Новодомец HOWTO

Бях обещал преди време да опиша в пост преживелиците си във връзка с придобиване на ново жилище в наши дни у нас. Или поне как се случиха нещата покрай мен… Едва ли ще го направя в един пост, но поне нищо не пречи да започна. Може да се окаже, че споделеното на някого да бъде полезно или пък да избегне грешки, които аз съм направил поради незнание или неопитност.

Днес разказвам за началото, което бе преди около година и нещо. Обичам да се шегувам, че си купих жилище заради една сателитна антена. Това, разбира се, не е точно така, но звучи достатъчно добре да концентрира вниманието в уводните ми думи. Истината е, че една вечер кабеларката, която използвах фундаментално ме издразни с поредната размяна на канали, поява на нови чалгаджийски такива и то за сметка на неща, които гледах, макар и рядко да се застоявам пред телевизора. Реших да изритам всякакви настоящи и бъдещи кабеларки и да си купя DTH (DVB-S) системка. Речено-сторено, преди да харча пари обаче направих бърза справка кои спътници използват двата български DTH-оператора и местоположението на квартирата ми в Бели брези се оказа крайно неподходящо и за двата. Трябваше да качвам антена на тавана на блока, а той беше по-висок от стандартното, много кабел, пречкащ се евентуално на доста съседи по вертикала… Не ми се понрави.

Аз обаче като реша нещо, докато не си докажа, че наистина няма начин, не се спирам. Обадих се на мой познат – брокер на недвижими имоти и му казах да ми търси нова квартира. И без това в тази се бях заседял доста и никога не ми е харесвала кой знае колко. Видяхме се един ден на бира да му обясня какво искам. Той обаче като чу какъв ми е наема, ме посъветва да се откажа, понеже нещата с нивата на наемите се бяха изменили чувствително отпреди 2,5-3 години когато бях наел тази квартира. Аз също се огледах и се оказа, че за да намеря подобно, но друго жилище ще скоча от 130 на средно около 200-250 евро в месечните си разходи за наем. Хм, че тогава по-добре да плащам заем, отколкото наем… Така или иначе все някога хазайката щеше да коригира наема към действителността.

На следващия ден звъннах на банковия си консултант. Тук е мястото да кажа, че моята банка предлага прекрасната услуга мобилни банкови консултанти. Вместо вие да ходите и да чакате някой да ви обърне внимание, идва човек при вас, изслушва ви, обяснява ви каквото не знаете и дори ви подготвя и придвижва документите, където трябва така щото да ви се спести разхождането и бюрокрацията на банковата система. Моят консултант се казва Боян Начев и за него мога да говоря единствено със суперлативи. Уговаряли сме си срещи включително в неделя, занимаваше се с моите проблеми включително от плажа, докато беше в отпуска, а веднъж дори влезе в ролята на брокер по недвижими имоти, доколкото моята агенция леко се издъни – само една издънка беше, защото и от тях съм доволен, но се случи. Компетентност и професионализъм като тези на Боян, комбинирани с безупречна прецизност се срещат рядко. Той се грижеше за всеки детайл и за всяка стъпка, предвиждаше всеки проблем. Уникален професионалист! Същото мога да кажа и за неговата колежка Галина Панчовска, специалист по потребителските кредити, банковите карти и други подобни. И до днес двамата са мои доверени лица, когато имам нужда от съвет, нова услуга или каквото и да е, в качеството им на посредници между мен и банката ми. Всъщност Райфайзен не беше моя банка, докато не се запознах с Боян, и не реших да ползвам кредит там.

Агенцията за недвижими имоти, която избрах също ме спечели с отношението си към мен. За съжаление не мога дори да се отблагодаря с безплатна реклама на човека, който заслужава овациите, понеже той се е оттеглил от бизнеса, но дано Агенция за недвижими имоти „Бокар“ е ценила присъствието на Красимир Бурмов, докато е бил техен служител. Всъщност моят познат, който първо бях потърсил и който бе съсобственик на кантора за недвижими имоти малко се издъни – с неговата брокерка, която ми препоръча нещо не се сработихме. Получавах справки от сайтове за недвижими имоти, които и сам можех да си направя. Дори не проверяваше дали обявените жилища са реални. Обикновено губех по час-два на ден да преглеждам огромните разпечатки за да избера десетина потенциално интересни жилища, от които при добър късмет се оказваше, че само 1-2 са реални оферти, а тя успяваше да ми организира около 2 огледа през два-три дни, и нито едно жилище не ми пасваше на очакванията. Търпях това около седмица и взех нещата в свои ръце.

