Отново търг за MS софтуер в ДА

Отново търг за MS софтуер в ДА

Не на Microsoft в държаватаГодина след година, правителство след правителство и министър на ДА след министър на ДА у нас се случва все едно и също нещо, като сценария се различава само леко в детайлите. Даже част от актьорите са ни до болка познати. Предстои поредната нова сделка на българската държавна администрация с Microsoft за поредните хиляди лицензи за софтуер.

В тази връзка Министерството на Държавната администрация и административната реформа (МДААР) планира до края на годината публична дискусия за системите с отворен код. Интересно защо постфактум на обявена подобна обществена поръчка? И защо досега нямаше никакво желание за участие в подобна дискусия, която се води по света и у нас от години? На мен лично официалното изявление на МДААР ми изглежда като гузно замятане на поредния облак прах в очите на хората.

В тази връзка Богомил Шопов се ангажира да координира поредната разяснителна и демонстрационна кампания в тази връзка. Сайтът на проекта „Не на Майкрософт в държвата“ се намира тук.

А аз понеже вследствие на натрупан опит с държавната ни администрация съм се сдобил с доста перверзно подсъзнание, когато видя обществени поръчки, обявявани съвсем в края на годината и в главата ми се подреждат веднага едни картинки за неупотребени бюджети, изпълнение на квоти на някои фирми/търговци и разни такива неща, особено на фона на така дълбоко пазения в тайна (въпреки, че не е секретен) онзи предишен договор на държавата с Microsoft и предвид интересните условия на поръчката към потенциалните участници… се чудя можем ли да познаем кой ще спечели новия договор?

А нямаше пари за учителите, а?…

[poll=1]

P.S. Добавено на 11 декември: Залозите приключиха – печелившите са обявени и те не са нито сред позналите верния отговор, нито сред останалите. Печелившите са обичайните заподозрени – ЦАПК „Прогрес“ – за всички останали граждани на България по чаша студена вода.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България