SimpleTours

SimpleTours

В очаквано продължение на темата за мини-фотографските семинари, a и понеже има вече доста запитвания… към момента мога да кажа следното:

  • Търся фотогенични места, които да предизвикват импулс за снимане. Групата да е откъсната от ежедневието си, за да може наистина да се отдаде на фотография. Градската среда не е лоша локация, но мястото, където живее един човек обикновено не провокира фотографски поглед, най-малкото понеже е твърде познато. А и комбинацията с разходка/екскурзия винаги е за предпочитане.
  • Такива локации трябва да предлагат достатъчно комфортен (за участниците) и сигурен (за техниката) престой. Бил съм на пленер, където вратата на стаята ми в нещото, набедено за хотел не се затваряше. А на друг в банята ми температурите бяха минусови. Затова преговарям за разумно звучащи условия за престой, макар това да не е най-лесното нещо за малка група хора. Локациите няма да се ограничават само в границите на България.
  • Първите няколко семинара ще бъдат за абсолютно начинаещи, понеже съм обещал на много хора да споделя с тях нещата, които те очакват като побутване за да проходят или да се позасилят по наклона. При това искам да го направя по забавен и приятен начин, без да наподобява курс или училище – без презентации, записки или книги. После темите ще стават по-сериозни и ще се въртят от време на време, когато има интерес за една или друга. Не искам да се правя на преподавател и по друга причина – защото и аз искам да уча от хората, които ще участват – и защото не мисля, че съм кой знае какъв капацитет. Може би просто ще опитвам да подхождам към темите и нещата, които знам, както и да ги споделям и разказвам по свой собствен начин, различен от обичайния. И заедно да се учим и експериментираме взаимно.
  • Понякога ще има и популярни гост-ментори, особено когато темите станат по-специализирани.
  • Очаква се хората, посещаващи сбирките да имат някакъв собствен (или взет назаем) фотоапарат. За темите за начинаещи ще е достатъчна и т.нар. сапунерка (в общия случай), която поне е добре да има ръчен контрол върху бленда и скорост, но за специализираните семинари по-сериозна камера винаги би била за предпочитане, доколкото някои неща ще бъдат невъзможни за практикуване с любителска компактна камерка.
  • Класическата формула ще бъде тридневна, макар че може да търпи и вариации – long weekend – петък, събота и неделя. Петъкът е пътуване, настаняване и запознаване. Съботата след закуска започва с кратко въведение в темата и реално снимане на практика през целия ден, а на вечеря разглеждаме кадрите. Нощният живот по вкус и мярка на участниците се подразбира, но е по желание. Неделята (който е преживял нощта) продължава със снимане, волна програма из околностите и по някое време завръщане по домовете. Конкурси, състезания, рейтинги и надпревари не се планират и са противопоказни на моята методология 🙂
  • Може понякога да има на разположение демонстрационна техника и промоционално оборудване от някои търговци на фотографска техника, но това няма да е правило. Основната тема на семинарите ще е фотографията като усещане, преразказ и страст, а не техническата надпревара на производителите. В този ред няма да се толерират безполезни спорове на тема марки и производители.
  • Когато в семинарите участват модели ще изисквам перфектното уважение към тях като към човешки същества със съответните емоции и чувства. Пренебрежително и неучтиво отношение към модел е недопустимо при никакви условия.
  • Първите два проекто-семинара са планирани за края на април и след средата на май. Много е възможно първият да се провали, а вторият всъщност да е първи, доколкото нещата около него са по-ясни и сигурни. Надявам се, още през следващата седмица да мога да обявя програмата и формуляр за записване и за двата семинара. Опитвам се да вместя цената на участник в рамките на 120-150 лв (с включени две нощувки в самостоятелна стая в приличен хотел) – поне в началото. Цените на по-специализираните семинари или на такива с гост-ментори навярно ще бъдат по-високи. Тези зад граница също. Принципно не преследвам евтини цели в никое направление. Ценово ефективни – окей, евтини – не.
  • Групата не бива да надхвърля 7-9 души. Ако някой не успее да се класира за някой семинар, ще има следващ.

Най-вероятно, поне в началото, ще обявявам семинарите тук, но за да редуцирам кореспонденцията си по електронна поща ще пусна и бюлетин, който ще бъде най-сигурния начин за своевременно информиране за предстоящите семинари. Може да се запишете за този бюлетин на адрес http://tours.simplestudio.org.

Засега толкова… Приемат се всякакви подсказвания по позициите по-горе – хотели, места, условия, принципи, теми, желания…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България