Мразя IE!

Мразя IE!

След като вчера жизнерадостно си подкарах новата тема така ми се спеше, че хич дори и през ум не ми мина да проверя как разните нещастни хорица, дето съдбата ги е наказала да ползват отрочето на MS наречено Internet Explorer ще виждат въпросния нов стил. Всъщност проверих, че нещата са OK и под Linux и Windows, но и двете проверки направих с Firefox, разбира се. Кодът (XHTML) се валидира, CSS-ът също – какво повече да иска човек.

Днес го виждам с IE и какво да видя – дясната колона липсва, т.е. по-скоро започва там където свършват постовете в лявата, браузърът пише в status бар-а, че интерпретирал кода, но с грешки – липсвала му затваряща скоба на шестия ред, видите ли. Как пък не – точно на 6 ред… Но най-страшното – при всяка употреба на blockquote (цитат) текстът от следващия пост надолу се отмества наляво, след което пак наляво и така до безобразие. Ужаст (както казва Валери)! К’во като си написал валиден код, бе пич? MS имат друго мнение…

Свих с три пиксела лявата колона и тя влезе където и е мястото, онова за липсващата скоба го оставих нарочно потребителите на IE да им е гадно, но това с изместването на текста ми взе здравето.

Всичко идва от използването на padding от четирите страни при дефинирането на blockquote в CSS-а. Демек дефиниция от вида:

padding: 10px 20px;

Което за всеки нормален браузър трябва да означава отгоре и отдолу по 10 пиксела отстояние и по 20 отляво и отдясно, за IE обаче означава нещо съвсем друго. Ако дефинираш отделно всяко отстояние всичко е наред, докато не сложиш четвъртата дефниция, която е..ава мамата на пейзажа. Ако го оставиш само с три си OK. Ако щеш бе – това е… Навярно това нейде из дизайнерските сайтове го има описано, вероятно има и някакъв хак, но по-дяволите – аз не съм дизайнер и мразя да гоня пиксели по екрана. Приложих компромисен вариант като се отказах от отстоянията отгоре и отдолу на сивото поле на цитатите:

margin-left: 3em;<br></br>
padding-left: 10px;<br></br>
padding-right: 7px;```

Така даже се получи по-добре като визия, ама се пита в задачата, защо трябва да съществува въпросната простотия. И другата по-голяма IE, дето са я нарекли.

 
Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България