Мразя IE!

След като вчера жизнерадостно си подкарах новата тема така ми се спеше, че хич дори и през ум не ми мина да проверя как разните нещастни хорица, дето съдбата ги е наказала да ползват отрочето на MS наречено Internet Explorer ще виждат въпросния нов стил. Всъщност проверих, че нещата са OK и под Linux и Windows, но и двете проверки направих с Firefox, разбира се. Кодът (XHTML) се валидира, CSS-ът също – какво повече да иска човек.

Днес го виждам с IE и какво да видя – дясната колона липсва, т.е. по-скоро започва там където свършват постовете в лявата, браузърът пише в status бар-а, че интерпретирал кода, но с грешки – липсвала му затваряща скоба на шестия ред, видите ли. Как пък не – точно на 6 ред… Но най-страшното – при всяка употреба на blockquote (цитат) текстът от следващия пост надолу се отмества наляво, след което пак наляво и така до безобразие. Ужаст (както казва Валери)! К’во като си написал валиден код, бе пич? MS имат друго мнение…

Свих с три пиксела лявата колона и тя влезе където и е мястото, онова за липсващата скоба го оставих нарочно потребителите на IE да им е гадно, но това с изместването на текста ми взе здравето.

Всичко идва от използването на padding от четирите страни при дефинирането на blockquote в CSS-а. Демек дефиниция от вида:

padding: 10px 20px;

Което за всеки нормален браузър трябва да означава отгоре и отдолу по 10 пиксела отстояние и по 20 отляво и отдясно, за IE обаче означава нещо съвсем друго. Ако дефинираш отделно всяко отстояние всичко е наред, докато не сложиш четвъртата дефниция, която е..ава мамата на пейзажа. Ако го оставиш само с три си OK. Ако щеш бе – това е… Навярно това нейде из дизайнерските сайтове го има описано, вероятно има и някакъв хак, но по-дяволите – аз не съм дизайнер и мразя да гоня пиксели по екрана. Приложих компромисен вариант като се отказах от отстоянията отгоре и отдолу на сивото поле на цитатите:

margin-left: 3em;
padding-left: 10px;
padding-right: 7px;

Така даже се получи по-добре като визия, ама се пита в задачата, защо трябва да съществува въпросната простотия. И другата по-голяма IE, дето са я нарекли.

14 мнения за “Мразя IE!”

 1. Добре, де! От мен да мине – оправих и липсващата скоба. Просто смених мястото на проблемния ред. Нищо повече. И вече не липсвала скоба… No comments!

 2. Хубава тема! Ще взема да си я сложа и аз :). Още повече, че вече съм сигурен, че работи и с IE :P.

  Това с preview-то на коментарът дали е плъгин, или?

 3. Между другото – открих ти 1 грешчица в темата. Оправи я, да не се кюта някой човечец, че може да няма моят късмет или знания :).

  На theme switcher-ът ти в sidebar-а му липсва една затваряща скоба. Ти си кръпнал ситуацията, като си сложил на края на sidebar.php едно , ама това не е „честно“ – по-добре оправи кодът на theme switcher-а така:

  Първия ред от <?php if ( is_home() ) { ?> да стане <?php if ( is_home() ) ?>
  И, разбира се, махни това <?php } ?> от края на sidebar.php :). Тогава човек ще може да си изтрие theme switcher-а, без след това php-то да изквичи, че имало излишна „}“…

  Още веднъж: Мерси много за темата – страхотна е :)!

 4. Коет’ си е вярно, и аз го мразя. При последните ми боричкания с кода на моя блог по едно време ми идваше да сложа някъде горе голям червен печат: „Вижте к’во, ако виждате тука едни лайна, просто си сменете браузъра!“ Е, не го направих. Заради едната толерантност на маймуни станахме… 🙂

 5. Дончо, това с preview-то на коментара е функционалност към самата тема. Всъщност в някакъв смисъл е plugin, защото е javascript, но си е в темата – не е нужно да добавяш нещо към WordPress. Единственото, което не е стандартно – мисля e Recent comments, което очаква плъгин… Освен ако не съм забравил нещо…

 6. Пак @Дончо:

  А това за грешката и аз го видях, но тя е наследена от оригиналния equiX и се чудих дали да я оправям, защото никога не бих ползвал switcher-а и смятах да го махна при себе си, но в крайна сметка го оставих. Ще го пипна, даже имам наум още няколко дребни промени, които ще направя днес или утре. А смятам да добавя и бутончетата от Blue Moonlight 1 и 2 при коментиране…

 7. @yovko: браво бе :). Таман я сложих, и нова версия :). Ще се чудя как да я ъпгрейдвам сигурно, като знам колко са ни различни sidebar-овете. Но нейсе, това с бутончетата добре звучи – може и да прежаля пак няколко часа.

  @пак yovko: мдааа, честно казано „кръпката“ хич не изглеждаше в твой стил, но какво пък…

 8. Всъщност hack за тоя прословут box model в IE вече си има готов.

  Може да го видиш тук за да го имаш по принцип: http://www.zeldman.com/daily/0204b.shtml
  и тук: http://www.tantek.com/CSS/Examples/boxmodelhack.html

  Това е едно от най-големите недоразумения на M$. Да се надяваме, че прословутия им IE 7 ще излиза скоро, защото и на мен ми писна да пиша валиден mark-up, който се вижда добре под всичко друго, но не и на (каква ирония) най-популярния браузър.

 9. Дафчо, не може да не я виждаш… Най-много да ти е изпаднала надолу и то само ако си пуснал custom (по-голям) размер на шрифта.

 10. @дафчо, @yovko: не ми казвайте, че FF е станал толкова съвместим с IE, че чак вече повтаря и неговите CSS грешки :D. При мене и под FF и под IE е наред…

 11. Със сигурност не е това, Дончо 🙂

  Тествал съм го под Linux (FC3) с FF (1.0.4) и под Windows 2000 с FF (1.0.4) и IE (6.0.2800.1106). В момента всичко изглежда подозрително наред! 😉

 12. Кьорав карти не играе. Шрифтът наистина ми беше едър, за да не си тормозя очичките. Най-долу бяха сгъчкани сума ти линкове, преплетени като змии. Лека корекция и сега е наред.

 13. Как няколко часа бе, Дончо?! Взимаш новия release и само му слагаш твоя sidebar… Най-много да си барнеш footer-а малко. Аз моята информация си я почистих – вече няма да се налага да я издирваш из кода 😉

Вашият коментар