Signal

Реших да редуцирам каналите си за връзка, най-вече по отношение на всевъзможните messenger-и за директни съобщения.

Винаги предпочитам електронната поща за основна комуникация, понеже мога да подреждам (или пренебрегвам) по приоритет писмата, които заслужават внимание и евентуален отговор, и разполагам с end-to-end криптиране при нужда. Тук е актуалният ми PGP ключ. А ако не знаете някой от моите email адреси, винаги можете да ползвате този начин.

Преглеждам пощата си поне един-два пъти дневно, освен когато съм в почивка, без Интернет или работя по някой спешен проблем или проект. Но не получавам нотификации за нея на смартфона си – това е адски разсейващо и контрапродуктивно. „Любимо“ ми е някой да ми звънне по телефона с изречението: Току-що ти изпратих mail. Видя ли го?

За директни съобщения занапред ще използвам основно Signal на Open Whisper Systems като прилична база за отворена и сигурна платформа, която заслужава да бъде ползвана, популяризирана и подкрепена от потребителите. Временно, като резервна опция, оставям и WhatsApp заради няколко близки приятели, които предпочитат навика и не осъзнават необходимостта от сигурна комуникация, поради което ще отнеме време да бъдат убедени.

Okay, ако сте с iPhone или Mac можете да ми изпратите и iMessage като друга резервна опция, с едно наум, че сигурността и там е според зависи от Apple.

Принципно не ползвам Skype освен след предварителна уговорка за конкретен разговор. Нито Viber и Facebook Messenger (те дори не успяха да ми харесат). Спирам също и Hangouts, и Telegram, както и всякакви други, защото ми идват в повече.

Опитайте Signal – семпло и леко приложение – за криптирани писмени съобщения и разговори. Освен, че е свободно и open source е и безплатно. Има го за iPhone и Android, а скоро и за web. И даже Snowden го благослови 😉

15 мнения за “Signal”

 1. Signal ако имаше и версия зя WinPhone (дори и бета), цена нямаше да има… 😉

  Щеше да е хубаво – понякога си го мисля… – да имаше някаква отворена обща платформа за мобилни и дори мобилни + десктоп комуникации и всеки да си я ползва свободно. Също както имаме e-mail:
  – почти всеки който ползва интернет, има и e-mail;
  – кеф ти криптирана връзка, кеф ти некриптирана;
  – не си обвързан към ползването на определен мейл клиент;
  – нито си обвързан да ползваш определен доставчик на услугата – например, аз ползвам shared server за личната ми поща – само аз и сървърът можем да имаме достъп до моите си мейли (и се надявам доставчикът ми на поща да не ми чете често пощата;-) – нито google нито microsoft ги четат моите писма;
  – има платени пощенски услуги, има безплатни, има голям избор;
  – IMAP, SMTP и т.н. протоколи са универсални и работят добре на всяка платформа;
  – не си обвързан да ползваш някаква определена услуга която някой е „изобретил“ и си „заключва“ услугата към себе си (както Skype, Viber, WhatsApp, и още безброй модерни „месинджъри“) – мейлът си е отворен протокол, може дори да си направиш собствен мейл сървър и да си го поддържаш, да си го криптираш и тн.

  В света на месиднжърите за съжаление, нищо универсално няма…

  Та се чудя… как така с изобретяването на Интернет изобретихме мейл протокола и свободата да ползваме мейл услуги по всякакви възможни начини, криптирано и некриптирано, безплатно и платено, върху мобилни устройства и десктопи и лаптопи…

  ..а не измислихме универсален протокол и услуга за обмяна на бързи съобщения? 🙁

 2. А на теб кой ти е крив, че си избрал черчевяната платформа, а? 😉

  Иначе протоколи има, ама като всеки дърпа чергата към себе си. А и потребителите днес имат безобразно голям избор, средностатистически не могат да преценят плюсовете и минусите на едно или друго и са абсурдно инертни – като свикнат с нещо, с топ не можеш да ги преместиш…

  Между другото – точно със Signal имаш прекрасната възможност да си напишеш свой клиент за WinPhone 🙂

 3. ЙОВКО!
  Шса глобяваме! Какво за черчевяната платформа сега 🙂 ? Да не би плод-зеленчука да са по-стока 🙂 ?

  По темата: Жалко, че не ползваш Вайбърбър-а, аз точно махнах WhatsApp и се фокусирах само в/у Вайбър. Естествено имам и Facebook Messenger, най-вече заради групите, в които участвам там. Ще хвърля едно око и на Signal-а, ама… защо се отказа от Телеграм? Защото е корпоративно ли?

  Мисля си обаче, че много скоро със закон ще ни забранят да обменяме криптирани съобщения :D…

 4. Плод-зеленчука и по-рано узря и много го тачат по света и у нас, та… дето се вика…

  Иначе Viber не го харесах от ден първи, след някакво време му дадох втори шанс и още повече не го харесах и съм приключил с него всякакви взаимоотношения отдавна. И WhatsApp бях махнал, но тук в Испания се оказа, че си умрял без него – доктора ти е там, адвоката, агента по недвижимите имоти… Нещо някога телекомите са ги цакали със скъпи SMS-и и всички са се преместили в WhatsApp – и оттогава – това е стандарт тук.

  Telegram го отказах, защото така и нямам много хора там, а и искам да редуцирам messenger-ите все пак, та – ако трябва да избирам между Signal и Telegram – определено Signal ме печели. Telegram с този особен протокол са ми с едно наум. И разни други съображения има. И руската връзка също ми е друго наум – ok – това вече си е отгледана параноя, но…

  Това за закона ще си замълча, че иначе ще трябва да възраждаме партизанското движение. То не, че няма и други поводи…

 5. Само между другото – има стандартно в света на съобщенията, как да няма – XMPP, има си RFC-та за него. Signal е готино, но ако в близко време се федерират с Kontalk (което ползва вътрешно XMPP с шифриране), цена няма да имат 😉

 6. Йовко, аз не говоря Windows vs Mac vs Linux платформите!!

