Раздяла

Преди малко по-малко от две години направих категорична стъпка от филмовата към цифровата огледално-рефлексна фотография. Преди това бях поснимал година и нещо с междинка (Panasonic Lumix FZ-10). Днес се разделих и с първото си цифрово DSLR тяло – Nikon D70s. Замина да служи (като репортажен апарат май) нейде из територията на колегите от Капитал или Дневник. Предполагам, че ще го прави вярно, както две години ми служеше и на мен.

Пустата мания по хубавата стара Nikon-ска оптика в крайна сметка ме провокира да обновявам играчката. Вчера си признах на Жоро, че и аз като онзи дето си купил костюм, защото си намерил копче, реших заради две-три легендарни стъкълца (от които имам само едното към този момент от време) да се сдобия с тяло, с което мога да ги използвам по-лесно. За жалост само профи телата на Nikon вършат тази работа. А малкото братче на D2X ме съблазнява откакто се появи на хоризонта. Надявах се, че D200 ще поевтинее с времето, но ми омръзна да чакам. За повече от година дори не мръдна даже с малко. А и за какво ли – прекрасно тяло просто. От друга страна цената в България е съвсем близо до щатската. Ура за такава ценова политика… Apple – поучете се!!

Та сега съм малко осиротял – не, че съм снимал нещо от почти месец, но усещането да нямаш тяло в чантата никак не е приятно. Май ще извадя от праха лентовото докато събера парите за новичко D200. Надявам се до няколко дни, ако всичко се движи по план. Засега имам само половината, а ако разкарам и стария лаптоп даже може и с мечтаната Tokina 12-24/4 да се уредя. В крайна сметка другия месец имам рожден ден – на Христовата възраст вече отиват приятни и успокояващи подаръци.

P.S. На някой да му трябва T40?

P.S.S. Лаптопът вече е продаден…

10 мнения за “Раздяла”

 1. честито! един чудесен подарък 🙂

  човек трябва и да се глези, няма само да се блъска я? (моето положение е още по-лошо, имам тела – и цифрово и филмово, ама нема обективи, празна стои раничката.. )

 2. Радвам се за теб, D200 е страхотна машинка. Каквато е и T40 – сигурен съм, че и на нея ще и намериш нов дом. Аз се интересувам от такова предложение, за Т40 де, но едва ли ще мога да го взема така скоро. Успех 😉

  П.П.: Помня как беше публикувал снимки на едва разпечатания пакет на D70s. Толкова ли време мина… 🙂

 3. T40 точно не ми трябва, но да притежавам компютър на Йовко е като инвестиция – след време може някой музей да ми го купи (или да го купи от наследниците ми) на 10-торната цена :). И хич не се шегувам, да знаеш! Само недей умира млад, така цената ще е още по-голяма след време.

  Голяма честитка за решението и в аванс – за апарата. Нищо, че е Никон, сигурно пак е супер ;). Гледам „корична“ цена от GBP 800 в Амазон – няма лошо. Отначало реших, че си се навил за D2X и хич не-благородно ти завидях, но след това прочетох вярно :).

 4. Жоре, моите обективи не стават на твоята закачалка 😉 Дончо, леко с декларациите, че такива изказвания вдигат цената 😉

  Добавих конфигурацията на лаптопа към текста на поста, но който се интересува нека пише поща, не искам online бит-пазар точно тук 🙂

 5. Въпреки че съм никонджия , все още не знам какви non-CPU обективи могат да се закачат на тази d200. То мисля, че може да се монтират, но дали ще мерят не се знае…Ако имаш някакво инфо във тази насока – моля, сподели // ще е много полезно.

 6. На практика почти всички, които можеш да закачиш на въпросния Nikon F mount байонет, произведени след 1977-ма, а именно Ai, Ai-S, Ai-P, E series… Имаш освен потвърждаване на фокуса и мерене в ръчен режим и приоритет на блендата с три от четирите вида мерене (3D меренето само не работи). Не се поддържат май само pre-Ai стъклата без CPU и IX-обективите с CPU.

  В документацията на D200 има подробна табличка за съвместимост – можеш да си я свалиш от американския или европейския support сайт на Nikon (изисква безплатна регистрация ако искаш PDF за разпечатване, иначе non-printable PDF можеш да си дръпнеш директно).

  Иначе ето една принципна таблица за съвместимост.

Вашият коментар