Ърбънтемпо

Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно. (Мърфи)

Да, знам! Напоследък пиша малко и рядко… Но когато ми е трудно да се наспя, трудно намирам и муза (и време) за писане.

Освен това тези дни си спомних защо точно се отказах да си вадя хляба с програмиране и да заплувам в други области на IT-то. Когато започна да пиша код се вживявам повече от нужното – вманиачавам се… започвам да сънувам код, програмирам заспивайки, събуждам се за да записвам измисленото насън и всякакви подобни откачени неща. Затова в края на първи курс, след като с един приятел изписахме тонове код за една софтуерна система за агенции за недвижими имоти и предадохме проекта, аз си разглобих машината и я продадох. Оттогава пиша код само в краен случай и то обикновено customiz-ирайки съществуващ такъв. Тогава цели две-три години нямах собствен компютър. Реших да се занимавам с жени – беше по-забавно, по-социално и… по-болезнено на моменти, но повече пасваше на студентските ми години.

През последните две седмици пак прекалих… за съжаление не с жените – а с програмирането и ровенето в мой и чужд код в свободното си време. Пробвах много неща, разни плъгини, даже успях най-накрая да си харесам фотоблог скрипт след почти две години търсене и умуване.

Напънах се да си харесам folderblog. И след малко ръчкане по неговия код и шаблоните на Elwing, четене на спецификации за EXIF например, плюс още няколко нестандартни добавки, нещото направо взе, че ми хареса. EXIF и IPTC метаданните се екстрактват и интерпретират коректно. Copyright-а на снимката (дори и да е CC) се екстрактва също от tag-натия jpg-файл. Вмъкването на random картинка или последната такава от folderblog в sidebar-а на WordPress се оказа детска играчка. Още малко трябва да изчистя разни остатъци от flash-залитанията на Elwing, които не ползвам, но има частици от тях из кода… но когато тогава… Предпочитам JavaScript DHTML елементите…

Най-накрая усещането за комфорт от софтуера, който съм избрал е реално, което означава, че този фотоблог има шансове да просъществува. Преименувах го на Simple Visions (RSS feed), да си пасва със Simple Studio.

Ако някой иска да си ползва WordPress-блога и като фотоблог, за това попаднах на доста интересен плъгин, който имаше всички шансове да ме спечели. В крайна сметка предпочетох folderblog, но Yet Another PhotoBlog (YAPB) за WordPress си струва вниманието.

Сега ми се иска да има как отново да прекаля… не бе… не с жените, нито с програмиране – със снимане ми се иска да прекаля… Започва Фотокината, ей – ще е весело тези дни…

Ровенето в код ме прави асоциален и затворен в себе си хуманоид, както казва Владо от OpenIntegra. Лошото е, че наближава OpenFest и ще изисква доста сили и внимание. Обещах да помогна на Джъмбо за Club-Nikon, а с UrbanStyle сме също доникъде – пак на софтуерни мъки ми мирише. В кофти темпо, особено на фона на новите ми ангажименти от следващата седмица…

Май трябва да забогатея, да зарежа всичко, да си купя къща на морето и да си снимам за кеф до края на живота си. Ако някой има идеи как да го направя може да подхвърли някоя creative (commons) идея. Засега ми е ясно едно… С много бачкане и с IT май не се получава.

P.S. Цитатът от началото на този пост всъщност бе на днешното ми късметче с кафето Lavazza. Там по ръбчето на листчето със ситен шрифт пише:

Кирил Керин – Всички права запазени

Хм, права… интересно върху какво – върху цитирането на чужди мисли?!…

18 мнения за “Ърбънтемпо”

 1. Май трябва да забогатея, да зарежа всичко, да си купя къща на морето и да си снимам за кеф до края на живота си. Ако някой има идеи как да го направя може да подхвърли някоя creative (commons) идея. Засега ми е ясно едно… С много бачкане и с IT май не се получава.

  ех…

  де да имах такава идея, досега да съм направил същото

 2. Май трябва да забогатея, да зарежа всичко, да си купя къща на морето и да си снимам за кеф до края на живота си. Ако някой има идеи как да го направя може да подхвърли някоя creative (commons) идея. Засега ми е ясно едно… С много бачкане и с IT май не се получава.

  Стани фотограф!

 3. Хм, преди много време един човек ме попита за същото. Тогава се пошегувах с него и му казах да продава ябълки на пазара… Още се продават – Apple -ки. не е най – богатия, ама за къща на морето, апарат и обективи – сигурно ще стигнат. И тъй като ябълките вече не са модерни, защо не пробваш да продаваш червей? (Алегория, но помисли по въпроса)

 4. Понякога се питам, след като всички искат да станат мениджъри или продавачи, кой в крайна сметка ще върши „асоциалната хуманоидна“ работа, т.е. писането на софтуер?

