Мъъъничко „mainframe“-че

Понеже Пейо е хубав човек, а пък и отдавна ме врънка да му снимам някой mainframe отвътре – ето – изпълнявам си обещанието. Днес неочаквано се сблъсках с нещо подобно. За жалост не си носех фотоапарат, а пък и много хора не обичат да им снимат машините, затова качеството е най-доброто, което може да се получи с камерата на моята Nokia 6600.

На снимката отляво са две такива машини в цял ръст (42U rack) – по-високи са от мен. А на снимката отдясно съм открехнал предната врата на едната за да надникна вътре. Между другото това е нежелателно да се прави тъй като подобни машини имат сериозни температурни изисквания, уплътнения против прах и шум и т.н. Шумни са да – доста… Както и климатиците, които трябва да са около тях.

Четирите вертикални слота които се виждат вътре на втората снимка са за кутиите с процесори. Купуват се наистина на кутии. В момента сниманата машина е с две кутии (двата запълнени слота) с по шестнадесет 64-битови POWER5 процесора всяка – т.е. 32 процесора общо. В другите два слота могат да се сложат още толкова и машината може да стане с 64 процесора.

Това всъщност не е mainframe, а p5 сървър, в който обаче са прескочили и концепции от mainframe света. Пък и определението мъничък като се замисля хич не му приляга.

10 коментара за “Мъъъничко „mainframe“-че”

 1. От твоята склонност да наричаш машините секси ми дойде мисълта, че тези симпатяги са нещо като супер моделите.

  И двете неща има какво да покажат, но и двете по-добре да не ти влизат в къщата. Първо – ще ти надуят главата и второ – ще ти изпразнят портфейла.

  Днес Ясен (тоя дето работи близо до нас) ми обясни как оня сайт дето се грижи за него вече трета година се хоства на една тиха и скромна работна станция и плюс това има 2 год. uptime.

  Та ние наистина може да си залепим по една снимка на мейнфрейм-брюнетка до леглото и да я гледаме влажно, но трябва и да умеем да ценим ежедневните работни станцийки.

  Ебати, даже и с поука се получи…

 2. Точно днес разказвах на едно момиче, че в момента имам машини, които се казват eos (новия сървър), selene (моят лаптоп), thea (една друга машина при Весо), стария сървър на yovko.net се казваше pan, машината ми вкъщи е elara.

  Eos е богинята на зората и била най-голямата флиртаджийка в митологията. Даже свалила любимия на Афродита и тя от ревност я наказала, превръщайки я в нимфоманка. Не мислиш ли, че това е едно добро име за хостинг машина, която флиртува с целия интернет? Selene (Луна) пък е сестра и – и тя красиво гадже, която доста се закачала с простосмъртни въпреки божествения си произход. Даже изпросила един вид безсмъртие за най-голямата си любов от Зевс. Оттам идва метафората, че лунната светлина е романтична, вярвало се е че Selene целува любимия си от небето. Thea пък е тяхната майка и всъщност била от титаните – както и да е – води се нещо като майка (богиня) на светлината. Неин син бил и Helios (слънцето), комуто Eos и Selene се падат сестри.

  Защо да не си одухотворява човек машините – понякога с тях прекарваш повече време – не е зле да са секси 😉

 3. Е, баш на мен ми ми го казваш това! Моята работна станция се казва от дълго време Биляна, точно за да може израза „Отивам при Биляна“ да се приема от околните с добронамерени поклащания.

  А точно при коя Биляна е друг въпрос 🙂

 4. да се приема от околните с добронамерени поклащания

  С риск да си навлека гнева на модератора тук 🙂 ще те попитам – имал ли си шанс да наблюдаваш какво поклащат околните 😉 ?
  Аз бих си правил такава (малко перверзна) статистика :). Ама и днес едни мисли са ме подгонили… ужас, ужасссс!

 5. Пейо: Твоят хак е далеч по оригинален. Нали върху него няма софтуерни, интелектуални или сексуални патенти?

  Дончо: Имаше накакъв вариант на думичката с „т“ отзад… ужаст!…

  Риторичен въпрос: Момчета, някакво масово изпростяване ли ни е налегнало? 😉

 6. Махни махни, сериозна работа 🙂
  Айде точно днес да не говорим за патенти, ок 😉 ?
  Я кажи – сложих 1.5, но нямам мазни бутончета за bold/italic и т.н. – откъде да ги изкопам? Много ме мързи, а много ми се ще :(…
  Може би трябва да го оставя за утре?

 7. Бутончетата са функционалност на темата, Дончо. В новия клон WP предлага само базисните неща – всичко друго свързано с дизайн, теми, допълнителни неща е изхвърлено във wp-content/themes, plugins, etc. Така като ъпгрейдваш вече не се тревожиш кое ще ти се припокрие – слагаш новия wp и толкова – той така или иначе няма как да припокрие нищо нестандартно (добавено от теб). Свърши се с мъката да си къткаш index.php файла.

  При мен всичко стои в wp-content/themes/BlueMoonlight (което е моя тема, базирана на Manji) и можеш да я разгледаш ако цвъкнеш на линка най-долу при някоите права дето са запазени. Вътре в директорията на темата можеш да си слагаш javascript-чета, стилове, каквото се сетиш и ти си прииска. WordPress не се вълнува от твоя вкус повече 😉

 8. @ Дончо
  Простак… Аз ще кажа на жена ти и тя ще те оправи тебе! Да видим повече дали ти е хубаво да си поклащаш разни неща :)))

  @ Йовко
  Кви патенти, то срамота… все едно МС да си патентоват синия екран като система от визуални и текстови сигнали, че пак са се засрали.
  Ползвай, ако не те е срам

Вашият коментар