Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Браво, Мастър!
  (очаквах да извадиш Aperture, впрочем – добре си решил с Photoshop, ще им е по-лесно на хората.)

  Отговор

 2. Мисля, че това ще е първият и последният път, в който ще покажа нещо с Photoshop, anyway :) Не съм му фен.

  Отговор

 3. Аз Aperture само съм виждал, не ми е трябвала и не съм я разцъквал, та ще ми е интересно да направиш сравнение. Възможностите на Photoshop в ретуширането са ясни и си остават ненадминати, но ще е хубаво да ни разкажеш за по-тясно фотографските функции/инструменти, които те интересуват и му липсват.

  Отговор

 4. Aperture е само за Mac и съответно не е добър пример. А и не това е целта на уроците. Не искам да слагам фокус върху инструментите. Всеки ще си подбере неговите по вкус, цвят и платформа.

  Отговор

 5. Мирослав Рачев 21 февруари 2012 в 15:28

  Поздравления за инициативата, Йовко. Признавам си, лично на мен ще ми бъде полезна една такава образователна поредица. С нетърпение очаквам следващия урок. :)

  Бих искал да отправя следното предложение. Разбирам, че не искаш да поставяш фокус върху използваните инструменти, но защо да не демонстрираш техниката, за която говориш в даден урок и със свободен софтуер? GIMP, GIMP, GIMP ;)

  Отговор

 6. Защото вярвам, че всеки би трябвало да може да си я приложи с неговия предпочитан софтуер. Аз демонстрирам с това, което употребявам, a GIMP не ползвам. Реално и Photoshop ползвам в много краен случай, но той е силно популярен. Иначе харесвам софтуер с отворен код, но не понасям GIMP и най-вече концепцията му за usability.

  Отговор

 7. Георги Момчилов 21 февруари 2012 в 18:39

  Браво Йовко, видео урока изглежда много приятно и е лесен за проследяване и възприемане. Концепцията ти за излагане на принципи без да се обвързват с конкретни инструменти е също много добра. Желая ти успех.

  Отговор

 8. Браво Йовко, много лесно и приятно поднесена информация, която е в основата на почти всяка обработка и е абсолютно задължителна за всички, които искат да се занимават с фотография :)
  Поздрави

  Отговор

 9. Благодаря и от мен, Йовко! Друго си е някой да ти го каже и даже запише на видео. Попълних някои празноти, макар че по принцип се заигравам с различен фото софтуер от години. Дано има още подобни видеа от теб!

  Отговор

 10. Я я Йовко почна да вади от торбата с изненадите .. викам да почнеш такива уроци и от пленерите да качваш :)

  Отговор

 11. Ами няма видео от пленерите… иначе да качвам :) А и пленери не е имало скоро :)

  Отговор

 12. На пролет да вземем да организираме а? :)

  Отговор

 13. Ами да вземем :) Тя Баба ти Марта мина и замина ;)

  Отговор

 14. Йовко моля те, направи второто видео за тоналната крива. Един от най-важните инструменти. На мен обясненията ти ми бяха много разбираеми, и научих някои неща, нищо, че съм се занимавал с тонална крива и преди. Най-неясно ми е манипулацията на отделните компоненти на цветовия модел с тоналната крива. Много добре свързваш нещата, на повече места информацията е непълна.

  Отговор

 15. Ще помисля, но ако междувременно нямаш проблем с английския, погледни това (с позволен JavaScript в браузъра):

  http://www.chromasia.com/tutorials/online/curves/

  Отговор

 16. Благодаря за линка към тюториъла!

  Отговор

 17. Втори урок няма ли да има :-)

  Отговор

 18. Сигурно ще има. Но е въпрос на свободно време и на… вдъхновение :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо