Скъп ли е софтуерът с отворен код?

Започнах този текст като коментар в блога на Дончо, но понеже се разписах (или разпалих) реших, че ще е по-възпитано да го пусна като своя позиция тук.

Относно Слашдот – там публикуват какво ли не – включително и FUD… Както и да е… Сметките са според случая и според кръчмаря. Затова някакъв си коментар, пък макар и в Слашдот, няма значение. Има значение обаче подходът при взимане на такива решения. Ако се отнася за домашната машина в къщи или тази на съседите многото мислене няма значение и кой знае каква цел, но когато говорим за бизнес-имплементации и трансформации подобно мислене като това, което Дончо е превел, е меко казано незряло.

Миналата седмица едно изключително влиятелно бизнес списание ме помоли за мнение по отношение на темата FOSS и след като се съгласих започнаха с въпроса: „Какви са другите предимства на FOSS освен това, че е безплатен?“. Въздъхнах наум и репликирах с това, което повтарям вече не знам коя поредна година в подобни интерюта. Отговорът ми беше: „Всъщност FOSS съвсем не е безплатен – RHEL AS за някои платформи струва 18 хил. долара годишен абонамент“, след което отсреща се възцари стреснато мълчание…

FOSS струва толкова, колкото струва, което не го прави автоматично приложим за едно или за друго. Понякога едно решение с FOSS е по-изгодно, друг път не е… и това зависи от конкретния клиент или неговите цели. Всеки в бизнес света, който тръгва към какво да е решение без нужния предварителен анализ, направен от верния кръчмар, обаче… с голяма вероятност ще сгреши.

Горното емоционално становище от Slashdot е доказателство за поредната сметка без кръчмар. Да сравняваш на едро FOSS с не-FOSS или Red Hat с Windows е като приказката за гоооолямата ябълка и маааалката крава… RHEL струвал 300 долара, а OEM Windows 140 – хе-хе – а кой RHEL? И сравнен с кой Windows?

Понеже случайно знам кой RHEL струва триста долара – това е RHEL ES Basic edition – даже 350 долара струва. При това не той струва толкова, а само едногодишния му subscription, което означава, че за пет години ще струва 1750 долара. На пръв поглед скъпо, нали? Окей, само че в годишния subscription за RHEL ES (вероятно трябва да го нарека годишен абонамент) съвсем не случайно се включва 30-дневна телефонна поддръжка по отношение на инсталацията и конфигурацията му с ангажимент за реакция на който и да е проблем в тази връзка в рамките на един работен ден. През цялата година на абонамента тази поддръжка може да продължи да се ползва през web с ангажимент за реакция до два работни дни, както и достъп до услугата за автоматизирани обновявания и поправки в сигурността Red Hat Network. (Отделна тема е, че друга такава услуга просто няма на този свят под небето – има бледи подобия само – който не я е виждал по-добре да не си отваря устата…)

Да ми сравнява някой това с поддръжката, която Microsoft осигурява за OEM версиите си може само да ме накара да се усмихна пренебрежително. Всъщност съгласно OEM договорите за употреба потребителите могат да търсят поддръжка за OEM версиите от този, който им я е продал – например ако имате лаптоп, произведен от Dell ОЕМ-версията на Windows, която идва с него се поддържа от Dell. Ако сте си купили някакъв noname компютър от Most Computers ще трябва да плачете на Most за поддръжка – пожелавам ви приятни преживявания.

Същия кошмарно скъп RHEL ES съвсем не случайно работи върху класическите X86 платформи (Intel Pentium Pro, AMD Athlon и съвместими с тях), Itanium системи, както и Intel EM64T, и AMD64 платформи. За сведение 64-битовата версия на Windows си е отделна и различна тема и струва допълнително други пари.

Отново съвсем не случайно в същата кошмарно висока цена за RHEL ES влизат няколко сървъра за бази-данни като PostgreSQL и MySQL. Освен тях има купчина средства за разработка като компилатори и среди за C, C++, Java, Fortran с Perl, Python, CVS и да не говорим за неща като Emacs, инженерни и математически инструменти, файлови сървъри като FTP, NFS или Samba (CIFS), сървъри за електронна поща с анти-спам (IMAP/POP + Cyrus, Sendmail и spamassassin), невъзможно богата колекция от мрежови сървъри (DNS, DHCP), web-сървърът Apache (членувам не случайно – това е лидерът) с каквито се сетите компоненти, в допълнение системата идва със средства за защитни стени и всевъзможни средства за подсигуряване на данни, трафик и т.н. (SSL, IpSec, MAC/DAC)…

Няма да споменавам многообразието на файлови системи, графични среди и какви ли не други допълнителни неща, за които света на черчеветата може само да мечтае.

