Nikon D70s – The Сглобката

И това ако е живот! Броячът на новия апарат още не е подминал 25, защото след като три седмици време му трябваше да пропътува океана аз два дни не смогвам да си вдигна главата от работа. Fuck е най-миловидната дума, която мога да приложа като коментар по повода.

Но иначе е хубаво дядо Коледа да ти носи подаръци макар и през лятото, особено, когато образуват купчинки като тази:

Nikon D70s

Купчинката започва да изглежда даже още по-добре след като бъде извадена от опаковката.

Nikon D70s

Първото ми впечатление от тялото на D70s е усещане за здравина, въпреки че корпусът не е метален. Апаратът е внушително стабилен, чудесно пасва в ръка (нещо характерно за всички Nikon-ски тела, които съм пипвал) и е поне два и половина пъти по-тежък от филмовия ми F65, ако ги сравнявам без обективи. Всъщност F65 е доста пластмасово тяло в сравнение с това. Отделно, че D70s e и малко по-голямо като размери. Предполагам, че е и много възможно да не пасва добре в ръцете на човек с по-малки длани. На мен лично дизайна и извивките на Nikon-ските тела ми пасват идеално. А и има една стара фотографска приказка, че апарат не се купува ако не ти ляга комфортно в ръка. Това е двойно по-важно за тежки тела. Не се майтапя – аз имам здрави ръце – но вчера се поразходих в ръка с него някъде около 45 минути за около дузина тестови снимки. Вярно с 200mm обектив, макар и не особено тежък и не е като да нямаш нищо в ръка.

Първото нещо, което трябваше да му се сложи след батерията беше памет. Този тип тела работят с CF-карти или Microdrive, които са с размер на CF-карта. Съответно форматирах своя 4GB микродрайв с FAT32 и го поставих вътре. Един диод щастливо светна за кратко и на дисплея цъфна 2.2k, което трябваше да означава свободно пространство за около 2200 снимки в basic jpeg размер – ужас… Аз естествено нямаше да го оставя нито на този размер нито в този формат…

Nikon D70s

Следва монтиране на обектив и UV-протектор и леко разочарование от закачалката на Sigma-ите. Когато врътнеш Nikon-ски обектив върху Nikon-ско тяло усещането е мазно и гладко, а Sigma-та само дето не скърца. Така е – не може да е два пъти по-евтина и да няма някой кусур… Но иначе съм впечатлен – същите Sigmа-и ги пробвах с Canon-ско тяло преди да ги поръчам – в Nikon-ско изпълнение също са повече от чудесни – доста бърз автофокус (с някои колебания в тъмното, изразяващи се в разходка на фокуса в по-дълги отстояния докато прицели) и до момента безпогрешен.

Nikon D70s

Двеста милиметровата Sigma е на 55mm резба за филтри, което реших с пръстен-преходник към 58mm, който предвидливо си купих в събота, с което всичките ми обективи стават на 58mm отпред.

При първото включване на апарата трябва да се настрои датата и времето и не се сдържах да документирам и този момент.

Nikon D70s

Всъщност снимките са правени с филмов апарат и са сканирани набързо с досада, която преди не познавах, което ме кара да си мисля, как едва ли ще сканирам повече често хартиени фотографии. Филмовата фотография е голям кеф и си има своя смисъл извън Интернет, но иначе е досадничко. (Отделно, че днес едно фото на Kodak ме издразни сериозно, но това е една отделна тема.)

Оставих предпазния екран на задния дисплей, мръднах моментално размера на снимките на максималния, както и формата на RAW (за какво ми е такъв апарат ако ще снимам в JPEG), с което капацитета на четирите гигабайта на MicroDrive-а се приравни на свободно място за 717 снимки, и тръгнах на тест.

Между другото с всичките тези упражнения навън почти мръкна, но за тестове не е проблем и вечерта. В пълен мрак пробвах и шума на ISO 1250 и 1600 – осезаем, но достатъчно малко, при това относително филмов и равномерен шум – перфектен за art-изпълнения и лесен за чистене при нужда – NeatImage-a би трябвало да го изяде за закуска просто.

Късно вечерта се натресох на проблем с NEF-файловете (RAW-формата на Nikon), които не искам да чета с Nikon-ския софтуер Picture Project, защото никак не ми се понрави. Оказа се и труден за почистване след това – къде ли не останаха следи от него след деинсталация. Adobe също са за бой – за да накарат хората да купуват CS2 не поддържат новите RAW-формати за предходната версия CS. А аз точих зъби за нея, че е по-евтина. Ето колко е гот да си монополист във водите на собственическия софтуер – ако имаш нова камера – ходи да си сменяш и софтуера, защото стария не го поддържаме повече. И целия проблем е, че в идентификатор тага има едно s след D70. Иначе форматът е същия като на стария D70. Има и прагматично решение, разбира се. Но трябва да се огледам как стои въпроса с четене на NEF под Linux.

И дано в Пловдив да остане време за щракане през уикенда…

8 мнения за “Nikon D70s – The Сглобката”

 1. Ах, как приятно изглежда-а-а… 😉 😉
  Щракай пловдивски тестове, че в Ърбанстайл липсва твое ревю на D70s :-Р
  Иначе, на мен ще ми е много интересно да разбера идеята ти за това какво да се снима цифрово и какво – лентово.. 😉 Но ще дочакам да напишеш 😉
  Успешна конференция и поздрави от мен на всички там!! 😉

 2. Ихаааа… ха честито ти и от мен за новата… мммм, не, това определено не е играчка 🙂

  А за формата NEF – аз по принцип всеки път, когато се замисля за всякакви RAW формати, се сещам първо за пакета netpbm[0] и програмката rawtoppm[1] – няколко пъти ми е вършила прекрасна работа. Специално за NEF някои хора като че ли са имали успех и с dcraw – за него май точно на теб няма нужда да ти давам връзки 🙂

  [0] http://netpbm.sourceforge.net/
  [1] http://netpbm.sourceforge.net/doc/rawtoppm.html

 3. Тя конференцията ще е чак в четвъртък, аз ще се върна в София дотогава, иначе ревю на апарат не е особено лесно дело, но може да опитам. Нека посвикна с него първо.

  Пенчев, защо да не са ми нужни? Досега не съм се борил с RAW-формати и не отказвам подсказвания иначе ходя да питам Google…

 4. хора

  забравете всякви фрийй плъгини за роу или квото и да е било. ако ще пост процесваш файл от дслр по сметките на някой програмист дето не много на ти със снимането. не ти трябва дслр!!!!!!!!! забрави и за гимп. не и за фотографска обработка на снимки!!!!!! ако някой му се спори и не се притеснява да се изложи съм навит някоя вечер да отделя малко време.

  йовко, забрави и за нийт имидж, кодак гем про, нойз нинджа и други такива бозици. в роу конвертора на фотошоп знаеш вече откъде как се чисти на матрично ниво шума. и така.

  отнасайте се сериозно към професионалната техника :Р

 5. Човеко, знам за какво говориш, споко 🙂 Ама то пък не бива да не хвърля човек по едно око какво се случва и в света около PS… A разните бозици вършат работа като ти засили някой някакъв jpeg…

  Иначе аз се надявам да не бълвам повече такива 😉

 6. Толкова ли има разлика между JPG и RAW, когато става въпрос за „любителско“ щракане на морето?

  george, аз помня препоръката ти за RAW, но още не съм я последвал… щракам на JPG.

  Обяснете с 2 думи къде е основната разлика, освен тази че едното е (разбира се) с губеща качеството компресия? Другото пък не изисква ли сериозен пост-процес?

Вашият коментар