SimpleTours

В очаквано продължение на темата за мини-фотографските семинари, a и понеже има вече доста запитвания… към момента мога да кажа следното:

 • Търся фотогенични места, които да предизвикват импулс за снимане. Групата да е откъсната от ежедневието си, за да може наистина да се отдаде на фотография. Градската среда не е лоша локация, но мястото, където живее един човек обикновено не провокира фотографски поглед, най-малкото понеже е твърде познато. А и комбинацията с разходка/екскурзия винаги е за предпочитане.
 • Такива локации трябва да предлагат достатъчно комфортен (за участниците) и сигурен (за техниката) престой. Бил съм на пленер, където вратата на стаята ми в нещото, набедено за хотел не се затваряше. А на друг в банята ми температурите бяха минусови. Затова преговарям за разумно звучащи условия за престой, макар това да не е най-лесното нещо за малка група хора. Локациите няма да се ограничават само в границите на България.
 • Първите няколко семинара ще бъдат за абсолютно начинаещи, понеже съм обещал на много хора да споделя с тях нещата, които те очакват като побутване за да проходят или да се позасилят по наклона. При това искам да го направя по забавен и приятен начин, без да наподобява курс или училище – без презентации, записки или книги. После темите ще стават по-сериозни и ще се въртят от време на време, когато има интерес за една или друга. Не искам да се правя на преподавател и по друга причина – защото и аз искам да уча от хората, които ще участват – и защото не мисля, че съм кой знае какъв капацитет. Може би просто ще опитвам да подхождам към темите и нещата, които знам, както и да ги споделям и разказвам по свой собствен начин, различен от обичайния. И заедно да се учим и експериментираме взаимно.
 • Понякога ще има и популярни гост-ментори, особено когато темите станат по-специализирани.
 • Очаква се хората, посещаващи сбирките да имат някакъв собствен (или взет назаем) фотоапарат. За темите за начинаещи ще е достатъчна и т.нар. сапунерка (в общия случай), която поне е добре да има ръчен контрол върху бленда и скорост, но за специализираните семинари по-сериозна камера винаги би била за предпочитане, доколкото някои неща ще бъдат невъзможни за практикуване с любителска компактна камерка.
 • Класическата формула ще бъде тридневна, макар че може да търпи и вариации – long weekend – петък, събота и неделя. Петъкът е пътуване, настаняване и запознаване. Съботата след закуска започва с кратко въведение в темата и реално снимане на практика през целия ден, а на вечеря разглеждаме кадрите. Нощният живот по вкус и мярка на участниците се подразбира, но е по желание. Неделята (който е преживял нощта) продължава със снимане, волна програма из околностите и по някое време завръщане по домовете. Конкурси, състезания, рейтинги и надпревари не се планират и са противопоказни на моята методология 🙂
 • Може понякога да има на разположение демонстрационна техника и промоционално оборудване от някои търговци на фотографска техника, но това няма да е правило. Основната тема на семинарите ще е фотографията като усещане, преразказ и страст, а не техническата надпревара на производителите. В този ред няма да се толерират безполезни спорове на тема марки и производители.
 • Когато в семинарите участват модели ще изисквам перфектното уважение към тях като към човешки същества със съответните емоции и чувства. Пренебрежително и неучтиво отношение към модел е недопустимо при никакви условия.
 • Първите два проекто-семинара са планирани за края на април и след средата на май. Много е възможно първият да се провали, а вторият всъщност да е първи, доколкото нещата около него са по-ясни и сигурни. Надявам се, още през следващата седмица да мога да обявя програмата и формуляр за записване и за двата семинара. Опитвам се да вместя цената на участник в рамките на 120-150 лв (с включени две нощувки в самостоятелна стая в приличен хотел) – поне в началото. Цените на по-специализираните семинари или на такива с гост-ментори навярно ще бъдат по-високи. Тези зад граница също. Принципно не преследвам евтини цели в никое направление. Ценово ефективни – окей, евтини – не.
 • Групата не бива да надхвърля 7-9 души. Ако някой не успее да се класира за някой семинар, ще има следващ.

