Новодомец HOWTO

Новодомец HOWTO

Бях обещал преди време да опиша в пост преживелиците си във връзка с придобиване на ново жилище в наши дни у нас. Или поне как се случиха нещата покрай мен… Едва ли ще го направя в един пост, но поне нищо не пречи да започна. Може да се окаже, че споделеното на някого да бъде полезно или пък да избегне грешки, които аз съм направил поради незнание или неопитност.

Днес разказвам за началото, което бе преди около година и нещо. Обичам да се шегувам, че си купих жилище заради една сателитна антена. Това, разбира се, не е точно така, но звучи достатъчно добре да концентрира вниманието в уводните ми думи. Истината е, че една вечер кабеларката, която използвах фундаментално ме издразни с поредната размяна на канали, поява на нови чалгаджийски такива и то за сметка на неща, които гледах, макар и рядко да се застоявам пред телевизора. Реших да изритам всякакви настоящи и бъдещи кабеларки и да си купя DTH (DVB-S) системка. Речено-сторено, преди да харча пари обаче направих бърза справка кои спътници използват двата български DTH-оператора и местоположението на квартирата ми в Бели брези се оказа крайно неподходящо и за двата. Трябваше да качвам антена на тавана на блока, а той беше по-висок от стандартното, много кабел, пречкащ се евентуално на доста съседи по вертикала… Не ми се понрави.

Аз обаче като реша нещо, докато не си докажа, че наистина няма начин, не се спирам. Обадих се на мой познат – брокер на недвижими имоти и му казах да ми търси нова квартира. И без това в тази се бях заседял доста и никога не ми е харесвала кой знае колко. Видяхме се един ден на бира да му обясня какво искам. Той обаче като чу какъв ми е наема, ме посъветва да се откажа, понеже нещата с нивата на наемите се бяха изменили чувствително отпреди 2,5-3 години когато бях наел тази квартира. Аз също се огледах и се оказа, че за да намеря подобно, но друго жилище ще скоча от 130 на средно около 200-250 евро в месечните си разходи за наем. Хм, че тогава по-добре да плащам заем, отколкото наем… Така или иначе все някога хазайката щеше да коригира наема към действителността.

На следващия ден звъннах на банковия си консултант. Тук е мястото да кажа, че моята банка предлага прекрасната услуга мобилни банкови консултанти. Вместо вие да ходите и да чакате някой да ви обърне внимание, идва човек при вас, изслушва ви, обяснява ви каквото не знаете и дори ви подготвя и придвижва документите, където трябва така щото да ви се спести разхождането и бюрокрацията на банковата система. Моят консултант се казва Боян Начев и за него мога да говоря единствено със суперлативи. Уговаряли сме си срещи включително в неделя, занимаваше се с моите проблеми включително от плажа, докато беше в отпуска, а веднъж дори влезе в ролята на брокер по недвижими имоти, доколкото моята агенция леко се издъни – само една издънка беше, защото и от тях съм доволен, но се случи. Компетентност и професионализъм като тези на Боян, комбинирани с безупречна прецизност се срещат рядко. Той се грижеше за всеки детайл и за всяка стъпка, предвиждаше всеки проблем. Уникален професионалист! Същото мога да кажа и за неговата колежка Галина Панчовска, специалист по потребителските кредити, банковите карти и други подобни. И до днес двамата са мои доверени лица, когато имам нужда от съвет, нова услуга или каквото и да е, в качеството им на посредници между мен и банката ми. Всъщност Райфайзен не беше моя банка, докато не се запознах с Боян, и не реших да ползвам кредит там.

Агенцията за недвижими имоти, която избрах също ме спечели с отношението си към мен. За съжаление не мога дори да се отблагодаря с безплатна реклама на човека, който заслужава овациите, понеже той се е оттеглил от бизнеса, но дано Агенция за недвижими имоти „Бокар“ е ценила присъствието на Красимир Бурмов, докато е бил техен служител. Всъщност моят познат, който първо бях потърсил и който бе съсобственик на кантора за недвижими имоти малко се издъни – с неговата брокерка, която ми препоръча нещо не се сработихме. Получавах справки от сайтове за недвижими имоти, които и сам можех да си направя. Дори не проверяваше дали обявените жилища са реални. Обикновено губех по час-два на ден да преглеждам огромните разпечатки за да избера десетина потенциално интересни жилища, от които при добър късмет се оказваше, че само 1-2 са реални оферти, а тя успяваше да ми организира около 2 огледа през два-три дни, и нито едно жилище не ми пасваше на очакванията. Търпях това около седмица и взех нещата в свои ръце.

Един ден звъннах на обява във вестник и мъжки глас ми отговори, че може да ми уреди оглед следобеда, но ме разпита и какво търся. Разказах му с недоверие, понеже обикновено агенциите не си мърдат и пръста за теб ако не са сигурни, че си им вързан клиент. Те са си парцелирали бизнеса и знаят, че все някой ден в техния набор жилища ще излезе сделка, съответно не се трогват да тичат за каквото и да е. Всъщност повечето агенции са типично паразитно явление, като не предлагат почти никаква друга услуга, освен тази да си получат комисионната – дори ги мързи да ходят по огледи и често не са виждали жилищата, които предлагат.

За моя изненада обаче човекът се обади и ми предложи още 3-4 жилища, по зададените от мен параметри, с възможност да видя две от тях още същия ден. Този именно човек се казваше Краси Бурмов и през лятото на 2006 година работеше за БОКАР. Така вече си имах свестен брокер. Обадих се на моя познат и му казах, че отказвам услугите му. Не му стана приятно, но в крайна сметка аз имах нужда от бизнес-партньор и избрах по-добрия. В рамките на три-четири дни Краси от БОКАР ме водеше поне на три жилища ежедневно, от които в резултат 2-3 ми харесаха. Т.е. започнах да се чудя кое от тях да избера. Беше минала едва една седмица откакто той работеше за мен и аз се спрях на това, в което днес вече живея. Следващата седмица подписахме предварителен договор, БОКАР си получи комисионната, но Краси беше до мен докато не получих нотариалния акт, до последния момент на сделката. Водеше цялата ми документация, накрая ми предаде папка с всички документи, с цялата историята на имота за години назад през които е съществувал, дори само като парцел.

Строителната фирма също бе проверена от Краси най-щателно, понеже беше млада и без традиции. За тях също мога (почти) да ръкопляскам. Името им е ИНЕРСОЛ и заслужават овации заради изключителното си отношение към клиента. Пълно облекчаване на всякакво тичане покрай жилище, прехвърляне на собственост, документи, включително откриване на партиди за електричество, вода, ние си движим сега само топлофикацията на сградата. Ключовете ми бяха връчени точно на следващия ден, в който изтече срока за завършване на сградата по договор. Предния ден беше минала комисията по Акт 16. Всъщност по същото време имаше вътрешнофирмен конфликт между съсобствениците във фирмата и въпреки това техните лични отношения не се отразиха на нас клиентите. Или почти не се отразиха – има дребни проблеми, но в рамките на търпимото – поне от моя гледна точка. Получих си ключовете от пазача на строежа, но… малко съспенс не е излишен 🙂

Честно – добро строителство, почти никакви забележки (поне при мен), прилично изпълнение, хубави материали.

В идните части на HOWTO-то ще пиша за детайлите около ремонта, преместването, хамалите и др. весели и не чак дотам весели преживелици. Следва продължение…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България