Movable Type Again

Movable Type Again

Преди година и седем месеца изоставих Movable Type, пробвайки току-що проходилия WordPress. Последният продължава да е страхотен проект и навярно ще продължавам горещо да го препоръчвам, особено на блогъри дебютанти. Аз обаче се завърнах към Movable Type. По ред съображения WordPress ми отесня.

За тези 19 месеца MT се е развил доста, в някои посоки фундаментално различно, а в други точно в посока откъм изчистване и осмисляне. Зрелостта на проекта е това, което ме спечели, а функционалността, която ми е нужна е, че това е мултиблог publishing система. Между другото, за протокола, именно блогът ми бе първото мое реално нещо, пуснато под CreativeCommons именно заради MovableType, който имаше вградена настройка за избор на CC-лиценз още тогава. Та имам симпатии към него и в това отношение…

Покрай миграцията реших да преправя за MT набързо и любимата ми напоследък тема Relaxation, с която пуснах UrbanStyle.org. Между другото скоро UrbanStyle.org навярно ще бъде преправен с по-фотографско ориентиран софтуер. Relaxation за МТ е производна на оригинала на John Wrana за WP, който е под GNU GPL и съответно ще я публикувам до няколко дни под същия лиценз.

В тази връзка и тъй като yovko.net всъщност ще се разрастне лекичко с няколко допълнителни instances, а блогът засега е единствената мигрирана част е възможно някои от функционалностите на сайта да са временно недостъпни или някои линкове счупени. Препратките, сочещи към стария сайт или някои от вътрешните препратки на моите постове един към друг ще бъдат възстановени само отчасти. Старият сайт ще стои известно време активен в background.

Сега остава да скалъпя най-накрая и фотоблога си под MT, което беше една от основните причини да се върна отново към него. Само дето… Ако някъде продават 25-ти или 26-ти час от денонощието съм склонен да си купя няколко?…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България