Mac OS X: Корените

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

  1. Едно допълнение за BeOS: Компанията се опитва да продава компютри базирани на двупроцесорни PowerPC конфигурации, които са базирани на PC хардуер (BIOS, периферни устройства) и с тях върви и операционнита им система.

  2. Може би несъществена забележка, но BeOS е създадена първо за процесорите АТ&T Hobbit, след което се портва за PowerPC.

    Във wikibedia числата за сделката в две статии се различават, но са единодушни, че Стив Джобс продава NEXT за повече отколкото са искали Be. Спорно е коя OS е била по-добрия вариант, но май сделката е била по-скоро за самия Джобс, а не толкова за NextStep.

  3. Basstoon, не споря защото в случая това не е критично за темата и не съм полагал специални усилия за проверка на фактите около Be, но доколкото знам BeOS само е била проектирана върху AT&T Hobbit, но това е останало само прототип. Реално още от първата си истинска версия BeBOX-компютъра си е бил с PowerPC. Но може и да не съм прав – това в контекста на темата за Mac OS X наистина няма значение.

    Що се отнася до сделката тези източници, които избрах да приема за достоверни застават зад сума по-голяма от 400 милиона долара за NeXT, което е точно два пъти над последната оферта на Apple за Be – 200 милиона (първата е била 50 милиона). Историята оттам до наши дни показва, че сделката за NeXT не са пропилени пари – особено, когато „безплатно“ към NeXT върви и Джобс, както намекваш ;-)

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: