Новодомец

Преди известно количество години (чиято точна бройка нито искам да пресмятам, нито да цитирам, че може да загубя аудиторията на най-младите си почитателки), точно на тази дата за първи път правих любов. То при мъжете няма такова понятие девственост, че да казвам, че съм я загубил. После по-късно загубих момичето, а може би не биваше, но то това с вечността на любовта никога не съм го разбирал съвсем. Не знам какво изпитват другите, но на мен ми подейства като откриване на врата към себе си – навярно заради ситуацията или преживяването…

Явно ми е писано на 3 август да отварям някакви врати… кога виртуални, кога не толкова…

Та преди малко получих ключовете от новия си дом, който купих миналата година пак някъде по това време. Всъщност, пишейки заглавието се замислих, че той всъщност в момента си е само един нов и празен апартамент, а за да се превърне в дом трябва да започна да го чувствам като такъв, и да си го направя дом… Но всяко нещо с времето си… Сега предстоят няколко седмици класическа проза – майстори, плочки, мебели, хамали. И отново лято без почивка. Какво пък – да не ми е за първи път – ще почивам през зимата. 🙂

21 коментара за “Новодомец”

 1. Честит да ти е, Йовко! И щом е свързан с толкова символика, пожелавам ти любовта да влезе в дома ти и да не излезе от там! Много щастие и радости да те заварят там и винаги в него да има някой, с който да е топъл и уютен!

 2. Честито, Йовко! С цялото си сърце се радвам за теб 🙂

  И една много егоистична молба:

  Не оставяй читателите си, голямата част от които не познаваш, но за които означаваш много неща. Инак казано – не напускай напълно виртуалния си дом – този блог.

 3. Честито, Йовко!

  По-нататък ще чакаме постинг със заглавие „Младоженец“, но всичко по реда си 😉

  Моите впечатления са, че си падаш малко домошар, така че решението ти за собствено жилище ще те устрои чудесно.

  Искам да ти дам няколко съвета отностно предстоящите ти ремонтни дейности. По принцип няма да има нищо неприятно, стига да знаеш как да действаш. Даже напротив, ще ти е кеф гледайки как всеки ден твоята бърлога придобива желаните форми и измерения!

  Най-важното е да имаш предвид, че майсторите са като средно-интелигентни ботове, при това алфа версия:

  > По принцип работят добре, но между тях често липсва елементарна координация – примерно, току виж плочкаджията замазал всички изходи за контакти оставени от електриджията. Така че щом усетиш, че интерфейса м/у водопроводаджия, плочкаджия, електриджия и дърводелец нещо куца, трябва веднага да се намесиш за да тече нужната информация между тях.

  > Майсторите ботове също така могат да бъдат слепи за „голямата картина“, естетическото им мислене нула, а визуалните сензори 8 битови. В никакъв случай не оставяй майстор да избира цвят или десен! Преди известно време правех обновяване на кухня и след като избрах цветовете на мебелите се оставих на дърводелеца да избере удачен нюанс за сивото на плота. Цветът който после той избра не пасваше с нищо друго от спектъра на дъгата – ужас!

  > Често си нямат представа що е това usability и функционалност. Не очаквай майстора да се сети примерно кое е най-удачното място да постави лампа или контакта за бръснене. Въобще не ги оставяй да тръгват да правят нещо по „default“!

  > Могат да нямат чувство за самосъхранение. Ако някой извади бормашина за да дупчи стена ти трябва да си този, който да се сети да изключи бушоните на съответната стая. Пак покрай моя ремонт на кухнята майстора нацели дебел ел. кабел в стената, след което стана яко късо и мега заварка. Не само апартамента, но и целият блок потъна в тъмнината на каменната ера. Представи си после 24 протекли хладилника в горещ юлски ден!

  > Някои майстори правят много боклук и когато се развилнеят могат да счупят нещо. Затова използвай покривала и освобождавай пространство около тях. И дори тогава някои щети не са изключени. Сещам се моите познати от Дания с къща в село Устина, които това лято си поръчаха да им бъде поставен климатик. След инсталацията се наложи да поръчаме керемиди и ремонт на покрива на съседа – единият монтажник, доста пълничък, се стовари с външното климатично тяло в/у покрива на съседната къща и пропадна през него.

  ПС: Цвят „Велвия“ за боядисване на стени няма!!!

