Lumix FZ10

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Като изключим размерите му, които са доста впечатляващи, повечето неща са му много добре. Вградената му светкавицата е малко по-слаба от Olympus C-4000, но предполагам, че теб това не те интересува чак толкова много. Пак добре, че Matsushita малко вдигнаха размера на сензора спрямо FZ1, та понамаля шума, но затова пък FZ10 стана бая обемист, което май също не те притеснява :).

 2. Никак ;)

  Основният ми аргумент толкова трудно да преглътна цифровата фототехника е преобладаващо малките и размери. Не вярвам на малки обективи, сапунерка-like тела и това си е…

 3. Всъщност дълго се колебах между FZ10 и FZ20, но се спрях на по-стария. Пред един мегапиксел повече, но и шум повече, предпочитам един мегаписел по-малко.

 4. Странно съвпадение – не за апарата, а за намеренията. И моят стар (на повече от 12 години CannonMate) се сдуха. Изгорял му е някакъв сензор и прави ужасни снимки. Гадното е, че това го разбрах, едва след като проявих филма.
  Каквото и да мислиш за цифровата фотография, едно не може да отречеш – там поне виждаш (горе-долу, де) какво ще излезе и си спестяваш грижи с изтървани събития.

 5. Йовко, ти току-що ме хвърли в сериозен размисъл и може би предизвика една кратка, но разгорещена семейна кавга, от която ще се измъкна увесил нос и подсмърчащ (може би и със насинен задник)!
  Прави си сам изводите ;)

 6. Пич, това са страничните ефекти на семейния живот – за сметка на това си имаш навярно други благинки… Аз затова бързам да си накупя туй-онуй докато съм още ерген. А и първа позиция в претенциите ми към жената е да е кротка и да не се бие много ;)

  Леле, леле от какъв домейн ми пускаш коментари… Да не те посинят после едни други хора – жената поне те бие нежно (надявам се)…

  Големият брат гледа… ;)

 7. Мдааа, днес още една блогерка ми обърна внимание на домейна :).
  Ами какво да праивм – нали трябва и да се почива в работното време? А аз донякъде съм си решил – ако ми направят проблем, сериозно ще се замисля дали мога да остана в тази фирма повече време от задължителната 1 година. Но честно казано – не вярвам. Ползват си хората каквото си искат – и не се е чуло някой да има проблем, а и не са ме предупредили :).
  Повече – на Private!

 8. Йовко, обади се на Бони, или му пиши на мейла, има мейл в профила. Или ако искаш да му се обадя аз по телефона? Много е точен и ще ти съдейства за отстъпка. Надявам се повече от обявената 5% за всеки член на фото-форум.
  ФЗ10 е добре, то и няма перфектен апарат.

 9. Аз все още си мисля за твоя бъдещ цифров фотоапарат. :))
  Гледал ли си (мислил ли си) за Canon EOS 300D. Вярно, че е по-скъп от FZ10, но говорим за друга класа фотоапарат, все пак. А и май е най-евтиният цифров SLR на пазара. По характеристики изглежда от класата на D70.
  EOS 300D като усещане в ръка е доста по-добре от сапунерките… Не съм държал лентов Nikon в ръка, но сравнявайки EOS 300D с EOS 20D (който като гледам тежи колкото Nikon D70), 20D седи съвсем като лентов SLR, докато 300D е по-лек (има маалко повече пластмаса в себе си).
  Всъщност, ако обективите на Nikon-а ти стават на Canon-и, това си е едно сериозно предимство.
  А когато си харесаш апарат няма ли кой да ти го донесе от щатско, та да ти излезе по-евтино?

 10. забрави за 300D. по-добре ако ще е огледално-рефлексен да е Д70 на Никон, 1Д на Канон дори ако щеш Пентакс ист ДС. 300Д… е пластмасова играчка за любители.
  Помисли си добре за какво ти е и какво мислиш да снимаш. За нещо по-сериозно е ясно че ще предпочетеш лентата. Да не говорим, че е задължително да си вземеш Никонско тяло зя да ползваш обективите на двете тела – цифрово и лентово.

  Все пак преди да си купиш дслр помисли, с какво се занимаваш, носи ли ти се втора раница (освен лаптопа) с джунджурийки вътре и т.н. Все пак говорим за цифра. Аз поне така направих, и съм доста доволен (вече втори месец) от новия си избор.

  Успех Йовко (и забрави за 300Д, дори за 10Д).

 11. а, да и още нещо,
  хората вече се оттрвават от огледално-рефлексните си цифрови камери с мултипликатор и се замислят за такива без. ти дай вземи си мултипликаторна, и то най-евтиния (дето е на една цена вече с Д70 на Никон и е по-скъп от Пентакс ист ДС)…

  пък и от щатско за по-евтино, апарат с горна граница 50 хиляди кадъра на затвора, пластмасов, без гаранция и …. незнам ти си реши, ама е кофти избор така ми се струва

 12. Пичове, аз вече поръчах FZ10 от etronicsbg.com – така, че благодаря за съветите, но засега се спирам на тази играчка за преходния си етап. DSLR-камерата ще е следваща стъпка – след година-две – представете си само колко различен ще бъде света тогава… ;)

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: