Скептична партия шах с ДА

Със здравословна доза скептицизъм подходих към идеята да участвам в днешната дискусия. И няма как иначе, когато подобна дискусия в контекста на поредната предстояща сделка с Microsoft може да има само един смисъл – оневиняване и оправдание за действията на МДААР. Дискусията можеше да има точно две възможни развития и съответно изхода – първото развитие – никой не отива и МДААР заявяват, че поради липса на интерес и алтернативи тяхното решение за вечна дружба с MS е логично и единствено възможно. Второто е това, което се състоя – събрахме се, поговорихме, след което министър Василев обобщи, че е очаквал повече, защото не бил получил достатъчно аргументи да спре текущата обществена поръчка. Всъщност никой разумен в залата не би го посъветвал да спре поръчката десет дни преди финала и, никой нямаше такива цели и амбиции. Целта беше да няма следваща поръчка следващите три години, да накараме МДААР да се поразмисли за алтернативите, а не да се носи по течението.

Не съм сигурен, че имаше кой да ни чуе, макар че Юрий Алкалай правеше впечатление на попиващ информацията. Министър Василев беше крайно неадекватен – да не говоря за абсурдно тъпата идея да се подписват договорите на спечелилите търговете за електронно правителство в началото на конференцията. Подписалите ги си тръгнаха веднага – явно дискусията не ги вълнуваше – което не е хубав сигнал от посока на реализаторите на бъдещия e-government, но какво да се прави…

Всъщност единствената презентация, която министър Василев пропусна, случайно или не – бе моята… Дали защото е почувствал личната ми неприязън към неговата особа или защото участвах като представител на IBM България… Всъщност все едно – аз имах цел… А целта ми бе от името на голямото синьо да декларирам твърдо, че не е вярно, че няма сериозен бизнес и компании зад решенията, базирани на софтуер с отворен код. И го направих. Другото не е важно… Нямаше смисъл от друго – не може да се дават точни отговори на институция, която не е в състояние да дефинира точни въпроси. Важното беше FOSS-защитниците да извлечем максималните възможни ползи от ситуацията, която в никакъв случай не може да се определи като благоприятна. Да отидеш или не на тази дискусия беше почти все едно – това, което постигнахме просто беше по-малкото зло.

Елементарните хватки – ами я елате да ми пуснете OpenOffice и ако ми хареса спирам веднага поръчката и ви давам министерството за пилотен проект – просто не стоят сериозно. Министър Василев така и не излезе от контекста на това да оневини и оправдае действията си.

Единственото положително нещо, което постигнахме всъщност – по-скоро страничен ефект, отколкото търсен резултат – бе факта, че все пак за първи път се състоя някаква дискусия с ДА по темата. Някои хора чуха неща, които избягваха да чуят. МДААР днес не направи нищо повече от един много посредствен OpenFest. И сбърка да обещае, че дискусията продължава… Ако наистина има следващ път (за което също съм скептичен) целта трябва да бъде да сбъркат още някъде…

Computerworld са публикували видеозаписи от конференцията:
http://www.computerworld.bg//?call=USE~onlinenews;&video

17 мнения за “Скептична партия шах с ДА”

 1. Позволявам си да публикувам най-важния слайд от моята презентация, copyright върху него има IBM Corp. – тъй като той съдържа единствено публична информация, вече публикувана на официалния сайт на IBM.

  IBM and Linux

 2. Малко корекции:
  следващият договор е за 4 години, така общият срок става 10 (десет) години.
  Алкалай толкова много разбира и попива, че преди няколко дни беше казал, че „Майкрософт“ били неправилно осъдени в Люксембург.
  Какво повече да коментираме за него?
  Аз вече писах за тази дивотия на моя блог. И писах на Ники. Остава той и да го прочете, разбира се.

 3. Сетих се и още нещо. Голяма грешка си направил! Ти си мислиш, че си отишъл да играеш на шах, а те всъщност си играят на белот с теб, при това са си раздали предварително картите за „всичко коз“.

 4. Браво за презентацията. и дано министъра прочете Redbook-а следващия път да е повече в час. а министъра говореше едно и също както и на предишното събиране, от което слушах фонограма само. ще може да се направи сравнение на сайта на computerword (но стига реклама, че за един обектив срещу числата от тотото – толкова 🙂 ).
  и все пак ме смути мен това че говореше че няма друг стандарт освен GSM пък той искал. а като беше министър на транспорта и съобщенията? защо не натисна за честоти?

