Lumix FZ10

Е, най-накрая го избрах… Това е бъдещия ми цифров фотоапарат към този момент, преди да си позволя нещо по-добро. Мечтания Nikon D70 засега прецених, че е повече скъп, отколкото чак толкова хубав, за да се струва да се разделя със стария си Nikon F65 и да мигрирам изцяло към цифровия лов на светлина. А и не искам…

Не мога лесно да се откажа от старата фотография и не съм готов в момента да го реша – смятам да изчакам година-две в преходен период. Затова предпочитам да си запазя едно класическо тяло като това, което вече имам и временно да се спра на нещо с добро съотношение цена/качество като Panasonic Lumix DMC-FZ10. Страхотна играчка изглежда…

Сега да видим как ще се сдобия с него… Техномаркет пак са измислили някаква странна цена.

19 коментара за “Lumix FZ10”

 1. Като изключим размерите му, които са доста впечатляващи, повечето неща са му много добре. Вградената му светкавицата е малко по-слаба от Olympus C-4000, но предполагам, че теб това не те интересува чак толкова много. Пак добре, че Matsushita малко вдигнаха размера на сензора спрямо FZ1, та понамаля шума, но затова пък FZ10 стана бая обемист, което май също не те притеснява :).

 2. Никак 😉

  Основният ми аргумент толкова трудно да преглътна цифровата фототехника е преобладаващо малките и размери. Не вярвам на малки обективи, сапунерка-like тела и това си е…

 3. Всъщност дълго се колебах между FZ10 и FZ20, но се спрях на по-стария. Пред един мегапиксел повече, но и шум повече, предпочитам един мегаписел по-малко.

 4. Странно съвпадение – не за апарата, а за намеренията. И моят стар (на повече от 12 години CannonMate) се сдуха. Изгорял му е някакъв сензор и прави ужасни снимки. Гадното е, че това го разбрах, едва след като проявих филма.
  Каквото и да мислиш за цифровата фотография, едно не може да отречеш – там поне виждаш (горе-долу, де) какво ще излезе и си спестяваш грижи с изтървани събития.

 5. Йовко, ти току-що ме хвърли в сериозен размисъл и може би предизвика една кратка, но разгорещена семейна кавга, от която ще се измъкна увесил нос и подсмърчащ (може би и със насинен задник)!
  Прави си сам изводите 😉

 6. Пич, това са страничните ефекти на семейния живот – за сметка на това си имаш навярно други благинки… Аз затова бързам да си накупя туй-онуй докато съм още ерген. А и първа позиция в претенциите ми към жената е да е кротка и да не се бие много 😉

  Леле, леле от какъв домейн ми пускаш коментари… Да не те посинят после едни други хора – жената поне те бие нежно (надявам се)…

  Големият брат гледа… 😉

 7. Мдааа, днес още една блогерка ми обърна внимание на домейна :).
  Ами какво да праивм – нали трябва и да се почива в работното време? А аз донякъде съм си решил – ако ми направят проблем, сериозно ще се замисля дали мога да остана в тази фирма повече време от задължителната 1 година. Но честно казано – не вярвам. Ползват си хората каквото си искат – и не се е чуло някой да има проблем, а и не са ме предупредили :).
  Повече – на Private!

 8. Йовко, обади се на Бони, или му пиши на мейла, има мейл в профила. Или ако искаш да му се обадя аз по телефона? Много е точен и ще ти съдейства за отстъпка. Надявам се повече от обявената 5% за всеки член на фото-форум.
  ФЗ10 е добре, то и няма перфектен апарат.

 9. Аз все още си мисля за твоя бъдещ цифров фотоапарат. :))
  Гледал ли си (мислил ли си) за Canon EOS 300D. Вярно, че е по-скъп от FZ10, но говорим за друга класа фотоапарат, все пак. А и май е най-евтиният цифров SLR на пазара. По характеристики изглежда от класата на D70.
  EOS 300D като усещане в ръка е доста по-добре от сапунерките… Не съм държал лентов Nikon в ръка, но сравнявайки EOS 300D с EOS 20D (който като гледам тежи колкото Nikon D70), 20D седи съвсем като лентов SLR, докато 300D е по-лек (има маалко повече пластмаса в себе си).
  Всъщност, ако обективите на Nikon-а ти стават на Canon-и, това си е едно сериозно предимство.
  А когато си харесаш апарат няма ли кой да ти го донесе от щатско, та да ти излезе по-евтино?

 10. забрави за 300D. по-добре ако ще е огледално-рефлексен да е Д70 на Никон, 1Д на Канон дори ако щеш Пентакс ист ДС. 300Д… е пластмасова играчка за любители.
  Помисли си добре за какво ти е и какво мислиш да снимаш. За нещо по-сериозно е ясно че ще предпочетеш лентата. Да не говорим, че е задължително да си вземеш Никонско тяло зя да ползваш обективите на двете тела – цифрово и лентово.

  Все пак преди да си купиш дслр помисли, с какво се занимаваш, носи ли ти се втора раница (освен лаптопа) с джунджурийки вътре и т.н. Все пак говорим за цифра. Аз поне така направих, и съм доста доволен (вече втори месец) от новия си избор.

  Успех Йовко (и забрави за 300Д, дори за 10Д).

 11. а, да и още нещо,
  хората вече се оттрвават от огледално-рефлексните си цифрови камери с мултипликатор и се замислят за такива без. ти дай вземи си мултипликаторна, и то най-евтиния (дето е на една цена вече с Д70 на Никон и е по-скъп от Пентакс ист ДС)…

  пък и от щатско за по-евтино, апарат с горна граница 50 хиляди кадъра на затвора, пластмасов, без гаранция и …. незнам ти си реши, ама е кофти избор така ми се струва

 12. Пичове, аз вече поръчах FZ10 от etronicsbg.com – така, че благодаря за съветите, но засега се спирам на тази играчка за преходния си етап. DSLR-камерата ще е следваща стъпка – след година-две – представете си само колко различен ще бъде света тогава… 😉

Вашият коментар