Хайде сега някой да сметне какво би струвало всичко това върху Windows и тогава да ми размахва OEM-ската им цена. Достатъчно е да спомена цената само на MS SQL и няма какво да смятаме повече. Срещу OEM-ската цена на Windows на практика никой не ви дава почти нищо. Разбира се, ако всички гореизброени допълнения нямат значение – отивайте в книжарницата и си пазарувайте OEM-ски Windows с мишка или каквото там може. Не на Славейков – научете се да си плащате софтуера, за да осъзнавате какво получавате.

Но ако ще правите какъвто и да е enterprise бизнес OEM-ската версия на кой да е Windows определено никак няма да ви е достатъчна…

26 мнения за “Скъп ли е софтуерът с отворен код?”

 1. Много, ама много точно казано!!! Освен това за $140 МS продават XP Home, в който дори не може да има повече от един потребител…

 2. Много точно казано. Но мисля, че умишлено или не, си заобиколил въпросът какво точно поддържа ред-хат (когато говорят за поддръжка).

  Истина е, че ред-хат идва с много повече софтуер. Ако може Йовко (или някой друг) да ми отговори на следните въпроси, ще съм благодарен:

  * РедХат включват ли в тази цена цената на комерсиален лиценз за MySQL? Не е ли включена само ‘стандартната’ версия на MySQL, която всеки така или иначе може да си свали и да си ползва от веб?
  * Същото за Апах. Включена ли е поддръжка в тази цена и за Апах.
  * Въобще, РедХат какво точно имат впредвид, като казват „поддържка“? Помощ при инсталация и конфигурация, или друго, или…? Понеже и аз в поддръжката работя, но не знам какво точно Йовко казва, а и не съм я видял – ще си замълча.

  Категорично съм съгласен с това, че всеки бизнес трябва добре да си направи сметката, когато планира бюджетът си за ИТ. Нещата бавно се променят, конкуренцията е нещо хубаво и дай боже да е повече. Много се радвам, когато чета трезви и обосновани мнения от хора с толкова много страст към свободния софтуер. И се надявам тази трезвеност да се увеличава.

  Една едноредова поправка към горния материал: моят превод не е на коментар от /., а на въпрос, зададен в рубриката им за въпроси (т.е. на основен материал). В коментарите под този въпрос човек може да види за каква емоция говорим, когато някой заговори против „правата вяра“ :).

 3. През първите 30 дни Red Hat предоставят телефонна помощ за инсталиране и базисна конфигурация на системата – т.е. кое да е нещо от колекцията да бъде пуснато и работещо. През следващите 11 месеца се поддържат отново всякакви проблеми/инциденти, свързани с базисни преконфигурации.

  При цена от $800 нивото на поддръжка се вдига до 4 часа време за отговор и разширен scope извън базисните конфигурации, но не мога да кажа точно до каква степен. AS версията има support пакет, който гарантира реакция до един час за всякакви инциденти при цена от около $2500.

  Естествено, че е включена стандартната версия на MySQL, другата (комерсиалната) е същата, bundel-ована с поддръжката на MySQL AB, която Red Hat няма как да предлагат. Естествено, че е включена базисната поддръжка за MySQL, Apache и всичко останало, което е в дистрибуцията – иначе какво да поддържат – ядрото няма нужда…

 4. Ами аз не мисля че въпросът е точно за някаква цена или продукт, а принципен. И въпреки че Йовко също е прав, не може да се сравнява просто потдръжката на РедХет и ОЕМ версията на Microsoft просто ей така. Не знам дали сте запознати, но Microsoft имат различни нива на потдръжка и са готови да работят съвместно с клиентите си и да отделят цели екипи за потдръжка за един клиент. Бях гледал видео в Channel9 как SAP решават да мигрират към версия 2005 на VS и пращат екип специалисти в Редмънт, където Microsoft да им окажат assistance и то в продължение на месеци. Всички знаем че това струва наистина много пари, за някакви си 100 дoлара никой не може да очаква адекватна потдръжка, поне от Microsoft. Но мисля че случая е показателен, изобщо не защитавам Microsoft, но мисля че знаят как да печелят големите клиенти и пари.

