Малко

Петте дни почивка се оказаха кардинално малко. Първия така или иначе беше плануван като работно-развлекателен. Запознахме се най-накрая наживо с хората от „Изкуство днес“ в Пловдив. И макар, че срещата беше само опознавателна и неангажираща със сигурност се харесахме и ще работим заедно. По този повод да отбележа, че ако някой има път към Пловдив или е от Пловдив може да посети до края на месеца изложбата „Светлина“ в баня Старинна. Струва си да не я пропуснете.

Родопите бяха облачни и прохладни. Бях планувал повече време сред природата, но дъждът и мъглите ни позатвориха в къщата, която се оказа малко тясна за всичкия народ плюс лабрадорът-блондинка Вито. Но се справихме някак си. Ходи ми се и някъде другаде – може би до Варна да поснимаме с Жоро. Но не знам кога ще се отвори възможност. Иначе се завърнах от планината с няколко ценни фотопопадения.

Окончателно се убедих, че фотографската раница не може да замени фоточантата и ще трябва да си напазарувам и такава, защото тези, които имах покрай лентовия ми фотоапарат (някакви Unomat) са тесни, малки и вече занемарени. Това, че ще е Lowepro е без всякакво съмнение, но се колебая между Nova 5 или Rezo 190. Nova-та е малко по-голяма и ме съблазнява повече. Ще трябва да намина при магазинчето на Кунторов до Orange или пък пред fotolan-а до НДК за да видя как стоят като цена. Вероятно е еднаква и ще си взема Nova-та.

11 коментара за “Малко”

 1. нИдей ми говори за раници, точно днес! Може би си видял вече моят „experience“ с датските Lowepro „представители“. Айде няма да псувам и тук, че ще спреш коментара!

  Колкото до почивката – 5 дни са малко! Но е по-добре от нищо, нали?

  Абе дали Кунторов ще ми доставят раничката?

 2. Ами вносителят на Lowepro за България са Inter Data Systems и мога всичко най-добро да кажа за тях. Те внасят и Sigma за България. И за двете неща (Sigma + Lowepro) цените им са великолепни. Наскоро се сдобих и с чуден обектив на специална отстъпка -10% по време на фотоекспото. На страничката за контакти можеш да намериш телефона на Светослав Драгиев. Подозирам, че Кунторов им е reseller и там цените също са много добри – на други места ги надуват неприлично.

  Със сигурност могат да ти доставят всичко, но в България – да ти го ship-нат за Дания не знам – най-малкото едва ли им е практика. Ако толкова приритваш мога да ти я купя и да ти я пратя по куриер някак – ама ще ти дойде скъпо с куриерските разходи.

 3. Много ти благодаря за информацията и за предложението. Не, не приритвам много, няма смисъл да те занимавам допълнително с това. Въпреки че смея да твърдя, че е доста изкушаващо :).

  Аз ще се свържа или с тях, или с фотомагазина, който съм споменал и ще уредя раничката да ме чака в България. Но от тези датски обирджии няма да купя, ако ще да са последните – по-скоро ще си карам с фирмената раница за лаптопа и с допълнителната фото-чанта. Даже да се навият да ми го изпратят в Дания, пак ще ми дойде по-евтино (но ще оскъпи поне €50-100 целия масраф, от което разбира се няма нужда).

 4. Как да ти кажа – раницата има различен смисъл от чантата. Ако искаш да снимаш – раницата за лаптоп + фоточанта е по-добрата комбинация. Фото-раницата за лаптоп е за пренасяне на много фототехника, оптика и лаптоп едновременно от място А до място Б, но не е удобна за снимане. От чантата апарата се вади за секунди, докато от раницата – спираш, сваляш от гърба, дърпаш ципове и препаски, недай си боже да сменяваш и обективи и става сложно. Момента си е отишъл… А и лаптопа е компромис за тази раница. Това е фото-раница, в която влиза и лаптоп, но не е компютърна раница. Къде си държиш дисковете, мишката, захранването? Удобството на компютърната раница е друго.

  За мен формулата е: раница за да се транспортирам надалече и фоточанта за всеки ден (със или без лаптопска раница). Затова си търся и нова чанта. Вече повече от половин година съм с раница – супер е – но не е за всеки ден…

 5. Lowepro наистина правят добри чанти. Аз имам Nova Mini AW и е идеална за тяло+обектив + светкавица или втори обектив. Тъй като нямам светкавица нито втори обектив, в тази малка чантичка побирам всички части на фотоапарата включително зарядното за батерията и кабелите.

  Дончо, провери дали амазон.ком няма да ти пратят раницата до дания. Ако могат, цената на раницата тук е около 140 долара и доставката ще е около 30, ако не се лъжа.

 6. Малко ми е странно това за раница за лаптоп плюс фоточанта. Не става ли много? Все си мисля, че ако всичко е на едно място, е по-удобно, иначе човек се „претрупва“ и докато отвори чантата, пък тя се оплеля в презрамката на раницата, та свали раницата… Я опиши как си представяш конкретно това? Наистина, примерно за лаптоп не само за снимки, а и за работа и фото, което да се ползва и за стрийт (или нещо подобно)?
  Като махнеш настрана времето за изваждане на апарата, май най-добре си е фотораница за лаптоп? Пък и то бързата реакция не винаги е най-важна, те само репортерите бързат…?

 7. Ами зависи… Ако са две неща мога да оставя едното някъде (лаптопа в офиса например) и да продължа с другото – фоточантата… Иначе всичко ти е на гърба…

  И едното и другото си има предимства и недостатъци…

 8. В .ко.ук я няма. В .сом може и да я има, но няма да преглеждам, защото датските митници ще ми светнат още $60 поне импортна такса + ДДС. Такъв е живота. Ако купувам, ще я купувам от БГ.

 9. Аз днес получих цени от Кунторов – 98лв за Rezo 190 AW и 123лв за Nova 5 AV. Май ще си взема по-голямата, но ще се почудя още седмица-две…

 10. днес ходих на изложбата в баня старинна за трети път през последните няколко дни. наистина си струва да се види. хубаво си направил с родопската почивка – една от най-магнетичните планини. по-миналата седмица бях с екипа на една нова софийска кабеларка – здраве тв, с които хора снимахме филм за родопите и по-конкретно за чудните мостове, село забърдо и село косово. този вторник ще се излъчи предаването, мисля, че ще се хареса 🙂

Вашият коментар