Подслушано от support-а…

Default Featured Image

Звънят разгневени клиенти по телефона на един от инженерите ни по поддръжката и почти ще го набият по телефона как така можело да няма драйвери за някакъв си наш модел лаптоп. Човекът си продухва ухото за да може да чува отново и запитва най-кротко:

– А вие къде търсите тези драйвери?
– Как къде? В Google…

13 коментара

Leave a comment
 • Това се отнася до същата тема (и моля да ме извините за английския, но не ми се превежда:)

  Вени: Besides, with the google the domains are becoming more and more irelevant – e.g. even I went to Google a second ago to find out what’s the new domain for Gergiovden, as I asumed it was .org, but there was no such domain. Instead of checking all other options, I just googled it. It was gergiovden.net

 • проблема не е в гугъл, йовко :)
  аз лично за толкова години какви всевъзможни решения за линукс съм намирал. кофтито е че тия въпросните клиенти сигурно незнаят и как да търсят :Р

 • Разбира се, че не Google е проблема… Или поне засега не е…

  Но скоро може и да бъде… По съвсем други причини скоро може да има знак на равенство между Google и Интернет. Днес например научих за Google Talk и принципно всички тези неща са много гот, но напоследък стават толкова много, че започват да ме притесняват… Засега само лееекичко!

  Готиното е, че се напъват да са отворени и да спазват стандарти – и ако това е сигнал към цялата индустрия дето се прави на разсеяна – е много полезно…

 • Сигнал е не само за индустрията, а и за мен лично.

  Например за това, че дори при спазване на стандартите комодитизацията в ИТ сферата е достатъчно силна, за да осигури пазарен монопол…

 • Комодитизация се нарича групирането на пазара около определен продукт. Колкото по-добър и по-евтин е продуктът, толкова повече клиенти привлича. Това пък води до още по-добро качество и по-ниски цени – в случая, на свободния софтуер.

  На софтуерния пазар комодитизацията е много силна и поради нуждата от добро взаимодействие. Доброто взаимодействие между отделните компоненти беше основната причина Майкрософт да завладее софтуерния пазар. Сега свободният софтуер започва да го предлага, при още по-ниска цена, и привлича клиентите.

  Това е ако се чудите какво значи комодитизация – естествено google ми каза :).

 • Всъщност, какво толкова чудно има в това клиентите да търсят нещо за IBM в google? Аз открай време ненавиждам сайта на IBM (и 3COM) и предпочитам да разчитам на по-добрата организация на търсачките :)
  Нещата не са се променили – само опитай да намериш нещо за някой модел машина, която е излязла от поддръжка! А ако ти трябва нещо за някоя по-свободна ОС – че къде другаде да търсиш!

 • Лошо няма – стига да можеш да търсиш с Google! И не че си защитавам компанията, ама аз по-подреден сайт от http://ibm.com/support не съм виждал при никой друг производител. Особено пък за outdated модели. В случая пък иде реч за PC в гаранция, което няма как да е outdated… и за драйвери за Windows, разбира се… Да не говорим, че сайта има Detect my system функционалност и новия tool Software Installer (вече на Lenovo), който сам си сваля точно нужните последни версии на верните драйвери, BIOS-и, etc. без user-а нищо да разбира.

 • IBM имат най-добрия съпорт за outdate продукти – преди време ми се наложи да търся драйвер за мрежовата карта на 386 от преди 10 години… нямаше никакви проблеми.

 • Е-ех! Блазя ви! Аз (както съм написал и по-горе) нищо не мога да намеря там – всичко дърпам от google и AllTheWeb. Може би защото съм чел „Google Hacks“? :)

 • Според класическите психологически изледвания на човешката природа генерализиращите твърдения като НИЩО, НИКОГА, ВИНАГИ и подобните им, първо очевидно няма как да са верни (защото ВИНАГИ има изключения) и второ – са първичен начин за заяждане на дребно, който обикновено не води до НИКЪДЕ ;-P

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>