Един ден звъннах на обява във вестник и мъжки глас ми отговори, че може да ми уреди оглед следобеда, но ме разпита и какво търся. Разказах му с недоверие, понеже обикновено агенциите не си мърдат и пръста за теб ако не са сигурни, че си им вързан клиент. Те са си парцелирали бизнеса и знаят, че все някой ден в техния набор жилища ще излезе сделка, съответно не се трогват да тичат за каквото и да е. Всъщност повечето агенции са типично паразитно явление, като не предлагат почти никаква друга услуга, освен тази да си получат комисионната – дори ги мързи да ходят по огледи и често не са виждали жилищата, които предлагат.

За моя изненада обаче човекът се обади и ми предложи още 3-4 жилища, по зададените от мен параметри, с възможност да видя две от тях още същия ден. Този именно човек се казваше Краси Бурмов и през лятото на 2006 година работеше за БОКАР. Така вече си имах свестен брокер. Обадих се на моя познат и му казах, че отказвам услугите му. Не му стана приятно, но в крайна сметка аз имах нужда от бизнес-партньор и избрах по-добрия. В рамките на три-четири дни Краси от БОКАР ме водеше поне на три жилища ежедневно, от които в резултат 2-3 ми харесаха. Т.е. започнах да се чудя кое от тях да избера. Беше минала едва една седмица откакто той работеше за мен и аз се спрях на това, в което днес вече живея. Следващата седмица подписахме предварителен договор, БОКАР си получи комисионната, но Краси беше до мен докато не получих нотариалния акт, до последния момент на сделката. Водеше цялата ми документация, накрая ми предаде папка с всички документи, с цялата историята на имота за години назад през които е съществувал, дори само като парцел.

Строителната фирма също бе проверена от Краси най-щателно, понеже беше млада и без традиции. За тях също мога (почти) да ръкопляскам. Името им е ИНЕРСОЛ и заслужават овации заради изключителното си отношение към клиента. Пълно облекчаване на всякакво тичане покрай жилище, прехвърляне на собственост, документи, включително откриване на партиди за електричество, вода, ние си движим сега само топлофикацията на сградата. Ключовете ми бяха връчени точно на следващия ден, в който изтече срока за завършване на сградата по договор. Предния ден беше минала комисията по Акт 16. Всъщност по същото време имаше вътрешнофирмен конфликт между съсобствениците във фирмата и въпреки това техните лични отношения не се отразиха на нас клиентите. Или почти не се отразиха – има дребни проблеми, но в рамките на търпимото – поне от моя гледна точка. Получих си ключовете от пазача на строежа, но… малко съспенс не е излишен 🙂

Честно – добро строителство, почти никакви забележки (поне при мен), прилично изпълнение, хубави материали.

В идните части на HOWTO-то ще пиша за детайлите около ремонта, преместването, хамалите и др. весели и не чак дотам весели преживелици. Следва продължение…

14 мнения за “Новодомец HOWTO”

 1. Това горе беше най интересното нещо което съм чел в нета от доста време насам.
  с нетърпение чакам продължението…

 2. @Дончо, аз съм си в новата къща вече повече от месец. Още не е всичко както трябва, но заповядай когато искаш. Звънкаш и се уговаряме. Ако искаш и в Red Rock може.

  @Марио, ами жилището беше подбрано включително по географско разположение, така че да виждам спътниците както трябва. Всъщност аз сателитна система си имам. Даже две. Едната е в Пловдив. Но искам да си взема една по-читава антена с позиционер, което ще се случи другия месец поради преждевременен преразход на бюджета за този. Всъщност имам една излишна офсет антена – съвсем нова 105/90 см елипса – ако някой се интересува. Цената и е каса бира.

 3. Е, чудя се дали в Пловдив може да се приложи подобен подход:)?! – Някой да има координати на коректни хора в бранша?

 4. Ами всъщност забравих да кажа, че понеже част от уреждането на кредита ми беше свързано с тогавашното ми местожителство в Пловдив. Боян от Райфайзен в София си има „огледален образ“ в Райфайзен Пловдив – една чаровна млада дама, която се казва Лидия (за съжаление не си спомням в момента фамилията и), но за нея също мога да говоря само със суперлативи. Изобщо от мобилните консултанти на Райфайзенбанк получих брилянтно обслужване.

