Nikon отново DSLR-лидер в Япония

Nikon отново DSLR-лидер в Япония

Вчера PMA Newsline International (на база данни на фирмата за анализи BCN) обяви, че за изминалото полугодие лидерът на DSLR-пазара в Япония вече се нарича Nikon. След като бе дългогодишен и безкомпромисен лидер в продажбите на филмови SLR тела, Nikon отстъпи първото място на Canon през ранните години на новата цифрова ера. Редица причини подпомогнаха това като по-агресивното и пионерско поведение на Canon на пазара, миналото и опита им на електронен гигант, което остави по-консервативната като поведение, продуктова линия и класическо фотографско минало Nikon в позицията на догонващ. Точно преди една година пазарният дял на Canon в Япония е бил 53%, докато вторият в надпреварата Nikon разполагаше с едва 33% от пазара. И въпреки, че Nikon не изневериха на стила и поведението си, с прицелени модели (особено невероятно успешния D200) и очевидно добре мислена стратегия в края на миналата година догониха Canon. А резултатите една година по-късно са 48% за новият лидер Nikon, срещу 35% за Canon. Радостна новина е, че трети са симпатягите от Pentax с 7% пазарен дял. Sony, които миналата година започнаха с една пета от баницата (20%), сега са се сринали до 2,6%. Четвърти са Olympus с 6,1%.

Извън статистиката за преразпределението на пазара, добрата новина е че докато миналата година средната цена на DSLR е била US$1130, сега – година по-късно – тя вече e US$830.

Nikon спечели битката на първото полугодие най-вече с обявените в края на миналата и първите месеци на тази година модели D80, D40 и D40x, позиционирани в средния и ниския DSLR клас. Nikon наскоро трябваше да увеличи производствените си мощности в Тайланд за да може да задоволи нарасналото търсене.

Дългоочакваното поне едно ново тяло на Nikon, позиционирано в професионалния клас най-вероятно ще се появи в края на годината, така че най-нетърпеливите е добре да събират парички от сега. Слуховете говорят, че Nikon вече са показали и даже са раздали прототипи на приближени професионални фотографи, които ще зарадват феновете на марката с ревюта и споделени лични наблюдения веднага след официалния анонс на продуктите, който ще трябва да се случи до края на лятото за да може да има нови играчки за Коледа. Nikon обаче нямат практиката да „изпускат“ подмолно предварителна вътрешна информация, затова на този етап всичко остава в сферата на слуховете и предположенията.

P.S. Очакват се унили, изпаднали в траур групи фенове на Canon да обикалят градинките тези дни и да изглеждат тъжни. Не ги закачайте, защото понякога стават агресивни и злобеят, докато не обещаеш да преминеш в техния лагер. ;-P Обещайте им каквото искат за да ви оставят на мира и след това можете да отскочите до Photosynthesis да си харесате и пробвате на живо някой хубав Nikon. За D40/D40x по случай 90-годишния юбилей на Nikon ще си получите обратно левовата равностойност на 90 евро. 🙂

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България