Родният ми град е най-хубав и жив през почивните дни, в късните следобеди преди залез слънце и кратките летни нощи. Не може да се разкаже, нито да се заснеме. Трябва да се почувства. Но понеже е престъпление от изключително тежък характер да имаш обектив, който никога не си използвал, най-накрая “завинтих” новия си “портретчик” и реших да го използвам нетрадиционно – щракайки непретенциозни, откраднати моменти от улицата на съботния, късноследобеден и много летен Пловдив – първият ден от годината, в който термометрите преминаха 30 градуса.

Обективът се справи по-добре от мен. Аз още малко трябва да му свикна, но предишният любимец Nikkor AF 85/1.4D няма да ми липсва много. Даже никак. Особено теглото и обема му. Anyway – това са глупости…

Докато вървях сред хората (и те почти не ме забелязваха) се замислих, че за първи път след 11 години този град и точно тази атмосфера много ми е залипсвала. Толкова много, че ако измисля как да се препитавам с това, което обичам, или да движа бизнеса си от тук, бих се върнал моментално.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. My town, my love, my soul…Thank you.

  Отговор

 2. Не съм живял в Пловдив, но от малък свързвам града с празници, приятни съботно-неделни разходки и срещи с близки любими хора. Наистина е трудно да се предаде атмосферата, но тези снимки веднага ме изпращат там, с подходящото настроение. :)

  Отговор

 3. Много хубави са се получили … атмосферата се усеща, наистина! :-)

  Отговор

 4. Много, много добри! Техниката никак не те е предала, даже напротив. Ех, защо ми пускаш мухи разни такива…

  Отговор

 5. Подозирам, че освен манипулатори, някои хора са и добри изкусители – как да не му се прище на човек да си поснима из Филибето, особено като гледа такива кадри…
  Йовко, признай си, че го правиш нарочно, за да ни дразниш ;)

  Отговор

 6. Ама, моля те! Каква друга мотивация бих могъл да имам…

  Отговор

 7. Ех, обичам Пловдив. И не само стария град. Навява ми любов…

  Отговор

 8. Как успяваш да убедиш хората че е безопасно да ги снимаш :) ?
  Мен непознатите винаги ме гледат враждебно. Да не се криеш в някой храсталак?

  Отговор

 9. Неотдавна осъзнах, че е тотално безполезно да убеждавам когото и да е, в каквото и да е. И в живота, и иначе… Така че, не убеждавам никого, а просто си снимам. Ако някой възрази, му се извинявам с усмивка и подминавам. Не споря, не дискутирам, и не гледам враждебно, дори когато отсреща се опитват. Иначе моята позиция е, че това е улицата, ако някой не иска да го виждат или снимат, да си е стоял вкъщи.

  Между другото, с далеч по-компактните и уникално тихи камери, с които снимам напоследък (Fujifilm X) е далеч по-лесно. От една страна си позволявам да съм много по-близо до хората, а те много повече не ме забелязват, а и дори когато осъзнаят, че снимам, досега поне не е имало никакъв проблем. Камерите са малки и ретро и всички те мислят за любител (какъвто съм) или за някой нещастник дето е взел апарата на дядо си и щрака безцелно наоколо. Докато преди с DSLR и огромните тела и обективи почти всички се стряскат и мръщят – и е нормално – приличаш на профи и си натрапник.

  Отговор

 10. Ех, време е да намина и аз, 2 години откак не съм стъпвала. Мерси за вдъхновението/дразнението.

  Отговор

 11. Лелеее, снимките са повече от уникални, но и апарата е добър! :)

  Отговор

 12. Валкото 17 юни 2012 в 12:39

  Еееех, Пловдив… Щом се запролети и на мен започва да ми липсва , нищо че никога не съм живяла там :)

  Отговор

 13. Между другото, с далеч по-компактните и уникално тихи камери, с които снимам напоследък (Fujifilm X) е далеч по-лесно. От една страна си позволявам да съм много по-близо до хората, а те много повече не ме забелязват, а и дори когато осъзнаят, че снимам, досега поне не е имало никакъв проблем. Камерите са малки и ретро и всички те мислят за любител (какъвто съм) или за някой нещастник дето е взел апарата на дядо си и щрака безцелно наоколо. Докато преди с DSLR и огромните тела и обективи почти всички се стряскат и мръщят – и е нормално – приличаш на профи и си натрапник.

  – никога не съм се замислял за тази гледна точка… :)

  Отговор

 14. И на мен ми липсва. Хубави снимки. Жалко, че няма и някоя снимка със смокинови дръвчета в дворовете ;-)

  Отговор

 15. Чудесни снимки на хората около центъра, видях си градчето от една по-добра светлина, поздрав за снимките!

  Отговор

Ако искате да споделите нещо