Поклон Унгария!

Различните агенции цитират различни цифри – сериозно ранените при снощните сблъсъци в столицата на Унгария Будапеща, обаче са най-малко 50-100 души. Сградата на националната телевизия гори опустошена… Това се е случило снощи! Докато повечето от нас/вас кротко сме спели.

Унгария възстана срещу една лъжа – призната от министър-председателя – за фалшифицирани данни за икономически разтеж и справяне с престъпността точно преди изборите през отминалия април. И Унгария възстана… безкомпромисно…

Иначе у нас на такива данни принципно никой не вярва, нито на методологиите по които се изчисляват, нито на институциите които го правят, нито на тези които ги обявяват… У нас никой не вярва на никого. И в нищо. Затова няма и ексцесии, нито революции…

Както обичам да казвам напоследък – България дори Партийния си дом не можа да запали като хората едно време. Затова и всички спим спокойно, гледаме Big brother и всичко ни е наред! Спокойни сънища, България!

14 коментара за “Поклон Унгария!”

 1. да. съгласен съм за спящата българия, но е неуместно сравнението и поклона с унгария. там демонстранти от крайната десница щурмуват парламента. не вярвам да се поклониш пред щурм от симпатизанти на атака например. и такива крайни елементи въобще. конкретния пример е неуместен. но за 8-те милиона ‘спящи красавици’ в тази държава си прав – наистина трябва да им се дават непрестанно примери за обществено отговорна гражданска позиция и европейско мислене и реакции, белким някой се пробуди и ококори гореливи очи. всъщност май се стопихме вече под 8 милиона?

 2. Атака е крайна, но дали е десница е спорно.

  Принципно не подкрепям подобни екшъни, но понякога се случват – в случая се радвам на едно живо общество, което реагира, а че ще има версии за лумпени, за мародерства и че няма как да не се случат и кофти неща покрай смислените е повече от ясно… Със сигурност не е гот да запалиш сградата на националната телевизия – точно както не е гот да лъжеш народа си от позицията на властимащ. Мисля, че съвсем точно си се досетил на какво се радвам!

 3. Съжалявам за пострадалите хора, колкото и да са те. Не знам и какво точно е признал министър-председателят относно справяне с престъпността и икономически растеж, но провежданата икономическата политика в Унгария последните поне 5 години е меко казано глупава и не мисля, че това е било тайна за наблюдателите. Това, което според мен е разгневило хората е, че управниците са знаели, че вършат глупости и въпреки това са ги правили, водени от предимно популистки мотиви. Защото има малка, но съществена разлика между това да правиш нещо глупаво, защото смяташ, че така трябва и да го правиш, въпреки, че знаеш, че е глупаво и в дългосрочен план няма да доведе до нищо добро (примера е от самата Унгария – рязко увеличаване на заплащането на държавните служители и на държавните разходи, естествено последвана от висока инфлация, бюджетни дефицити и задлъжняване). Недалновидната икономическа политика не изключва постигането на високи растежи (достатъчно е да направиш достатъчно публични разходи). (За да не обременявам текста – доказателства за това може да се намерят в Евростат (http://epp.eurostat.cec.eu.int))

  Иска ми се да кажа няколко думи и за статистическите методологии – обикновено това са световно признати правила и принципи за изготвяне на дадена статистика, така че националните статистически институти имат много малко (да не кажа никакви) възможности за манипулиране на резултата. (Особено страни като Унгария и България, които се стремят към ЕС – тогава статистиките, включително и начина, по който са изработени, се гледат под лупа). Виж, интерпретацията на данните е друго нещо. За правилното интерпретиране на една статистика е задължително да се знае методологията, по която е правена, в противен случай идваме на тезата „никой на никого за нищо не вярва”. Обикновено за това не са виновни данните или методологията, по която са изготвени, а интерпретацията (христоматиен прием за екзотично интерпретиране на статистики са ИПИ) и начина, по който (данните) се представят.