Най-вероятно, поне в началото, ще обявявам семинарите тук, но за да редуцирам кореспонденцията си по електронна поща ще пусна и бюлетин, който ще бъде най-сигурния начин за своевременно информиране за предстоящите семинари. Може да се запишете за този бюлетин на адрес http://tours.simplestudio.org.

Засега толкова… Приемат се всякакви подсказвания по позициите по-горе – хотели, места, условия, принципи, теми, желания…

13 мнения за “SimpleTours”

 1. Звучи много добре – типично в твой стил.
  Аз мога да ти предложа две, три местенца – село Широка Лъка, област Смолян и село Ягодина, област Смолян И двете локации са доста известни със своята архитектура, местни обичай и природни забележителности. Мога да съдействам за отстъпки в местните хотели, както и за различните атракционни. Ако някой ден решите да минете през този край на Родопи планина, ще помагам с каквото мога.
  За самите семинари също имам не малко предложения, но ще ги оставя за по-нататък! Засега ти желая успех и много приятни моменти!

 2. +1 за Широка лъка, Гела
  Макар че мястото е твърде познато (и далеч от ненаселено), мисля че ще се получи добре.

  Друг вариант е района на (изоставеното на времето) село, част от което е Гуна Махала. Това е на 2-3 часа пеша от Три могили, най-близкото населено място, на което може да се спи под покрив. Разбирам, че това малко не се вмества в изискванията за хотел обаче.

  Принципно Сабазиус също става, но повече за пейзажна, вкл. и панорамна фотография. Къщите са повече от прилични, и местото е подходящо дори за по-голяма група (примерно: група от 20 ще го напълни до половината поне, ако не и цялото).

 3. Фотогенично място не означава непременно само природно-красиво. Може да е град с красива архитектура, някой гръцки остров, мегаполис като Истанбул или дори Атина. Може да е просто красива сграда, курорт или хотел. Няма да снимаме само пейзаж и природа (аз даже… не ми е силата там), ще се снима архитектура, street, портрет, нощни снимки, студийно, ще модифицираме светлината, ще снимаме експериментална фотография… затова не се програмирайте само към селца и планини 🙂

 4. Звучи супер!

  Сега е момента най-после да се замисля за един малък DSLR с поне два обектива и да се запиша сред първите за един от първите SimpleTours for Absolute Beginners (STABs)! 😉

 5. Знам, че не са… Но понякога любителските (разбирай: с матрица 2.5 милиметра) фотоапарати изостават доста… примерно, ако няма слънце, или ако слънцето е зад облак, или нощни снимки, или ако се снимат движещите обекти…

  На лента не съм снимал скоро, а и честно казано, и SLR нямам добър… 😉

  Та си мечтая аз, ама да видим.

 6. Идеята е чудесна! Винаги назоваването на „пленер“ ми е звучало малко елитарно и помпозно. От предишният ти репортаж обаче стават ясни и подробности от другата страна (тази с придружителите и концентрацията).
  Така, че наистина желая успех на начинанието. Само жалко, че няма как и аз да отскоча и да имам късмета да съм част от това в обозримо бъдеще.
  Не, че където съм в момента няма материал – само човек не може да се настрои на вълна фотография някакси. В момента контрастите са големи – от бяло и розово (сакура) до сиво и черно (трагедия и разруха).

 7. Идеята е чудесна!
  Приятна компания, пътуване, фотография… искам, искам, искам 🙂

 8. Здравейте, с удоволствие бих ви поканила в Ayia Napa, Cyprus или Созопол (Равадиново).

 9. Всякакви идеи и покани – с повече или по-малко конкретика, моля да изпращате на mail или през контактната форма на сайта, за да ги слагаме на масата и да видим дали могат да се реализират в обозримо бъдеще 🙂

Коментарите са изключени.