PayPass от ПИБ

PayPass от ПИБ

Използвам банкови карти от адски много време – кредитни, дебитни, всякакви. Животът ми е немислим без тях като средство за почти ежедневно разплащане. Мразя да нося пари в брой и непрекъснато оставам без кеш, понеже все забравям да тегля. Всъщност ако можех всичко да плащам с карта щеше да е супер. Но обикновено имам два проблема с тях – единият е когато искам да платя нещо твърде скъпо, а другият, когато трябва да платя нещо много дребно.

Няма начин да не ви се е случвало, да решите да платите нещо с карта пък да не се получава от първия път, или устройството да се бави, хората зад вас се трупат на опашка, почват да сумтят и да ви мразят, а вие се притеснявате… И следващия път, особено за по-скромна сума предпочитате да платите в брой, за да си спестите преживяването. Пък и става по-бързо. Отделно, че ако решите да платите кафето си с карта, дори да се навият, пак ще ви натоварят с порция зле прикрита омраза.

Днес ПИБ събра група блогъри за да ни представи новите си PayPass карти, с които някои от горните драми остават в миналото. В нормални условия тези карти са напълно стандартни кредитни или дебитни карти с чип и магнитна лента, но при тях чипът е малко по-различен и имат вградена антена. Така можете да се оторизирате пред стандартния POS-терминал по нормалния начин, но ако той е PayPass можете да го направите и само като доближите картата до него. Идеята е, че за малки суми (до 50 лв) разплащането става бързо и лесно, без да трябва да давате картата си на човека зад гишето, без да ви искат лична карта за да доказвате кой сте, без да въвеждате PIN и в доста от случаите дори без да чакате устройството да се свързва с оторизационния център на банката. Просто доближавате картата до PayPass POS-терминала и… това е всичко – вече сте платили. Бързо, без чакане и суетене. Толкова бързо, колкото и да извадите кеш. И всъщност по-бързо, понеже няма да чакате ресто 😉

Дадоха ни да си поиграем с демонстрационни карти за да тестваме на живо, плащайки си това-онова, с което ПИБ така или иначе ни почерпиха безплатно. Технологията работеше безупречно, но за съжаление накрая трябваше да върнем картите обратно 😀

Операцията е без такса и няма спънка така вече да си купите кафе, вестник или билетче за автобуса. Всъщност PayPass е система на MasterCard за безконтактни микроразплащания и с нея можете да оборудвате както кредитната си, така и дебитната си карта. Аз лично ще ъпгрейдвам своята MasterCard още тези дни, понеже много си падам да съм early adopter, a пък и тази с PayPass е решена в стилен черен дизайн, сякаш ПИБ са знаели, че винаги много съм искал да имам черна карта.

Сигурността ли? Ами както и с всяка друга карта – трябва да се внимава и ако се загуби или бъде открадната – да се анулира моментално. PayPass не е система за сигурност, а за удобство. Безконтактното плащане добавя към обичайния риск още 50 безконтактни лева. Риск, който определено възнамерявам да поема.

Изобщо ПИБ ме зарадваха със стремежа си да налагат нови продукти и да експериментират и е чудесно да има такива нагласи в българските банки. В допълнение ме зарадваха и с покана за предпремиерната прожекция на TRON само след няколко часа, за което трябва да благодаря!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България