Мъъъничко "mainframe"-че

Мъъъничко "mainframe"-че
![](https://yovko.net/content/images/2005/02/ibmp5.jpeg)![](https://yovko.net/content/images/2005/02/ibmp5a.jpeg)
Понеже [Пейо](http://blog.peio.org) е хубав човек, а пък и отдавна ме [врънка да му снимам](http://blog.peio.org/index.php?p=290) някой mainframe отвътре – ето – изпълнявам си обещанието. Днес неочаквано се сблъсках с нещо подобно. За жалост не си носех фотоапарат, а пък и много хора не обичат да им снимат машините, затова качеството е най-доброто, което може да се получи с камерата на моята Nokia 6600.

На снимката отляво са две такива машини в цял ръст (42U rack) – по-високи са от мен. А на снимката отдясно съм открехнал предната врата на едната за да надникна вътре. Между другото това е нежелателно да се прави тъй като подобни машини имат сериозни температурни изисквания, уплътнения против прах и шум и т.н. Шумни са да – доста… Както и климатиците, които трябва да са около тях.

Четирите вертикални слота които се виждат вътре на втората снимка са за кутиите с процесори. Купуват се наистина на кутии. В момента сниманата машина е с две кутии (двата запълнени слота) с по шестнадесет 64-битови POWER5 процесора всяка – т.е. 32 процесора общо. В другите два слота могат да се сложат още толкова и машината може да стане с 64 процесора.

Това всъщност не е mainframe, а p5 сървър, в който обаче са прескочили и концепции от mainframe света. Пък и определението мъничък като се замисля хич не му приляга.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България