Mobile World Congress 2011

Mobile World Congress 2011

Миналата седмица разбрах защо Кан, който приютява доста светски събития, може да се окаже тесен за технологично сборище като Mobile World Congress и се е наложило да го преместят. През 2010-та година в Барселона са се изсипали 50000 души от 194 страни, а тази година, макар организаторите да не са обявили още точната бройка, вече е сигурно, че участниците са надхвърлили поне с 10000 миналогодишната посещаемост и са дошли от 200 различни страни, което е абсолютен рекорд. И това при положение, че най-евтината входна такса е 765 евро. До миналият понеделник – преди да прекрача входа на първата зала – си мислех, че е попресилен PR. След това повярвах.

Изложението е изключително фокусирано, мисля че дори ми е трудно да посоча поне някакъв друг такъв аналогичен пример за подобно тяснопрофилирано събитие от такъв мащаб. Което не означава, че съвсем нямаше недоразумения сред изложителите, като присъствието на Caterpilar, които за щастие поне не бяха докарали багер, но такива неща са наистина само забавни изключения сред всичките 1400 изложителя. Над 10000 софтуерни разработчици на мобилни приложения са участвали в специализирания панел AppPlanet.

Нямаше ъгълче, което да не бе претоварено от емоции и абсолютен hype около темата мобилност. Мобилен интернет, устройства, платформи, приложения. Няколко дни живях сред тази лудница и нарочно изчаках да минат още няколко преди да започна да споделям впечатления, понеже след края на конгреса бях склонен категорично да погреба моментално всяка платформа, приложение или инфраструктурно решение, което още не е mobile… Сега съм склонен да им дам няколко седмици да се поправят… Евентуално…

Не знам дали там не се бяхме събрали само някакви луди, но скоро технологичният свят ще има ново пазарно кредо, а именно – ако не си mobile, не съществуваш. Поне такова внушение правеше тази треска наоколо. Мобилната революция просто пулсираше във въздуха. И не бих се изненадал ако по-скоро, отколкото всеки е предполагал, видим конвенционалния десктоп и лаптоп в ролята на нишови продукти.

Определено идните няколко месеци/години ще са ключови за това как вендорите ще преразпределят силите си. Може би в определени сфери ще има девалвация на брандовете и тук повече имат какво да губят тези, които са акумулирали повече стойност. Едва ли за някого има съмнение, че Android ще е безспорният лидер в сегмента, въпреки всички недостатъци на растежа, които още се набиват в очи. Но именно там обезличаването на бранда вече се усеща. Марката Android вече тежи много повече от името на който и да е от вендорите, които са се заиграли с него. Безименни устройства смело се конкурират с тези на реномираните производители и като цена, и като функционалност. И дори не настояват да налагат име различно от Android. Това, разбира се може да донесе и много минуси на платформата, защото със сигурност достатъчно от тези устройства ще бъдат нискокачествени, което пък трябва да провокира реномираните брандове да търсят и предлагат неща, които да ги отличават от общия фон. В този ред на мисли, например е разбираем опитът на Nokia все пак да не бъде част от многото в обятията на Google. Рискът сега пък е да останат маргинален играч ако са заложили на куц кон, което времето съвсем скоро ще покаже.

Но определено две неща ще окажат влияние за преразпределение на територии. Бракът по сметка между Nokia и Microsoft. И взривът около Android.

Аз определено споделям мнението, че Android ще е масовата платформа на мобилния свят. Тя носи много от белезите, които превърнаха Wintel платформата в масовия десктоп. В положителен аспект са многообразието на устройства и вендори на хардуер, а сред отрицателните белези са хаосът, лошата поддръжка на някои устройства и опитите на вендорите да форсират бързата подмяна на хардуера с кратък живот на софтуера.

Andorid е следващият Windows, за щастие този път платформата е отворена, има повече конкуренция и не страда откъм негативен имидж на компанията зад него.