 5. A, дойдохме ли си на думата? Значи не можело да се сравнява съпорта на OEM версията с тази на RHEL ES, но може да се сравнява като цена, а? Бих казал, че точно това МОЖЕ да се сравнява – за какви пари какво получаваш – иначе какво сравняваме тогава? И коя компания не предлага бутиков съпорт на нещата си срещу съответната сума? Това е консултантския бизнес с услугите, което навярно е най-бурно растящия бизнес в момента. И Red Hat го умее не по зле от Редмънд.

  Повече информация:
  http://www.redhat.com/services/
  http://ibm.com/services
  http://www.novell.com/consulting/

 6. Всъщност честно казано аз предпочитам следното разделение:

  – това, което си е bundel-овано с някой софтуер да се нарича maintenance или software maintenance;
  – допълнително договорените и заплатени SLAs (Service Level Agreements) – support;
  – всичко бутиково над това или в комбинация с това – services & consulting…

  Съжалявам за чуждиците, но на български няма как да отлича maintenance от support, а смислово влагам сериозна разлика между двете.

 7. Привет на всички 🙂

  Икономически погледнато, при една и съща цена за съпоставим софтуерен продукт RedHat имат стратегическо преимущество, което им дава златна възможност да предлагат значително повече поддръжка от Microsoft:

  Цената включва както софтуера, така и неговата поддръжка. RedHat нямат никакви разходи за разработката на по-голямата част от софтуера, който предлагат, докато Microsoft плащат за всички свои софтуерни разработки.

  При това уравнение (всъщност неравенство) аз не се изненадвам, че RedHat лесно бият Microsoft в точка support.

 8. Maintenance и support на български ли?

  Ами много просто:

  Maintenance е когато през 15хил.км ходя в сервиза да ми сменят маслото и филтрите.

  Support е когато веднъж звънях от магистралата до сервиза за да питам къде се намира резервната гума. Това след половин час тършуване из колата, докато се отчаях и дори се усъмних дали въобще има такава. Оказа се, че имало 🙂

 9. /OFFTOPIC
  Много познати и приятели все ме подканват да премина към GNU/Linux и да изоставя FreeBSD. Става дума за домашният ми (и единствен) компютър.
  Йовко, знам че използваш Fedora. Знам и че познаваш BSD системите не по-зле от Linux системите. Би ли ми изтъкнал една-две причини да направя тази стъпка? Просто не познавам Linux…
  Благодаря.
  Няма да е проблем ако не публикуваш коментара. Така или иначе е абсурден. 🙂
  /OFFTOPIC

 10. Разбира се че няма еднозначен отговор на тези въпроси и всеки сам трябва да направи своят избор.

  Microsoft също имат страшно добър съпорт, разбира се за ентърпрайз клиентите си.

  Аз лично намирам Windows + Visual Studio за по-ефективно ценово за мен. Мразя някой да ме убеждава в противното. Смятам че всеки може и трябва да прецени за себе си.

 11. Реших да се намеся тук, защото виждам, че някои опоненти тук слабо познават нивото и характера на поддръжката на Red Hat.

  Както спомена и Йовко, цялата поддръжка е разделена на нива. Това обаче е само едната страна на обслужването. Нивата са първото ниво на персонификацията на услугата и включват шаблонирани услуги, които предоставят пакети и актуализациите им на ниво „абонамент“ за широк спектър потребители. Примерно, клъстерни сюити на основата на piranha (за услуг), GFS (за файлови системи) и др. Това са стандартните нива, които повечето хора знаят.

  Има и други нива в системата на поддръжка, които не са известни на повечето хора, защото или са чели презентациите на Red Hat Network набързо, или не са ги чели. Всъщност тях ги има представени в много добър интерактивен вид тук:

  http://www.redhat.com/f/rhn20050117.swf

  Всъщност най-важният момент от Red Hat Network е предлагането на услугата „Red Hat Satellite“. Тя ясно е обяснена на презентацията, макар и малко общо. В нея нещата са долкова дълбоки, че може да назначавате операторски роли, да правите anycast пропагандиране и какво ли още не.

  В дадени нива на абонамента, може за даден клиент да се направи точно определено хранилище с пакети. Възможно е чрез up2date (RHEL2,3,4) и yum (RHEL5 и по-високи), клиентът да се обновява именно от това направено за него хранилище и да получава Advisory билети само за конкретното направено за него хранилище или за конкретни пакети.