 4. Дали да е поклон … незнам. Това прилича на революция, а революциите, както се убеждаваме от историята не харесват особено умните хора. Така, че моето мнение за събитията в Унгария е противоречиво. Още повече осъждам разрухата и палежите на каквото и да било. Виж, ако си бяха хванали депутатите та им обяснят „ръчно“, че не бива да правят такива неща – разбирам, но крайностите,… палежите…

  А относно дали Атака е крайно дясна партия – не стоят. Тя не е нито дясна нито лява. Тя е КРАЙНА и КРАЙНО време такива партии да си отида в историята където им е мястото.

 5. Преди няколко месеца се бях позамислил кое ли е по-добро – ревлюционно реагиращия народ, готов на бой и кръвопролития или хрисимия народ, следващ вековни мъдрости като „со кротце со благо“. Единствения извод до който стигнах беше, че България страда от дълбок летаргичен сън (или недай Боже, дълбока кома). От време на време се забелязва по някой спазъм (особено като замирише на боклук)… Но това може да е просто първосигнална, неосъзната реакция, нали?

 6. Палежите и разрухата не са хубаво нещо – при нормални обстоятелства. Случват се обаче при форсмажорни такива – по време на революции например. И тогава пак не са хубави – ама някак трудно е да се разминат. В момента лъжецът-премиер на Унгария иска да излекува палежите и да остане на поста си – а безредиците са само симптома на болестта. Всеки лекар обаче знае, че се лекуват не симптомите, а самата болест – в случая болестта е самият премиер и управляващите в Унгария. Унгария демонстрира срещу тях – срещу болестта – а някои болести се лекуват с отчаяни лекарства е написал още Шекспир. И в случая лечението е ампутация…

  На улиците на Унгария вече са няколко хиляди души! Информационните агенции вече цитират десетина хиляди… Дали всички са лумпени и мародери?… Или поредната престъпна политическа клика просто трябва да си замине? Интересно ми е как отново у нас на всички ви прави впечатление факта, че лошата тълпа хулигани се е разгневила, но (почти) не забелязвате факта, че политици лъжат от височината на постовете си… И понеже у нас всички сме много мили и добре възпитани, затова нашите управници правят каквото искат без да носят отговорност за нищо. А на обвинение в лъжа дори не се обиждат…

  Да се обзаложим ли, че за срутилата се сграда вчера няма да бъдат намерени виновни?… Пак ще е поредното shit happens, нали…

 7. Темата за революционния дух на българина ми напомни нещо, което учителката ми по бълг. език каза по време на революционния януари 97:
  „Не е страшно сега, страшно ще стане март месец, когато свършат туршиите. Тогава народът ще възстане“.

 8. В случая не протестира Унгария. Цялото нещо е чудесно режисирана манипулация в стил психология на тълпите. В дъното на нещата са тамошният еквивалент на Атака – радикални движения с анти-семитски възгледи. Основната трошаща сила – ултраси футболни агитки, които симпатизират на споменатите радикални движения. Тези изказвания на премиера, които се цитират, и заради които ужким става целия джангър, са малко извадени от контекста – като цяло, той казва нещо в смисъл „хора, трябва да се размърдаме по-сериозно, икономиката е зле, и вече не може да се правим, че не е, хората трябва да знаят, че предстоят болезнени мерки…щото досега доста се издънихме и правихме глупости като не им казахме всичко отначало, аз не искам това да продължава, искам всички да знаят какво правим и т.н.“ Най-тъпото нещо е правителството да бъде свалено, защото е казало, че има нужда от болезнени реформи. И освен това какво правят протестиращите – отиват да потрошат националната телевизия, все едно тя има нещо общо с правителството, и все едно недоволните нямат собствена трибуна, от която да говорят. А в Унгария има отделна частна телевизия, която защитава радикалните възгледи, и общо взето 24/7 агитира срещу правителството и насъсква всички хора да наизлязат по улиците. Тоест не говорим за липса на свобода на словото. Като цяло паралелът с България не е уместен. В Унгария хората са десет пъти по-политизирани от нас, и всички, които са изгубили изборите през пролетта, са готови да излязат по улиците, просто защото подкрепят опозицията. Иначе и те не знаят защо излизат, просто са солидарни с партиите си. Затова и всеки повод там може да бъде умело използван за деструктивни цели – хайде да вентилираме напрежението като потрошим някоя сграда. Правителство се сваля лесно. Въпросът е дали това ще доведе до нещо добро, според мен – не.