Рано или късно Apple ще се свие до обичайния си бутиков сегмент, най-малкото, защото ако няма промяна в себеосъзнаването им, част от тяхната стратегия е да предлагат бутикови продукти. В момента, в който Apple реши да прави евтини и масови устройства ще загуби значима част от елитарния си ореол. Съответно, в по-дългосрочен план си мисля, че те ще бъдат трети или четвърти като пазарен дял.

За момента обаче вторият е неизвестен, макар претендентите да са ясни – Windows Phone 7, BlackBerry, MeeGo, WebOS. Но около всеки от тях има солидно количество мъгла. Windows Phone 7 вече има две мощни маркетингови машини зад гърба си, но както каза Eric Schmidt, помолен за коментар относно споразумението между Microsoft и Nokia: „They will have to deliver“. Докато откъм двете компании дойдоха заявления, че до края на тази година може да има някоя и друга по-скромна Nokia с WP7, но сериозен телефон може да се очаква не по-рано от 2012-та, което е… цяла вечност на фона на темпото на всичко останало. Още повече, когато е нормално продажбите на Symbian съвсем да се свият, след като така звучно го погреба самата му компания-майка. Та Microsoft в краткосрочен план по-скоро трябва да разчита на другите вендори на слушалки, които вече се пробват с WP7.

RIM показаха своя Playbook, с който имах удоволствието да си поиграя наживо, но нямат ясен отговор на важните въпроси кога и колко. И това на фона на неубедителните им продажби напоследък. Устройството наистина е хубаво, добре направено и много пъргаво. Има и интересни функции за тези, които ще го ползват заедно с BlackBerry телефон. Криптирането и сигурността отново са на първа линия сред мантрите на търговците им. Това обаче в известен смисъл също загатва за нишов сегмент. И то такъв, който вече съществува. А на RIM им трябва ръст.

Щандът на Intel с MeeGo бе някак скучен и забутан, а около него беше доста пусто. Отделно, че хората там бяха вглъбени все сякаш в нещо друго, но не и около това да покажат защо са там или да разговарят с тези, които преминаваха с любопитство край тях.

HP бяха предпочели да показват (леко недовършено) mobile printing решение, но не и WebOS като платформа. Поне аз не забелязах фокус върху това. Дори трябваше изрично да попитам колегата, с който се заприказвах за платформата изотдолу, който побърза да ми обясни как ще подкарат решението с всички популярни конкурентни мобилни платформи… скоро…

Та в този ред на мисли Nokia и Microsoft може да помогнат на Apple да са втори за доста дълго време. Всъщност беше тъжно крайно неадекватното присъствие на Nokia с щанд на Qt и MeeGo, при положение, че конгреса бе открит от keynote на Балмър с горещата новина за договорката с Nokia. Дожаля ми дори за хората зад щанда, които се чудеха как да отговарят на неудобните въпроси.

Но стига толкова за платформите – нещата са твърде динамични и интересни, но те се осмислят главно от приложенията върху тях. А там темите бяха неизброими – мобилни разплащания, персонални и глобални идентификации, здравни услуги, business intelligence, sales force automation, игри, lifestyle, обучения, запознанства, секс… Всичко, наистина всичко…

Като казах секс… се сетих за един от двата маркетингови инструмента, които най-ефективно привличаха посетители на два щанда. Единият бе на тотално непозната ми до този момент компания, която имаше странен щанд – представляващ голям празен подиум, с рекламни надписи по него и две компютърчета сбутани встрани, на които се показваше нещо (всъщност billing система). Пълна скука. Някъде малко след 10 часа всяка сутрин обаче, на подиума излизаха няколко красиви момичета, които се разхождаха по цял ден насам-натам из сцената, усмихвайки се и позирайки на всички, които искаха да ги снимат или да се снимат с тях. Е, пред този щанд винаги имаше тълпи от хора. И със сигурност рекламните надписи от сцената бяха копирани многократно от много фотоапарати.