  Дончо, въпросите ти не са верни и не са зададени правилно. Първо, Red Hat Enterprise Linux не предлага софтуер с комерсиални лицензи и затова изобщо такъв въпрос за поддръжката на MySQL с комерсиален лиценз не може да бъде поставян, защото влиза в противоречие със самата идея на Red Hat Enterprise Linux. Давам ти пример с Oracle, който болшинството клиенти на Red Hat използват. Там самият дистрибутор се грижи за пакетирането и отношенията са директно между него и клиента. Освен това всеки дистрибутор на софтуер може да пакетира пакети за Red Hat Enterprise Linux, тък като RPM не е някакъв таен формат за пакетиране и всеки, който дистрибутира софтуер, може да изгражда RPM пакети, да прави свои хранилища и да предлага дистрибутивни пакети от N на брой хранилища. При това, поради достъпността на кода в дистрибуцията, може да се направи много добро напасване със самия базис от компоненти в нея. Така, че ако някой иска да печели от това да предлага комерсиален лиценз, нека прояви малко уважение към клиента и направи хранилище за него, за дистрибуцията, която клиентът използва. Това не е Windows, че да има оправдания за недостъпност не нещо си.

  Отговорът на въпроса ти за Apache е да. При това се поддържа не само httpd, а и други проекти в Apache като tomcat и jakarta. При това не само имаш поддръжка за Apache, но имаш и документация как да правиш това. Ако тя не ти е достатъчна, в рамките на абонамента можеш да получиш отговор на въпросите си за определеното за това време за отговор. Аз лично съм използвал системата им, за задаване на въпроси и съм получавал доста сносни отговори.

  Честно казано това „Въобще, РедХат какво точно имат впредвид, като казват “поддържка”? Помощ при инсталация и конфигурация, или друго, или…?“, звучи малко странно

  Какво предлагат Red Hat в рамките на поддръжката си:

  1. Стабилно направена дистрибуция

  Какво значи това? Това значи, че е подбрана колекцията софтуер по определен набор критерии, според които инженерите в Red Hat преценяват дали даден пакет или дадена функционалност трябва да влезе в дистрибуцията и да бъде поддържана. Стабилна дистрибуция значи и че няма скок от версия към версия на даден пакет такъв, че да затрудни работата на клиента и инсталираните от него други пакети.

  2. Дългоживуща дистрибуция

  Това значи, че се поема поддържката на пакетната колекция за една версия на дистрибуцията за поне 5 години напред, а при интерес от страна на потребителите и за повече. Това е една нелека задача, доколкото трябва да се поддържа огромно количество пакети във старите им версии, като за целта трябва кръпки от по-нови версии да са адаптират за стари, което е нелесна задача от гледна точка на програмирането.

  3. Стил и начин на разработка

  Цялата раработка на нова дистрибуция се прави в проекта Fedora и оттам се получава обратната връзка какво се търси и как трябва да изглежда следващия Red Hat Enterprise Linux. На практика така се избягва порочната практика на разни „гиганти“ да налагат на потребителите си своята забавена схема на разработка (не говоря само за софтуер).

  4. Red Hat Network

  За да не обяснявам, ето пак връзката:

  http://www.redhat.com/f/rhn20050117.swf

  Също така трябва да се каже, че Red Hat не продават софтуер (както някои заблудени хора мислят)! Много хора не са наясно как така Red Hat не са публикували бинарните пакети на дистрибуцията си. Отговорът е, че изхдония код, от който са произведени бинарните пакети е почти и изцяло под GPL лиценз и той не задължава компилиралия пакетите да публикува бинарния резултат. Задължението за публикуване се простира само над изходния код. Изходният код на Red Hat Enterprise Linux може да се намери на ftp://ftp.redhat.com и никога не е бил обект на криене. Напротив, точно от него са излезли деривати като CentOS, WhiteBox, Scintific Linux. Но те не могат да предложат поддръжката, която предлагат Red Hat. Аз например, сам си компилирам Red Hat Enterprise Linux 4 ES. Въпрос на вкус.

 12. Лъчо, ако се чувстваш добре с FreeBSD-то си не виждам защо трябва да се разделяш с него. Що се отнася за десктоп аз лично бих предпочел и препоръчал Linux пред BSD – просто доста потребителски ежедневни неща сякаш са по-добре изпипани за Linux – говоря за bluetooth и USB-устройства, периферии и т.н. Обаче ако си свикнал с BSD-то си и се чувстваш в свои води с него поне за известно време ще ти е криво да плуваш в Linux води. В много отношения като мислене и възприемане на системата и като архитектура BSD е различно от Linux.

