Що е то?

Що е то?

Първоначално това беше само коментар към питанката на Sebz какво по дяволите представлява синьото нещо, което си позволявам да наричам символ, но реших да го прехвърля в post след твърде прозаичното описание на отминалия твърде прозаичен weekend.

Favicon-ът е игра по темата ин и ян – онзи древен източен символ на хармонията – допълващото се преплитане на противоположности – мъжкото и женското, доброто и злото, светлината и тъмнината, земята и небето – всяко допълва другото до съвършена окръжност и съдържа в себе си частица от противоположното. Същия познат символ в черно и бяло често се е рисувал в синьо и червено – особено в определен контекст (самите цветове също са символи) 😉

В случая аз съм го оставил леко недовършен или май просто загатнат… нарочно липсва нещо… така ми харесва някак. А и така е нещо като идея, че съвършенството е повече посока, отколкото постижимост. Недовършеността на всяка хармония е едно хубаво напомняне за целта, към която (може би) вървим. И че хармонията е търсене и стремеж.

Докато пишех това си спомних за онзи момент от Arizona Dream, в който двама ескимоси – възрастен и малко дете ловят риба и старият разказва как като малка рибата имала по едно око от двете си страни, но като пораства едното и око се премества при другото.

– И какво губи? – пита малкото ескимосче.
– Другата си половина. – отговаря възрастния и добавя – Губиш нещо за да спечелиш нещо.

Сега може би е по-ясно защо нещо липсва, какво е то и дали всъщност наистина липсва и дали е само идея за търсенето му? А ако някой успее да отговори на някои от тези питанки, може да ме светне и мен 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България