  Не познавам обаче строителните фирми и агенциите за недвижими имоти в Пловдив.

 5. Хм. Звучи ми много познато 😉 До края на този месец и аз се надявам да се нанеса в новата къща. А догодина живот и здраве ще тегля кредит за да я доплатя и засега съм се насочил точно към Райфайзен 🙂

  Само дето аз си гледам къщата от както беше просто дупка в земята та до днес 🙂 Съвсем сериозно съм замислил да напиша ръководство за кандидат новодомци с практическа насоченост. Днес виждам неща, които съм могъл да променя, но са ми се сторили маловажни по време на строежа :). Последното, което ме гризе от 3 дни е съжалението, че при окабеляването не пуснах и оптика заедно с UTP-тата и коаксиалните кабели.

 6. Дааа, Райфайзен. Напъват се момчетата и може би им се получава, но ако не са 150% сигурни, че ще си в състояние да си връщаш кредита, не чакай да ти дадат. Или поне да успееш да ги убедиш, че всъщност тези пари не ти трябват, ма ей така заради идеята да вземеш да теглиш един кредит :-). Поне тук в Пловдив е така. И аз се бях ориентирал към тях, щото имат примамливи оферти, но за съжаление не им стигна куража. Сега съм новодомец /бе много новодомци напоследък :-)/ но благодарение на ДСК. И сега ДСК 25 години ще цоца лихви от мен, а не РББ. В моя случай РББ малко технически подходиха и разбира се изтърваха сделката.

  Иначе, Йовко, като чета с какво удоволствие говориш за строителя си, направо ми иде да си поплача. Аз, кажи речи, построих апартаменти ми отново след като уж беше завършен 🙂 Наново шпакловах, наново замазка на пода направих, наново вратите сложих, наново фугите по терасата запълних (щото при първия голям дъжд и той влезе в хола) и т.н. и т.н. И вече аха, аха 2 години ще станат Акт 16 чакам. Не знам какви далавери върти строителя, но поне ни върза към Енергото (не през времянка, а направо през електромерите на главното табло), та вече не се притесняваме как ще изкараме зимата на една жица 4 квадрата 10 потребителя 🙂 Ма кво да се прави. Възможността ми за избор беше много ограничена. Това беше единственият апартамент в града с три спални. Такова нещо вече никой не строи. Три месеца съм го търсил.

  Искрено се радвам за теб. Поне един доволен новодомец да познавам.

 7. Здравей Йовко, в една твоя тема https://yovko.net/?p=1236 беше писал, че си си купил бойлер с повишена изолация. И на мен ми предстои подобен избор и ми се струва че точно в Новодомец HOWTO е мястото да споделиш марката и модела на бойлера, откъде може да се намери и ориентировъчната цена. Ако не искаш да правиш реклама, бих се радвал да ми пишеш и на електронната поща, но защо пък не, добрите продукти трябва да се поощряват…

 8. Георги, ще напиша специална част от HOWTO-то за енергоспестяващите усилия, които могат да се положат в един дом, или поне това, което аз направих. Но всяко нещо с времето си.

  Иначе бойлерът е от серията Ocean на Елдом-Инвест. Моят е 80-литров, хоризонтален, заради разположението на банята ми. И не ме притеснява да похваля този продукт – заслужава си. Бях в командировка три дни до Виена преди няколко седмици и реших, че няма смисъл да поддържам топла вода вкъщи докато ме няма и изключих бойлера. След три дни като се върнах имах прилично топла вода. Всъщност темепературата беше спаднала едва с 20 градуса. От 60 на 40, при това при сегашните зимни температури и неотоплявано през същото време жилище. Все още нямам парно. След включването му само след 20-30 минути бойлера навакса зададената му температура от 60 градуса.

 9. При мен тепърва започва жилищната сага 🙂

  Дадох капаро в Инерсол за апартамент в началото на март, а копането трябва да започне до края на април (поне така ми казаха). Бях започнала да се попритеснявам малко, но гледам че си имал добър опит с тях, така че се надявам всичко да е ок в крайна сметка.

 10. и аз като Bloodymirova. ако става дума за същото място – вече се вижда че има прогрес.

  Имам един въпрос към yovko – Имаш ли инфо за текущото положнение във фирмата – търканията между собствениците, etc.?

 11. Не зная. Аз вече нямам релации с тях. Каквото беше беше. Човекът, който се занимаваше с нашия строеж вече не е във фирмата, доколкото ми е известно.

Вашият коментар