  За едно не си прав в допусканията си – аз познавам много пъти по-добре Linux отколкото FreeBSD и съответно за мен Linux е моят UNIX-диалект – там се ориентирам със затворени очи и съответно предпочитам Linux. Ако за теб е обратното няма смисъл да изоставяш териториите си за да завладяваш нови – освен за спорта и емоцията разбира се.

  Аз лично с възрастта изоставих манията си да пробвам и тествам различни системи – харесал съм си Red Hat и Fedora – и трудно ще заобичам нещо друго… И въпреки, че много неща в BSD ми допадат не бих инвестирал време в миграции…

 13. @Весо, Йовко: Благодаря за поясненията, помагат да се ориентира човек в обстановката

  @Ангел Кафазов: Ако прочетеш пак, ще видиш че съм превел въпрос на човек, който не познавам. Въпрос, който ми се вижда добре обоснован. Дали е „правилен“ или не, това всеки човек го тълкува в зависимост от предпочитанията си. Умишлено не вземам страна, понеже имам ‘страст’ и към двете неща – Линукс ми е тръпка от 1994, а с Майкрософт продукти си вадя хляба от 1990-а.

 14. Хмммм, интересна дискусия…

  Опитвал съм Линукс, но все още не ме е спечелил… Особено след като не се намериха никакви драйвери за CANON принтера/копира в нашия офис 😉

  Колкото до Windows аз така виждам нещата:

  1) Купуваш от магазина Windows XP Pro SP2 OEM, на цена около 190 долара (без ДДС)

  2) Инсталираш си го сам.

  3) Ако си свикнал с Windows средата и си вече advanced user, поддържаш си го сам, правиш updates, инсталираш каквото ти душа иска (free или платен софтуер), ръчкаш, омазваш, преинсталираш на чисто, backup-ваш и общо взето, сами си правиш всичко. На цена 190 долара еднократно (без ДДС).

  Почти всичко, някога излязло като софтуер, ще върви под Windows – Adobe приложения за графика и всичко останало, Macromedia приложения (now Adobe, too), също и игри и офис приложения, и филми, и офис пакети, какви ли не редактори за код, ftp, и, и, и, и… 🙂

  Не е красиво като MacOS X, не е стабилно като Linux, обаче върви, и като ти трябва драйвер за принтера, пускаш Google, сваляш, инсталираш, и принтера/камерата/usb-джаджата тръгва сама:)

  Като се омаже системата и стане бавна, правиш backup, преинсталираш на чисто, почваш пак:)

  В офиса рисувам за моите уебпроекти в около 99% от случаите с Macromedia Fireworks (вече Adobe Fireworks). Не е freeware, но ми върши страхотна работа, свикнал съм с нея и не върви под Линукс (и няма да върви в следващите 5 години поне). Има и версия за MacOS X (но MacOS машина би ни излязла твърде скъпо, за съжаление…)

  Поддържаме си сами WinXP Pro инсталациите, инсталираме си сами всичко = поддръжка нула на година.

  🙂

  Мисля, че във всички случаи е различно… И което е добре за един бизнес, не е подходящо за друг и обратното…

  Поздрави, Мишел

  PS // Offtopic: Опитвам се от два дни да се науча да редактирам .html/.css файлове през SSH на сървъра с VIM, ама нещо не мога да се оправя с encoding-а, все маймуни ми излизат и на UTF-8 и на Win-1251 записани файлове:( // end Offtopic

 15. @Michel Bozgounov: ти въобще гледа ли презентацията горе за услугите, които предлага redhat? Сравнено с поддръжката, за която говориш ти…. просто несъвместими и несравними неща. Всичко е казано по-горе – просто някой трябва да го прочете. В два реда ще се опитам да сравня нещата:

  Модел „Купуваме си windows, всичко си правим сами“:
  Компания с лицензиран Windows и почти нищо друго лицензирано. Сървърите им – всичките са с бекъпи по дискове Princo и я помни админа кое къде е – я не. В добрия случай някой знае какво е differential/incremental backup, в общия обаче се прави имидж на „C:“ с norton ghost. Усере се работата – тръгнат да връщат бекъп-а – Я! На диска -> Шрек 2.

  Модел „Ползваме услугите на РедХат (например)“:
  Всичко е легално, централизирано, предвидимо, сходимо, адекватно, елегантно, модулируемо, приложимо.

