Quo Vadis: yovko in a nutshell

Quo Vadis: yovko in a nutshell

Добре дошли отново!

Ето и последната егоцентрирана върху домейна yovko.net публикация от кратката поредица, която започнах преди седмица. В комплект с новия облик на сайта. Идеята зад него трябва да е ясна от пръв поглед – повече разнородно и загатнато съдържание, което в пълнотата си е на един клик разстояние зад дизайна – в познатия blog-like стил. В наши дни, когато реално никой не обикаля сайтове, а чете RSS-емисии това ми се струва подходящ стил. Разбира се, RSS-емисиите продължават да са пълни, а съвсем скоро ще добавя и забележими линкове към емисиите на отделните категории.

Често получавам писма с молба да пиша за едно или друго нещо или упреци защо напоследък съм се заровил в конкретна тема, която на някого се струва скучна. Това няма как да се промени – и занапред ще е така – просто защото аз самият се заравям в едно или друго за различни периоди от време. Решението е очевидно простичко – вместо абонамент за общата RSS-емисия на yovko.net, по-доброто решение е абонамент само за темите, които ви вълнуват. Примерно, който не иска да чете за фотография – няма смисъл да се абонира за този feed. Това разбира се е в сила за тези, които използват RSS-четци.

Категориите вече са достатъчно малко – за Отвътре и Технологии вече писах… Останалите три говорят сами за себе си. Фотографията за мен е хоби, за което заделям много време, пари и страст и това ще си личи и занапред. В Позиция ще пиша за нещата, които са прескочили по някаква причина някоя от границите на търпимост по отношение на теми, към които съм болезнено чувствителен, а именно пренебрегването на общественият интерес, забавеното развитие на държавата ни, нарушаването на свободата на словото, профанизирането на обществото, манипулативния PR и каквото друго за съжаление ни се случва. Честно казано би ми се искало да пиша по-рядко или никак. И ако трябва да си пожелая нещо, то би било да може тази категория някой ден да се обезсмисли, но не вярвам да го доживея. Мисля си, че всеки човек би следвало да е добър в някоя област, да е смислен професионалист и да се вълнува от своя бизнес и личен живот, докато наоколо нещата са подредени така, че да може да работи спокойно и да се забавлява. За съжаление, когато живеем в страна, оставена на течението, е нужно всеки от нас да има позиция и да я казва гласно. Защото иначе ще ни отмие течението на безразличието. Пасивността е лукс, който нашето поколение – на хората в активна възраст – не може да си позволи.

Хайку ще е категорията за всичко красиво – музика, изкуства, книги, любов, съзерцания, стихове, залези, изгреви, пясък, море и… още, и още… Там се надявам да има достатъчно емоции за да надвиват мислите от тоналността на предходния абзац.

Това е – само толкова 🙂 Категориите си имат своя лента – веднага след заглавието… Да – така е – там има още няколко. Едната се нарича На фокус, но всъщност тя е само маркер за един или друг акцент. Там ще се появяват публикации, които по някаква причина аз или пък редовните ми гости са решили, че са по-особени. Там ще има и нови неща (тази статия ще остане там само временно) или по-стари, към които съм се върнал по някаква причина. Последните няколко от тях ще се въртят и в началото на първа страница със снимка и кратка извадка. Днес реших да има една такава, към която наскоро ме върна AlanahhЛятото, което не започна

А в останалите две, които ще си бъдат с английски имена (ако изобщо това е английски) – Podcast и Videocast, ще публикувам занапред съответно аудио и видео съдържание. Изобщо мултимедийното съдържание на този адрес се очаква да набъбне занапред. Ще следват доста неща в тази посока. Stay tunned 😉

Надявам се всички, които искаха толкова време български интерфейс и се дразнеха от английските названия на категории, панели и менюта, да оценят реверанса, че след пет години yovko.net вече е почти изцяло на български. Английският ще остане само в някои заглавия и термини, които не звучат добре преведени и така или иначе са придобили интернационален смисъл. Достатъчно рядко може да се появява по някой пост на английски, разбира се. Поне докато най-накрая не седна да науча испански, както се заканвам от няколко години.

Бях споменал за едно диванче за гости в моя блог. По тази тема имам нужда от още малко премисляне. Иска ми се да провокирам повече диалогичност между блоговете, вместо реплики в коментарите, които не носят особен смисъл. За това малко по-нататък.

И като споменах коментарите – от известно време спрях тези във фотоблога с. По простата причина, че там диалогът не може да се води с думи. Когато заставаш срещу едно изображение диалогът е в главата ти, вътре в емоциите ти… Коментарите под снимките, които изразяват възторг и похвала са радващи, но няма смисъл от 15 коментара, които със сходни думи казват едно и също. Тези които критикуват някоя пъпка на моделите примерно нито са на място, нито са възпитани, съответно също нямат смисъл. Тези, които критикуват добронамерено техническото изпълнение на някоя снимка или предлагат идеи са много полезни, но обикновено една снимка не е само техника, а и уловен момент и емоция, понякога даже някъде извън кадъра. Човек винаги се учи – и за тази цел има форуми, курсове… А когато съветът наистина си струва, вероятно една дискусия по email е далеч по-полезна.

С подобни мисли в главата си и заради борбата с доста тролски коментари под линия обмислях да затворя коментарите и тук и да оставя нормалната електронна поща за диалог, или пък да въведа сходен на регистрацията механизъм, но реших, че заради шепа тролове, с които почти съм се преборил не си струва да капсулирам тезите си само около себе си и да пропусна да чуя някое интересно становище. И все пак около формата за коментари ще настоявам отново изрично за коментари, които добавят стойност. Просто защото това е важното за мен. Но и това ще се случи по-нататък…

Текущата тема все още малко ще се променя близките дни с времето, понеже има неща за довършване. Кодът не е валиден – понеже авторите на текущия ми дизайн не считат това за важно, както и не считат, че трябва да се грижат за собствения си сайт, който в момента не работи, нито пък мислят, че е важно да предоставяш добра документация, но за сметка на това искат парите преди да си научил тези факти. Не съжалявам, понеже много дълго търсих подобна тема, а тази ми е в десятката, но се наложи да стъкмявам сам доста неща. А други още не са довършени.

Но всичко това са глупости… Добре дошли отново! Дано да е по-уютно от преди 🙂

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България