 9. Да, политиците в България лъжат. Но дали обикновения човек МИСЛИ така? ОБИКНОВЕНИЯ, не ЗАСЕГНАТИЯ. Да адаш, трябва да се лекува болестта, не симптомите. А лъжите на политиците са само симптоми на едно болно съсзнание – съзнанието на хората. Нима не е болест щраусовщината, че като не гласува човек, той не дава гласа си за ИЗЕДНИЦИТЕ. Нима не е болест това да отидеш да гласуваш за човек, който се опитва да те върне в годините на Световните войни… Нима не е глупост на българските родители че, макар и станали на по 30 години децата им, все още те ги издържат? Кое е болестта?

 10. (това можеш да не го публикуваш, ако искаш; просто съм съгласен с тях, но също така и несъгласен с това, че се изпускат съществени моменти, които винаги са били реалност)

  „Полицаи разгониха скинари по улиците на Будапеща“

  а някъде дори съобщиха, че и агитка популярни футболни хулигани са били засечени/заловени/разпръсквани. надявам се ако утре, не дай си боже, атака и други крайни организации решат да тичат и трошат хаотично из улиците, да не сведеш глава в поклон пред подвига им. или може би то няма да е същото? в случая българския нихилизъм ще оплюе родната проява от този тип и ще я окачестви като бай ганювщина, а иначе нека се захласваме по подвига на другите страни, игрорирайки пълната простотия, хаос и популизъм, които може би стоят зад бунтовете и безредиците там.

  да досетил съм се на какво се радваш. но има крайно противорение в позицията ти.

  съвсем определено българският народ нямаше своята буржоазна революция (под каквато и да е форма). румънците дори направиха своята революция и дадоха заявка за изграждането на гражданско общество с разстрела на чаушеску и гражданската война. ние я нямаме все още. и както ти искаш – трябва да я имаме. но тя ще се направи от лумпените галфони и простаци, от футболните хулигански агитки, които ще излязат да потрошат и поизтрепят дори и малко хора. тя ще се направи от едни такива изкукали и хора без път пред тях, като атака. от едни загубени хора, които така или иначе няма да намерят себе си. това е противоречието според мен – не очаквай костюмарчето с бизнес кариера в западна компания и добра заплата да излезе и да стреля и да вдига революции. по простата причина ще ще са го отстреляли още в първите минути на улицата докато гледа и се лута кои са наши, кои са ваши … там – при заслужилите поклона ти – на улицата, такива категории липсват.

 11. Винаги лайната изплуват най-отгоре на повърхността – така е и с лумпените и (недай боже) с Атака у нас. Не – няма да сведа глава за поклон пред Атака, не се сещам какво у тях може да ме впечатли за да го направя, но темата е друга… и тя е, че ако по улиците на Будапеща скитат няколко стотин ултраси и крайни националисти там има и няколко хиляди мирни протестиращи всеки ден… Десет? Петнадесет хиляди? Не може всичките да са лумпени и мародери… И те са там навярно заради истината и навярно за да покажат, че не искат да бъдат лъгани… Иска ми се да мисля, че те са там и за да покажат, че прошка за такава издънка не може да има и че подобни номера не минават.

  И съответно ми се приисква и нашите политици и управляващи всяка вечер да заспиват, а сутрин да се събуждат в безумен стрес и паника, да живеят в непрекъснат страх, че обществото им диша във врата и ще им го вкара отзад, само ако си помислят да кривнат от пътя. Не искам да се заричам, но принципно аз никога няма да отида да запаля нечия кола или да чупя прозорци и витрини, но ако някой управник се наложи да си ходи, защото е лъжец, крадец или просто идиот и той не иска да го направи доброволно, то не мисля, че му се дължи каквото и да е уважение и без никакво съмнение ще приветствам и ще ръкопляскам на публичното му изритване, колкото и грубо да е то…

  И в това не виждам никакво противоречие…

 12. Йовко, напълно нормално е сериозна част от горекоментиращите да НЕ разбират унгарците. Ако повечето хора горе ги разбираха, ние щяхме да сме една по-различна държава (да, именно държава).

Вашият коментар