SimpleStudio - Call for team members

SimpleStudio - Call for team members

call4members Когато за първи път чух от Тони идеята за звукозаписно студио, което да поделя времето си между комерсиални и свободни начинания си помислих дали същия модел не е приложим и за фотографско студио.

След много мислене обаче стигнах до извода, че това по-скоро е група хора, отколкото конкретно място (гараж, хале, таван или каквото и да е друго), което да се използва като студио. Пространствата бързо се изтъркват, а в студио може да бъде превърнато всичко с достатъчно въображение. Освен това наемането на пространство за няколко сесии е далеч по-евтино отколко наемане на постоянно място. Оборудването при всички случаи е мобилно. Хората също.

Я, пак… Значи едно звукозаписно студио, фотографско студио, лаборатория или каквото и да е подобно място за сътворяване на нещо е една инвестиция, която рядко може да бъде утилизирана само от един автор. Често подобни неща се дават под наем за да могат да ги използват и други автори. Ами ако подобно нещо се финансира еднократно някакак (със собствени средства, заем, дарения, спонсорство) остават някакви малъки разходи, които са евентуален наем и поддръжка. Този разход спокойно може да се покрива от наем, когато студиото се ползва от комерисален автор за комерсиален проект. Със сигурност остава и време, през което студиото е свободно и може да се използва за обучение или упражнения на млади творци срещу символична такса или направо без пари. Има и достатъчно много безплатни пространства, които могат да се използват.

Е, ако се намери балансиран модел, при който комерсиалната употреба на студиото (част от екипа или само оборудването му) балансира разходите по съществуването му, то в останалото време то наистина може да бъде оставено да се ползва от автори безплатно, но примерно с условието, че те използват този ресурс за да създават свободно споделяно изкуство.

Речено-сторено – това е идеята зад Simple Studio. Един проект за фотографско студио, фотографите около което могат да създават и свои комерсиални неща, но всъщност творят и свободно изкуство – свободно споделяни фотографии, без ограничения в разпространението им.

И дотук свършват лесните неща… Подобен проект е задача за малък и сплотен екип от приятели, а не за сам човек. Още по-малко за човек с моето ежедневие и ритъм на живот. Затова започвам с най-трудното – сформирането на екипа. Оборудването не е особен проблем – ако не ми мине котка път, основната част от него ще е налице до края на лятото или есента, но екипът е това, което ще случи проекта… или ще го провали. Затова накратко:

Търсят се няколко души – задължително луди глави и млади по дух – поне един или двама фотографи, поне един гримьор, фризьор и/или стайлинг, както и няколко модела, но задължително един или двама от тях да са редовна част от екипа. Ядрото от хора, които движат Simple Studio задължително трябва да се превърнат в сплотена приятелска групичка. Всички те може да са любители – под фотограф се разбира човек с интерес към фотографията и сериозни амбиции – професионализмът не е необходимо условие – достатъчно е маниакалното желание да твориш. Гримьорът е лице с интереси в областта на гримирането и т.н. възможно е – даже е добре – някой да съвместява няколко роли – стига да му е интересно и възможно. Всички те следва да могат да заделят достатъчно свободно време за Simple Studio и да са склонни да го првърнат в сериозно хоби. Креативността е ключът, по който ще бъде сформиран екипа. Затова и няма правила.

Повече информация има на simplestudio.org (бел. проектът вече не е действащ).

Всеки, който има желание да участва може да намери най-подходящият начин да се представи на email адрес yovko {at} simplestudio.org – няма краен срок, нито предварителни изисквания и условия. Проектът може да стартира и с половин екип, а може и да се случи, когато всички почувстваме, че сме готови да се пуснем по течението…

И понеже Simple Studio са хората, затова… нека търсенето започне сега… 😉

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България