ROSI & eLiberatica - браво Румъния!

ROSI & eLiberatica - браво Румъния!

rosi-logo Румънска инициатива за софтуер с отворен код и свободен софтуер се нарича групата от около две-три дузини приятели на свободата отвъд Дунава – на английски език това се изписва като Romanian Open Source and Free Software Initiative (ROSI). Събраха се преди няколко месеца с цел да направят своя регионална IT конференция, посветена на полезността на софтуера с отворен код и свободния софтуер. Тя ще се случи идната пролет в Брашов и ще се нарича eLiberatica. След конференцията ROSI ще се регистрира юридически като организация.

Благодарение на моят приятел Zak Greant бях замесен в екипа още от самото начало и имах удоволствието да наблюдавам отблизо как се раждаше всичко. Първоначално бях изкушен да им разкажа за OpenFest, за нашия български опит, който между другото ги респектира, но после предпочетох да замълча и да наблюдавам.

Четях как спорят за неща, които тревожеха нас, гледах ги как решават проблеми, които и ние решавахме или предпочитахме да не решаваме. Ние – имам наум това, което преди година-две възприемах като FOSS общност в България. Справиха се повече от бляскаво – приятелски и заедно. Дефинираха си цел, посока, и начин, по който да вървят към нея. Направиха го разумно и зряло – без излишни разпламенени дискусии и емоции. И аз очаквам за ROSI и eLiberatica тепърва да се говори. Много, много сериозно им стискам палци! И им желая успех! Пък дано след време успеем да достигнем до общобалканска FOSS конференция…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България