 16. @Ивайло Митов

  Не си ли малко груб, а? :-/

  Файловия ни сървър върви под Линукс, RAID 2×160 GB APC Smart UPS. Рутерът ни е Linksys и ги го поддържаме сами, също. Компютрите ни са с чисто инсталиран WinXP Pro, всички са включени са в APC surge protectors. Знаем, какво е Open Office, Mozilla Firefox, Mozilla Thunderbird, FileZilla FTP и други „advanced“ неща. Също така знаем и за разликата между „incremental“ и другите видове backups. CDR/DVD R дисковете ни са Verbatim, и на тях няма „Шрек“ (яя, никой никога не е гледал „Shrek“ на DivX вкъщи или при приятели, нали? браво!). Плащаме за поддръжката на файловия сървър и се справяме чудесно сами иначе, благодаря! И, о да, аз работя върху WinXP Pro SP2 лицензирана версия и рисувам с Macromedia Fireworks, също лицензирана, и пиша html css на ръка. За съжаление, Adobe/Macromedia все още нямат планове да пуснат Fireworks за Линукс. Когато я пуснат, и когато Canon започне да прави драйвери за принтерите си, и когато смяната на резолюцията на екрана под Линукс няма да налага логване като „root“ – тогава пак ще си говорим, за това, кое е по-удобно, по-евтино, и практично! : DDD

  Много се радвам, че в твоят начин на живот всичко е толкова легално, централизирано, предвидимо, сходимо, адекватно, елегантно, модулируемо, приложимо. Изглежда, някои още не са дорасли до това…

  Мишел

  PS И се пише „осирам се“, а не „усирам“! Thx! 🙂

 17. Знаех си аз, че не бива да пускам по-пиперливи изказвания като коментари. И понеже дискусията завива вече към мерене на пишките, ви предлагам да спрем до тук, нали?… 😉

 18. Разбира се, Йовко:)

  Обичам правилата на добрия тон и ги спазвам, винаги, когато мога:)

  Беше ми просто малко обидно, че някой описва нещата в офиса, където съвсем по случайност работя;) като да са едни такива хаотични и неподредени, и то само защото посмях да спомена, че ние работим в Windows среда:) Това не означава, че имаме наоколо купчини дискове Princo с backups, омешани заедно с DivX филми – съгласи се, че не е много красиво така? 🙁 Знаеш ли как е другото име на такова предположение? „Guilty by default“:(

  Няма по-добра операционна система или по-добър софтуер. Всеки ползва различни неща и върши нещата по различен начин. Може всичко да е ОК в офис, където ползват Win; може същото да бъде и в офис, където ползват Linux; а може и да е пълна каша; всичко зависи от хората и начина им на работа. И това, че един ползва Windows, а друг – Linux, не означава, че трябва да се води „свещена война“ между двата лагера, нали?

  В моя коментар се опитах да представя моето виждане за нещата, без да обвинявам никой. Някой рисува с една програма, друг – с друга; някой ползва повече Windows, някой ползва повече Linux, а трети ползва Mac и Windows, няма нужда от „хвърляне на камъни“ в разни посоки!

  Peace! 🙂

  Мишел

  PS И, btw, страхотна тема си изнамерил и пригодил към блога си, Йовко! Особено много ми хареса джаджата най-горе за бързо скролиране между страниците:) За първи път виждам такова нещо 🙂

 19. Аз още изпитвам носталгия по Relaxation и ако не свикна скоро може да взема най-хубавото от K2 и да го вкарам в Relaxation… Още имам доста работа по тази тема, а не остава време… Иначе онова е AJAX-plugin и се казва Rolling Archives ако не ме лъже паметта…

 20. Rolling Archives? Ама работи, предполагам, само в тази, новата, К2 тема? 🙂

  Аз наскоро се заиграх малко с html/css/php/wordpress и много ми се ще да си направя и аз един блог с хубав дизайн….. обаче от работа последните седмици не ми остава време дори да поспя малко, на моменти, да не говорим за време за мен и дизайнване на тема за блог, инсталиране и настройване 🙁

  // Note to myself: Should defintely change that! And soon! I mean, find free time for myself! NOW! 🙂

 21. Честно казано, на мен предишната тема повече ми харесваше. Затова и не съм си откраднал още тази (въпреки, че традициите трябва да се спазват, сега ще направя изключение).

  Иначе и аз съм виждал офиси и корпорации, изградени само от Windows решения. И при това – работещи. И при това – не собственост на Microsoft.

Вашият коментар