  Междудругото, познавам не малко хора от IBM и никой от тях не се занимава с реално с програмиране! Йовко, има ли въобще някои във вашата компания, който да прави това нещо? 😉

 5. хммм. ти много рано си се отказал от писането на програмен код. повечето успяват да издържат доста по-дълго. а някои дори истински се забавляват от програмирането.

 6. Владо, Фотографите разправят, че трудно се забогатява с фотография, затова съм го избрал за разоряващо хоби. А и аз съм си фотограф, но за без пари. Сигурно има някаква връзка с незабогатяването. Иначе и аз не се занимавам „реално“ с програмиране в IBM, но има един вид особняци, които го правят. Повярвай ми! Виждал съм… А аз си губя времето с програмиране за себе си напоследък, и понеже не си плащам на себе си, явно пак е за без пари.

  Адаш, пробвай с нещо друго… не е нито стилно, нито секси…

  Бай Ганю, в момента ако можеше даже и не бих поглеждал код (или Windows), но пуста орисия няма отърваване… А като се има наум, че започнах като дете и програмирах през всичките си ученически и студентски години не съм сигурен дали е било твърде рано.

  Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно, нали…

 7. просто е станал перфектен фото-журнала. нямам търпение да го качиш публично (ако решиш разбира се) за теглене. скриването на коментарите от предната версия и приплъзването са перфектни и страшно ме блазнят.

 8. Мерси! По-важно е да го понапълня с хубави снимки 🙂

  Няма проблем да кача шаблоните след моите модификации, както и попроменения exif-плъгин. Нека да очистя неизползваният код от тях първо. Самият folderblog скрипт не е пипан, с изключение на малък patch по отношение на rss-feed генератора, който пропускаше guid-елемента, който не е задължителен, но е препоръчителен. И махнах да не вкарва email-адреса ми в webmaster таг, защото и без това си имам достатъчно спам за да подпомагам вършачките на email-адреси из мрежата… Мога да ти изпратя променения скрипт, но не искам да го разпространявам публично. По-скоро ще предложа промените на момъка дето пише folderblog и ако той реши да ги приеме – о’кей.

  Иначе плавното изгряване на снимката и приплъзващото скриване на коментарите са изцяло моя странична добавка и нямат връзка с folderblog. Те са JavaScript и са реализирани с помощта на готовата библиотека moo.fx, която е софтуер с отворен код под MIT лиценз. Прави се с не повече от десетина реда код, разпилян тук-там из CSS и шаблоните…

  А ти да пратиш някой репортаж от Photokina-та, ей… 😉 Лек път!

 9. Включил си кличката „запомни ме кой съм“ и за блога и за фотоблога ми… и бисквитките на wordpress и folderblog са се омотали, вероятно защото са от един и същи домейн… Ще видя как да го fix-на това. Мерси за информацията. Временно и лесно можеш да се излекуваш сам като си изтъркаш coоkie-то…

 10. Проблемът е оправен – оказа се хипер тъп. Авторът на folderblog просто е забравил да изтрие един ред, който разпечатва бисквитката ако такава има 😉

 11. Размислих се и за 2 предложения:

  Предполагам ще стане по-секси и юзърфрендли с едно индикаторче за броя на коментарите при COMMENTS [_] – стига да има лесна функция за съобщаване броя на коментарите, иначе не си струва занимавката.

  Може би също така за по-точно SHOW COMMENTS вместо COMMENTS и HIDE COMMENTS вместо CLOSE COMMENTS?

 12. За броя на коментарите се сетих сам още сутринта и това вече го има и работи. Телепатия! 😉

  За HIDE COMMENTS съм съгласен, но COMMENTS (0) някак си ме кефи повече от SHOW COMMENTS (3) и ще го направя така. Най-малкото, защото с SHOW COMMENTS можеш да направиш и HIDE ако щракнеш втори път 😉

 13. Изглежда страхотно. Е, не е точно каквото търся, но е силно впечатлително.
  Реших да погледна Yet Another Photoblog WordPress Plugin, но сайта нещо хич го няма 🙁

 14. Няма да повярваш, Йовко, но случайно ровейки в архивите на моя компютър попаднах на следния цитат, скрит в един TXT файл:

  Май трябва да забогатея, да зарежа всичко, да си купя къща на морето и да си снимам за кеф до края на живота си. Ако някой има идеи как да го направя може да подхвърли някоя creative (commons) идея. Засега ми е ясно едно… С много бачкане и с IT май не се получава.

  Source: https://yovko.net/?p=954

  Представяш ли си? Толкова ми е било харесало, че съм си го копирал оффлайн:-D

  BTW, ако случайно си намерил такъв creative (commons) начин за забогатяване, свиркай, аз още го търся 🙂

  Поздрави:)

Вашият коментар