Другата подобна закачка бе свързана с Android. Думата щанд е слаба за това, което представляваше територията на Android. Всъщност Android беше почти навсякъде, под една или друга форма, но имаше и специализиран двуетажен кът, където имаше множество щандове в сходен стил на различните производители на устройства и няколко големи триметрови Android-човци, около които се демонстрираха различни култови приложения в различни теми. Имаше дори един около пет-шестметров Android пързалка, където можеше да се пуснеш от втория етаж към първия, ако не обичаш да ползваш стълби. Всеки, който тества пързалката, получаваше снимка с момента на неговото приземяване долу. Имаше дори бар с коктейли и весели бармани и много препълнени хладилници с минерална и с газирана вода. Изобщо купонът там винаги беше на ниво. И внушението беше именно, че с Android е весело, шарено и забавно. Закачката беше около много значки с емблемата на платформата, които хората можеха да си вземат за спомен, но от време на време се пускаха забавни модификации на оригналната значка, като например Android-пират, Android-момиченце и т.н., което караше хората да се връщат непрекъснато наоколо за да видят каква е поредната серия. Колкото и наивно да изглежда това работеше безотказно. В крайна сметка дори скучните и сериозни бизнес хора има кой да зарадват с оригинална и смешна значка.

Снимките са репортажни и определено нямах много време за снимане, затова и нещата се въртят именно около двете забавни теми – Android и красивите момичета:

Презентации по време на конгреса направиха ключови личности от съвременния технологичен свят, сред които шефовете на големи телекоми и хора като John Chambers (Chairman & CEO, Cisco), Hans Vestberg (President & CEO, Ericsson), Eric Schmidt (Chairman & CEO, Google), Peter Chou (CEO, HTC), Paul Otellini (President & CEO, Intel), Steve Ballmer (CEO, Microsoft), Stephen Elop (President & CEO, Nokia), Dick Costolo (CEO, Twitter) и Carol Bartz (CEO, Yahoo!). Удоволствието да ги слушаш на живо не се покриваше от стандартната входна такса, но имаше достатъчно монитори, които излъчваха в реално време keynote презентациите.

Видните гости не попречиха на съкратените служители от Telefonica да стачкуват пред централния вход на изложението. В България едва ли щяха да им позволят точно там или поне не без коментари как се „излагаме пред чужденците“.

Като човек, който за първи път е в Барселона предполагам се очаква да кажа нещо за града, но за съжаление програмата ми бе плътно пълна с бизнес срещи и видях много малко от него извън изложението. Ще се върна отново само за да разгледам Барселона със сигурност. Скоро. Защото това просто е страхотен град – жив, с атмосфера и собствен облик. Уникално място. Мисля, че това е мястото, което най-много ми харесва в Европа сред тези, където съм бил дотук.

Само дето жените там нещо имат странни разбирания за стил, вкус и атрактивен външен вид. Или поне драстично се разминават с моите. Но и аз не си спомням някога испанка да ми е харесвала особено, дори само на външен вид, та може аз нещо да съм сбъркан. Онези мацки от сцената на онази компания бяха произведени в Русия 😉 Но да се върнем на темата, че жените все ще разфокусират нещата…

С две думи Android Everywhere, както туитнах още миналата седмица от мястото на събитието, което е изключително радостен факт. Имаше толкова много приложения и продукти с него, че ми се зави свят. Определено това е платформата, която генерира най-много живот и динамика около себе си. Новините около телекомите и инфраструктурните компании естествено се въртяха около LTE и облачните технологии. Лудницата около мобилните приложения ми е трудно дори да започна да я обобщавам.

Лично за мен събитието ми подейства изключително вдъхновяващо и много полезно. Осъществих адски много контакти. Намерих решение на интересен проблем, който хабеше ментална енергия в главата ми от известно време – нещо като липсващото парченце от пъзъла. Надявам се скоро това да се преобрази в интересно решение на OPENINTEGRA. Най-интересните за мен тенденции и идеи, които се родиха или улових там, разбира се ще запазя за известно време само за себе си и за своята компания, но сред най-важното бяха и запознанствата с интересни хора, както и с тези, с които пътувахме до Барселона и обратно, за чиято приятна компания благодаря.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България