Понеже Пейо е хубав човек, а пък и отдавна ме врънка да му снимам някой mainframe отвътре – ето – изпълнявам си обещанието. Днес неочаквано се сблъсках с нещо подобно. За жалост не си носех фотоапарат, а пък и много хора не обичат да им снимат машините, затова качеството е най-доброто, което може да се получи с камерата на моята Nokia 6600.

На снимката отляво са две такива машини в цял ръст (42U rack) – по-високи са от мен. А на снимката отдясно съм открехнал предната врата на едната за да надникна вътре. Между другото това е нежелателно да се прави тъй като подобни машини имат сериозни температурни изисквания, уплътнения против прах и шум и т.н. Шумни са да – доста… Както и климатиците, които трябва да са около тях.

Четирите вертикални слота които се виждат вътре на втората снимка са за кутиите с процесори. Купуват се наистина на кутии. В момента сниманата машина е с две кутии (двата запълнени слота) с по шестнадесет 64-битови POWER5 процесора всяка – т.е. 32 процесора общо. В другите два слота могат да се сложат още толкова и машината може да стане с 64 процесора.

Това всъщност не е mainframe, а p5 сървър, в който обаче са прескочили и концепции от mainframe света. Пък и определението мъничък като се замисля хич не му приляга.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. От твоята склонност да наричаш машините секси ми дойде мисълта, че тези симпатяги са нещо като супер моделите.

  И двете неща има какво да покажат, но и двете по-добре да не ти влизат в къщата. Първо – ще ти надуят главата и второ – ще ти изпразнят портфейла.

  Днес Ясен (тоя дето работи близо до нас) ми обясни как оня сайт дето се грижи за него вече трета година се хоства на една тиха и скромна работна станция и плюс това има 2 год. uptime.

  Та ние наистина може да си залепим по една снимка на мейнфрейм-брюнетка до леглото и да я гледаме влажно, но трябва и да умеем да ценим ежедневните работни станцийки.

  Ебати, даже и с поука се получи…

  Отговор

 2. Точно днес разказвах на едно момиче, че в момента имам машини, които се казват eos (новия сървър), selene (моят лаптоп), thea (една друга машина при Весо), стария сървър на yovko.net се казваше pan, машината ми вкъщи е elara.

  Eos е богинята на зората и била най-голямата флиртаджийка в митологията. Даже свалила любимия на Афродита и тя от ревност я наказала, превръщайки я в нимфоманка. Не мислиш ли, че това е едно добро име за хостинг машина, която флиртува с целия интернет? Selene (Луна) пък е сестра и – и тя красиво гадже, която доста се закачала с простосмъртни въпреки божествения си произход. Даже изпросила един вид безсмъртие за най-голямата си любов от Зевс. Оттам идва метафората, че лунната светлина е романтична, вярвало се е че Selene целува любимия си от небето. Thea пък е тяхната майка и всъщност била от титаните – както и да е – води се нещо като майка (богиня) на светлината. Неин син бил и Helios (слънцето), комуто Eos и Selene се падат сестри.

  Защо да не си одухотворява човек машините – понякога с тях прекарваш повече време – не е зле да са секси ;)

  Отговор

 3. Е, баш на мен ми ми го казваш това! Моята работна станция се казва от дълго време Биляна, точно за да може израза „Отивам при Биляна“ да се приема от околните с добронамерени поклащания.

  А точно при коя Биляна е друг въпрос :)

  Отговор

 4. да се приема от околните с добронамерени поклащания

  С риск да си навлека гнева на модератора тук :) ще те попитам – имал ли си шанс да наблюдаваш какво поклащат околните ;) ?
  Аз бих си правил такава (малко перверзна) статистика :). Ама и днес едни мисли са ме подгонили… ужас, ужасссс!

  Отговор

 5. Пейо: Твоят хак е далеч по оригинален. Нали върху него няма софтуерни, интелектуални или сексуални патенти?

  Дончо: Имаше накакъв вариант на думичката с „т“ отзад… ужаст!…

  Риторичен въпрос: Момчета, някакво масово изпростяване ли ни е налегнало? ;)

  Отговор

 6. Масова пролет иде, това е положението…

  Отговор

 7. Не на сексуалните патенти! Нали ;)

  Отговор

 8. Махни махни, сериозна работа :)
  Айде точно днес да не говорим за патенти, ок ;) ?
  Я кажи – сложих 1.5, но нямам мазни бутончета за bold/italic и т.н. – откъде да ги изкопам? Много ме мързи, а много ми се ще :(…
  Може би трябва да го оставя за утре?

  Отговор

 9. Бутончетата са функционалност на темата, Дончо. В новия клон WP предлага само базисните неща – всичко друго свързано с дизайн, теми, допълнителни неща е изхвърлено във wp-content/themes, plugins, etc. Така като ъпгрейдваш вече не се тревожиш кое ще ти се припокрие – слагаш новия wp и толкова – той така или иначе няма как да припокрие нищо нестандартно (добавено от теб). Свърши се с мъката да си къткаш index.php файла.

  При мен всичко стои в wp-content/themes/BlueMoonlight (което е моя тема, базирана на Manji) и можеш да я разгледаш ако цвъкнеш на линка най-долу при някоите права дето са запазени. Вътре в директорията на темата можеш да си слагаш javascript-чета, стилове, каквото се сетиш и ти си прииска. WordPress не се вълнува от твоя вкус повече ;)

  Отговор

 10. @ Дончо
  Простак… Аз ще кажа на жена ти и тя ще те оправи тебе! Да видим повече дали ти е хубаво да си поклащаш разни неща :)))

  @ Йовко
  Кви патенти, то срамота… все едно МС да си патентоват синия екран като система от визуални и текстови сигнали, че пак са се засрали.
  Ползвай, ако не те е срам

  Отговор

Ако искате да споделите нещо