Полска салата

Полска салата

Вчера привечер след изложбата във Photosynthesis се завъртях из стария си квартал Гео Милев и нарочно или неволно си спомних за пицарията Джиков, в която се прехранвах доста пъти преди две години и нещо. Там реших да пробвам нещо, което беше наречено „Полска салата“ и на принципа на обратното инженерство би следвало да се приготвя така:

Продукти /за една порция/:

– 100 гр. сладка царевица
– 3-4 кисели краставички
– 80-100 гр. кашкавал
– 1 твърдо сварено яйце
– 3-4 супени лъжици майонеза
– чаена лъжичка нелюта /сладка/ горчица

Количествата са ориентировъчни, понеже съм ги предполагал на око, но в купичката, която ми беше сервирана се съдържаше около 300-400 гр. салата. Предполагам, че рецептата търпи известни импровизации около темата каква да е горчицата или майонезата, примерно аз бих пробвал с леко пикантна горчица, но горното е оригиналния вкус, пробван от мен снощи.

Царевицата очевидно няма какво друго да се прави освен да се изсипе в купичката. Кашкавалът, краставичките и свареното яйце се нарязват на кубчета. Яйцето вероятно може и да се настърже, но не знам дали вкусът му няма да се загуби сред майонезата и горчицата, които се добавят към всичко останало и се разбъркват. Добър апетит – салатата е вкусна и относително лека, въпреки присъствието на майонеза, каквито вече има какви ли не по магазините, включително леки, соеви, etc. Аз лично ще пробвам с любимата ми „Краси – Пловдив“ да възпроизведа салатата в домашна обстановка още тези дни.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България