 5. Вени, откакто се занимавам с тази тема (а и в живота си) изповядвам принципа от Изкуплението Шоушенк – за всяко нещо трябва натиск и време… Напразни усилия няма… И винаги ще се намери някой, който да не одобри това което си казал или как си постъпил. Да не говорим, че понякога имаш само един възможен ход… Иначе теории на конспирацията, колкото искаш…

  Why are we here?
  Because were here
  Roll the bones
  Why does it happen?
  Because it happens
  Roll the bones…

  (Rush)

 6. Йовко, твоята презентация много ми хареса! Беше много силна, особено когато заговори в цифри! 🙂

  А колкото до министъра… министър Василев някак звучеше вчера неминистърски… ако мога да се изразя така. Искрено ме разсмя „идеята“ му някой да му инсталира освен MS Windows/MS Office на неговия лаптоп същия софтуер (аналог на MS продуктите), само че Open Source, а също и за неговите секретарки… а после и за цялото министерство:)

  И после? 😀

  Нищо, поне се състоя среща, и това е нещо…

 7. Нека никой не се упреква за отминалата среща, за това че някои факти са останали недоизказани или някои възможности са били пропуснати. Най-важното е нещата да се избутват по малко напред. И ако формулата ефект=усилие x време е валидна, то не бива да се подценява постоянството. Важни са не толкова резултатите от отделните битки, колкото постоянството 😀

  Нека също забележим, че свободният софтуер продължава да се развива и че много негови аспекти ще могат все по-трудно да се пренебрегват. Например OpenOffice – спомнете си какво беше този проект преди пет години, и на какво качествено ниво е сега. Или пък графичните среди. Затова знайте, че времето и промените в него работят в наша полза!

 8. що ме хваща срам от тоя миниатюрен човек Василев. или заради него ме хваща, а? да компенсирам църкането му под адрес майкрософт.. яд ме е че ти е пропуснал презентазията, Йовко. ама кво да правиш

 9. Благодаря ти, Йовко! Заради теб и такива като теб има повече хора в България, които познават и ползват свободен софтуер.

  За дискусията на ДА: всички знаехме за изхода. Но беше важно да се покаже, че ИМА АЛТЕРНАТИВИ и ИМА КОЙ да ги представи! Аз лично съм убеден, че формулата за ефекта (според усилието и времето) е вярна. Следователно смятам, че следващ път за ДА ще има 2 алтернативи – или въобще да не обявяват дискусия, знаейки че има алтернативна защитима позиция, или обявявайки дискусията наистина да се заинтересуват от тия алтернативи.

  И в двата случая представянето на алтернатива е вече ПУБЛИЧЕН ФАКТ! Това е наистина положителното и придава смисъла на цялата дискусия.
  (Тази дискусия, всъщност, беше ли заснета? Има ли видео, което може да се гледа/разпространи?)

 10. Не е заради мен, а заради всички, които нещо някога са направили през тези години – превеждали са, писали са скриптове, правили са сайтове по темата, дори само са дошли на OpenFest и са довели още някой…

  Иначе имаше камери, но нямам представа дали някъде и къде точно има видео…

 11. Верно е заради всички, но подчертавам такива като теб, защото придавате цялостен облик и КОНКРЕТЕН ВИД на желанията и възможностите на свободната общност в България (дори не само що се отнася до софтуера).

  (Моля, ако се намери видео, сложи един линк тук.)

 12. Да, пропусна твоята презентация, но не пропусна да попита колегата от Пещера колко още ползват Линукс там, след като всяка една програмка, която е направена за работа с държавна/общинска администрация е за ДОС или Windows.

 13. Съжалявам, че трябва да съм анонимен. Не искам ГДБОП да посети въпросното училище, за което ще ви разкажа. И да накаже когото и както свари там (хората от които нищо не зависи). Предполагам, че системата на училищата е част от системата на държавата, независимо дали през МДААР или през МОН, те би трябвало да ползват уиндоуси, купени с „онези“ пари.
  Мой близък е директор на въпросното училище и аз на доброволни начала им поддържам компютрите. Та за какво става въпрос:
  1. Преди около две години им пристига нова партида компютри. Всичките с предварително инсталиран Уиндоус.
  2. Преди около една година им пристига още една нова партида компютри.
  3. Преди няколко месеца въпросните уиндоуси не успяха да се ъпдейтнат през системата за автоматични ъпдейти на Майкрософт – според Genuine глупостта, те били пиратски… След като като проучих нещата се оказа, че компютрите от двете партиди са с един и същ сериен номер (в смисъл, един сериен номер за едната партида и друг за другата партита).

  Задавам си въпроса… с тези пари дали наистина са купени уиндоуси. И ако да, колко? И защо уиндоусите в училищата (имам сведения и от други училища за подобно положение) са пиратски?

Вашият коментар