Reader’s corner: За хората с увреждания

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. радвам се, че този млад човек е прозрал такива дълбоки истини, че хората с увреждания са навсякъде около нас и малко ни трябва, за да сме по-добри с тях, а дръжавата няма какво да я чакаме, да сме хора си зависи от нас
  поздравления Йовко отново за идеята! :)

 2. По повод точка три:

  Занимавам се с дизайн и уеб стандарти, от поне 4-5 години. Когато правя нов сайт, се старая той да бъде достъпен за всички. Това означава:

  1) Изчистен HTML, дизайнът се създава само чрез CSS. Така сайтът може да се разглежда нормално на всякакви устройства, дори и такива, които не поддържат CSS (по-стари PDA браузъри, например), или пък да се чете от гласови симулатори (като JAWS). Пример – това е моят блог без CSS (но само днес и утре;-) Ако се замислим, така изглежда един сайт или блог за някой, който не вижда, и браузва в Интернет чрез JAWS или друга подобна технология. Просто текст. Затова и да се правят сайтове (които е необходимо да дават много информация на потребителите), с тежък Flash или JavaScript навигация, е нещо изключително неправилно! Flash е красив, но не е достъпен.

  2) Тествам готовия дизайн, като изключвам последователно:
  a) CSS стиловете,
  b) показването на изображения,
  c) и накрая JS (JavaScript).

  Ако сайтът може да се разглежда безпроблемно (и да се работи с него – примерно, да се попълват и изпращат уебформи, и т.н.), без наличието на тези три неща, значи дизайнът е успешен. И не само – той е достъпен почти за всички! :-)

  Ако пък забележа, например, че след като изключа картинките, навигацията в сайта става трудна (например, забравил съм да задам background color на линковете, и цветовете в навигационното меню се сливат), нанасям корекции и тествам отново.

  3) Последно, не е въпрос само до изчистен HTML & CSS. Важно е да се организира съдържанието логично. Примерно – начало, навигация, съдържание на страницата, вторично съдържание (sidebar), footer (copyright info & др.). Такъв дизайн ще бъде ползваем и удобен за всички – тези, които го разглеждат със съвременен браузър, като Firefox; тези, които ще отворят сайта с някакъв вид специален четец (JAWS/друг) – за тях е добре да се помисли и за някакъв вид QuickNav меню, което да им позволи лесно да навигират в рамките на самата страница; и тези, които ползват орязан откъм функционалност браузър (примерно, браузър на някакво мобилно устройство).

  Колкото до точка 1, помагал съм, когато е имало нужда (и съм наблизо). А за 2) съм песимист, у нас „натискът“ върху по-горни инстанции не работи… или поне в повечето случаи, не работи. То тротоарите ни в България не са пригодени дори за здрави хора, какво пък остава за хората с увреждания… :-(

  Хубаво писмо, Николай! И поздравления и на Йовко, от мен! :-)

 3. Като човек с увреждания, искам първо да благадаря на Йовко за отделеното внимание. Ще си позволя за поставя линк към блога на една моя сродна душа, приятел по неволя или както желаете така я наричайте. Тя като мен е с увреждания и пише за нешето заболяване освен, че пише се и бори с живота постоянно, както всеки един гражданин на Майка България независимо дали с увреждане или не ! http://oli4ka.blog.bg/ ето го и блога !!!! Благодаря още веднаж.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: