Пак за Загреб и хърватите

Пак за Загреб и хърватите

Оказва се, че мога да гледам хърватска телевизия без да се напъвам особено. Достатъчно разбирам – не бих могъл да повторя нито едно изречение, но за сметка на това ми е ясно за какво се говори. Току-що слушах за третия GSM оператор (и тук това е топла тема), за мача с България, на който футболната легенда Стоичков идвал с отбора си само за победа и трябвало хърватите много да се стегнат. А и си струва да позяпа човек телевизия тук – определно хърватските жени са готини и тези, които се срещат по улиците, а какво остава по телевизията – всички водещи са като фотомодели. И тука явно цари манията по reality шоута – популярни са и Big brother и някакво друго шоу – май на местния Playboy (lil’ sister се казва) – последното затваря две мацки за няколко дни в апартамент и всички ги зяпат на index.hr. Да – и в банята са им монтирали камера… Big Brother е на адрес www.bigbrother.rtl.hr – имат си и хърватски RTL тук – още едно влияние от Германия.

Загреб наистина е красив град – спокоен, с ведри хора – много по-усмихнати от нас българите – на нас ни е особено трудно да си повдигнем носа от тротоара и да си сложим свежа визия на физиономията очевидно. Много зелени площи, много подреден – интересно защо с доста по-малко движение – като население София и Загреб трябва да са еднакви – не знам защо у нас е такава лудница. Колите са всякакви – преобладават новите, но има и доста модели над 10 години, но определно няма гробници, които все още се движат по нашите пътища. Почти не можеш да видиш Мерцедес или Audi – джиповете също са по-скоро изключение, но за сметка на това е пълно с новички Пежо, Рено, Ситроен, Фиат, Опел, Голф – средния и малък клас предимно. Изобщо тук май си живеят по-добре от нас.

Днес обиколих почти целия център – бях в ботаническата градина – страхотно местенце. Минах покрай много катедрали, църкви, площади – попаднах случайно и на един огромен пазар. Голяма шарения – по балкански, но ако направя математиката през куната – еврото – към лева излиза, че хърватите си хапват по-евтини чушки, домати и ябълки от нас, въпреки, че някои неща тук са по-скъпи от Европа, но то и у нас е така.

Усещането от мястото, културата и хората е възхитително – въпреки, че нещо не съм в настроение последните няколко дни. И малко тъжно, че ние имаме същите предпоставки, но сме се затворили в отчаянието си и творческото и идейното в бъдещето си направо сме го загробили някъде по пътя си. А толкова малко е нужно…

Из целия Загреб се строи – навсякъде нещо се прави, реставрира, подобрява… строежите са опаковани като в Германия и Австрия. Всичко е чисто, подредено в унисон с архитектурата наоколо. Разхождах се цели три часа пеша навсякъде из центъра. Дори намерих една дупка на улицата. Може да има и още…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България