Night Songs

Night Songs

“Те имат дете и животът им се променя. Той не иска да излезе навън, а тя не може да остане вътре. Той пише думи, които никой не чете, а тя си намиNight Songs](/content/images/2007/12/122602847_f3c76d47d2_o.jpg)

Независим театрален проект • Night Songs

Една пиеса на Петър Стойчев и…

В ролите: Весела Казакова, Антони Райжеков и Божидар Попчев
Музика: Весела Казакова и Антони Райжеков
Видео: Румен Василев и Петър Стойчев

Night Songs е авторски преразказ, направен по пиесата “Нощта пее своите песни” на популярния норвежки драматург Йон Фосе. Това е една различна пиеса, която можете да гледате в изключителната обстановка на “Хамбара”, обвити в така естествено комфортната за това култово място тъмнина. Актьорите играят сред публиката, пред бара, без сцена, без дистанция от зрителя, без завеса, без декор – така както животът се случва около нас – без помпозност и предизвестия. Доста често единствено на светлината на свещите…

“Нощта пее своите песни” е пиеса за нощта вътре в нас, защото всички копнеем нещо да ни се случи, всички искаме да бъдем по-свободни, всички искаме да бъдем обичани, но трудно можем да променим обстоятелствата и често изходът е да се отнесем към всичко това с ирония – един към друг, към света и към самите себе си.

След “Зима”, поставена в Бургаския драматичен театър, популярният български режисьор Петър Стойчев, който от 20 години вече живее в Швейцария се завръща отново на българска сцена с друга пиеса на Йон Фосе, която този път представлява меланж от театър, музика, видеопърформънс и обаятелността на “Хамбара”, който в никакъв случай не може да бъде погледнат като типична театрална сцена. Авторът е нестандартен, пиесата също, а режисьорът влиза в този синхрон заедно с уникалния си екип от актьори и изразни средства – музика, видео, театър, пространство…

Весела Казакова е българската актриса, за която говорят всички от няколко месеца насам, станала известна с ролята си в “Мила от Марс”, за която получава “Златна роза 2004” за най-добра женска роля като признание от България. През тази година не закъсня и световното признание с наградата за най-добра актриса от Европейския кинофестивал в Москва за филма на Радослав Спасов и Нери Терзиева “Откраднати очи”.

Весела заедно с Антони Райжеков, който и в този проект отново не е само актьор, са съавтори и на музиката към пиесата, която ще изпълняват самите те на живо, на пианото до бара. Видеосеквенциите са дело на Румен Василев и режисьора Петър Стойчев.

Пиесата не е конвенционален театър – никой от екипа не е само актьор или режисьор – дори мястото – бар “Хамбара” е част от внушението, от преживяването. Екипът не ви кани само да гледате пиесата. Екипът ви кани на съпреживяването и – много лично и близко, колкото близки ще почувствате и образите им.

Заповядайте на 12, 13 или 14 декември (а също и на 19 или 21 декември) в бар “Хамбара” (малките Петте кьошета), ул. “6-ти септември” (зад пицария “Зеон”). Начало на представленията: 20:30 ч.

Билетът представлява малко мултимедийно CD с музиката към пиесата, снимки и допълнителна информация за актьорите и екипа. Цената му е 7 лева. А тъй като проектът се самофинансира се продават и спонсорски билети на цена от 10 и повече лева. CD-билети се продават на място в деня на постановката в бар “Хамбара” или предварително от същото място.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България