  Говорех за това, че изобретихме универсален мейл протокол и на практика всеки човек който ползва интернет, ползва и мейл, като при това не е обвързан нито с определен доставчик на мейл услуга, нито с определен „затворен“ протокол, нито с това да е на Mac или Windows или Linux, нито с определено устройство (десктоп, лаптоп, телефон, таблет и тн), и дори имаме свободата да избираме – искаме ли криптирани съобщения, дали сами да си поддържаме мейл сървъра, дали да го наемем, дали да платим на друг да ни го поддържа, или да ползваме „безплатна“ услуга като gmail или hotmail… Ето това е отворено – IMAP, SMTP, SLL – ети ти поща по твой вкус и предпочитания…

  А за клиента за WinPhone (за Signal) – де да бях програмист, де да бях написал един клиент набързо ама… 😀

  Telegram е готино – те са open source (може да им четеш кода колкото си искаш!) и дори предгалат доста добро криптиране и „тайни“ съобщения, стига да ти се занимава да го настройваш това. Viber, WhatsApp, Skype – тия хем затворени протоколи, хем closed source, хем NSA ти чете съобщенията… 😉

  @turin:

  Де XMPP да беше толкова популярно колкото IMAP/SMTP и простичкия формат me@domain.com …щеше да е друго. А то… Вижте каква стана – 95% от популярните месинджърите closed source, затворени протоколи, несигурна връзка, реклами, пфу…

 7. @Мишел, хайде следващия път преди да напишеш цяла нова страница, която почти преповтаря предходната, да прочетеш какво съм написал – при това кратко и ясно:

  Иначе протоколи има

 8. „Иначе протоколи има, ама като всеки дърпа чергата към себе си.“

  – Е, точно това е. За e-mail комуникациите имахме универсално приет протокол! IMAP/SMTP бяха достатъчни за да работи всичко и тогава (в зората на Интернет), и сега. POP3 не го броя че е доста глупава идея изначало – сваляш пощата и триеш на сървъра направо. Плюс възможността да се праща и получава пощата по SSL – SSL също е универсален.

  А при месинджърите – то не бяха MSN Messenger, Yahoo! Messenger, ICQ, AOL, Skype, пък после и „мобилните“ (WhatsApp, Viber, Telegram), пък всичките им протоколи затворени и връзката несигурна… 🙁 Лош късмет?

 9. Различно е времето. В зората на Интернет всички бяхме в един кюп и всички искаха да развиват мрежата, така че да е равноправна, споделена, обща, стандартна. Затова и протоколите и стандартите бяха база, върху която повечето стъпваха.

  Сега в мрежата сме много – с различни интереси и цели. Протоколите и стандартите са част от иновациите и развитието – от една страна разнообразието е хубаво нещо, от друга – парцелирането и заплюването на територии (потребители) е пазарна стратегия, която не можеш да спреш.

 10. Мишел, че то XMPP си е точно с формат me@example.com
  Пределно лесно за употреба си е. Аз даже в темата говоря за Kontalk, който вътрешно ползва XMPP и стандартни протоколи, но външно се регистрира с телефонния номер – както всичките вайбъри и подобни.
  Та нека не плюем по XMPP просто за спорта 🙂 Ако има нещо в моментните съобщения, което е каквото е email-ът при писмата, това е XMPP.

 11. Хич и не плюя даже по XMPP! Точно обратното – тъжно ми е, че ако XMPP е отворен протокол, позволяващ лесното универсално общуване с бързи съобщения (както е и мейлът, само че мейлът не е точно „бързо съобщение“) …то не е успял да се наложи за разлика от мейла, и сега имаме стотици „затворени“ платформи за общуване, с милиони потребители, като Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, и още и още (Telegram е относително отворен само, другите са затворени). Signal изглежда обещаващ – но и той ще е един от многото „месинджъри“…

 12. Ами, Мишел, не използвай затворените! И аз като Йовко използвам скайп и подобни само в съвсем краен случай (даже не се сещам кога) и основната ми комуникация минава през отворени и свободни решения – SMTP, XMPP. Даже два от „големите“ все още не са омазали докрай XMPP поддръжката си (говоря за гугъл и фейсбук) и това също е валиден канал за общуване.
  От друга страна, ако изпробваш всяко ново „модно“ нещо, което се рекламира от поредния маркетинг гуру, който твърди, че email-ът бил олдскуул и трябвало да умре (примерно), тогава много ясно, че ще виждаш много и несъвместими решения. Аз не ги виждам, защото не ги използвам, нямам и желание да ги „пробвам“, съответно мина времето, когато дори работодатели можеха да ме накарат насила. Идеята ми е, че ние като потребители сме виновни да има такава фрагментация, защото подкрепяме използването на поредното техническо недомислено, но с добър PR решение. И като казвам „ние“, нямам предвид и себе си – та наистина, просто използвайте стандартните решения и това е. А на обратното разчитат точно скайп, вайбър и так далее. 😉

 13. Skype ми се налага по работа (и не само). Hangouts – поради същата причина (макар че не го харесвам особено).
  Viber и Telegram има мнозина от приятелите ми.
  WhatsApp не ползвам понеже е на Facebook.

  Трудна работа е това да игнорираш всичките тия месинджъри… Както казах, един ден ако се появи универсално сигурно решение което всички да ползват – тогава ще е друго. 🙂

Вашият коментар