 4. Честита придобивка, Йовко! Изцяло от теб зависи да я превърнеш в твой дом със собствена атмосфера и дух. А защо не и в семейно гнездо?! 🙂

 5. Благодаря на всички за пожеланията – само не стоплих откъде дойде този силен акцент за сватби и семейства?! Не че нещо ама със същия успех можеше да споменете нещо за секс или мацки, но нейсе… Шегувам се 😉

  Вени, засега не се забелязва подобна опасност, но ако случайно се случи да не пиша повече от седмица, пратете някой да ме измъкне от следствието или ГДБОП 😉

  Владо, както винаги твоят коментар ме засили под масата превивайки се от смях. Надявам се искрено да се предпазя от повечето драми, пък и засега смятам да ползвам само услугите на плочкаджия, понеже апартамента е в прилична степен на завършеност, а и доста неща мога да си свърша сам, даже ще ми е забавно и приятно.

 6. А това са първите гости – на по бира в единственото обзаведено засега помещение – терасата 🙂 Едни тъмни балкански субекти, опасни хакери, Интернет влечуги и елитни блогъри – грандомани:

  Първи гости

 7. Страхотно! Аз от няколко години правя ремонти и право да ти кажа, почивката не си е почивка. Все трябва да наглеждаш, да организираш, да контролираш. Та затова казвам „страхотно“, защото се успокоих, че не съм единственият самопрецакващ се 🙂
  А иначе, сериозно – добре е, че вземаш чисто нов апартамент и ще го стягаш отначало до края. Поне знаеш, че всичко ще върви според твоя вкус и критерий за хубост.
  С пожелания ремонтът да приключи много по-успешно от първата любов!

 8. Йовко,

  Ако имаш нужда от приятелска ръка за малко помощ, можеш да разчиташ на цели четири (ние, както знаеш, също сме едни тъмни опасни балкански блогърски субекти – таман като за твоя дом;-) …препоръката ни е, че сами сме си правили 90% от ремонта в жилището под наем, така че си ни бива 🙂

  В краен случай, ако пък няма нужда от много помощ, с удоволствие ще ти дойдем на гости да пием бира и да се снимаме на балкона 😀

  Поздрави, Мишел & Ани

  PS Честит ти нов дом! Да си го направиш хубав и много любов да има в него винаги! И, btw, като каза „август“ и „любов“, се сетих че и аз за първи път правих любов през август… хубав месец:)))))))

 9. чнд! подарявам ти нещичко от мен:…..

  „16.55 ч. – отсреща, от другата страна на тротоара, спира смешен военен камион. От него слизат войничета. Не виждам добре как изглеждат в лице, но знам че камофлажа им всъщност не служи за прикритие от врага, а привлича още нечии друг жeнски поглед.
  Олга, чистачката в офиса, флегматично влачи по пода мокър парцал и скришом поглежда към часовника. След нея се носи миризма на препарат с аромат на морски бриз и стъпки на закъснели клиенти.
  Незнайно защо, .. напротив съвсем съзнателно, погледа ми отново задълбава витрината и центрира пак тротора отсреща, където преди по-малко от минута, като на тайна мисия премина малката рота на точно по 20 см един от друг войничета. На плей бек, отново и отново минаваше – не ми си искаше да пропусна нито един път, движение, загорял поглед, мириз на тютюн и барут…….
  И всичко това защото си мисля за теб. Не си военен, дори не си ходил в казарма, но някакси ми се искаше да си сред тях. Отсреща на тротоара..
  И знаеш ли защо – за да те догоня и целуна.
  Само заради това…..“

 10. Страхотна новина. Честито. А това с датите и „първите“… ти си знаеш :).

  Гледам елитните тъмни субекти от по-горе пият неправилната бира! Още едно минусче в иначе дебелата (плевенска) папка на НСБОП :).

 11. честито, йовко!

  не съм живял никога под наем, но предполагам има огромна разлика в усещането като се прибираш… в къщи. в твоя си дом. страхотно е. чакаме и рубрика „на гости при йовко“ с айпи камери как снимаш или как елитен блогър блогва в дневника си :Р

 12. Е, Йовко.. забрави за хората от снимката да кажеш, че са организирани престъпници! Дано не е лошо предзнаменование да ги каниш у вас:) Току виж после ГДБОП почнат все у вас да ги търсят.

 13. Таня, понеже са заподозрени за врагове на родината от МВР и ГДБОП как да посмея да им издавам имената 😉 Да, така се казва…

 14. Честито и само хубави моменти ти желая в новия дом! /на патерички малко ама… хихихи/ Съвет от мен, обмисли цветовете, в които ще боядисаш едно известно време, за да не пребоядисваш всяка година като мен :))))))

Вашият коментар