Регистър против SPAM? Моля?

Регистър против SPAM? Моля?

В крайна сметка Законът, който ще се бори против SPAM като ще поддържа регистър от email адреси на хора, които не желаят да получават SPAM, стигна до гласуване в Парламентарна зала.

Защо е безполезен ли? Всъщност той е направо вреден с едни други текстове в него. Но е безполезен, защото няма да реши проблема. SPAM-ът е своеобразна форма на кражба – кражба на капацитет, на трафик, на пари. Той използва моята Интернет инфраструктура, за да рекламира нечий бизнес – т.е. за разлика от другата реклама, която се плаща от рекламодателя, тази се плаща от мен – потребителя. Т.е. това е кражба на мои лични пари.

Законът дефинира регистър, в който трябва да оставя електронния си адрес ако не искам да получавам SPAM. След което, ако някой ми изпрати SPAM, а аз изрично съм декларирал обратното Комисията за защита потребителите щяла да налага глоби?! Смешно ли ви е колкото на мен ми е тъжно?

Първо, както не е нужно изрично да декларирам, че не искам някой да ми открадне телевизора в къщи, така не искам да декларирам, че не искам да ми крадът трафик и пари, чрез SPAM. Защото противното означава, че въпросния закон приема SPAM-а за някаква нова форма престъпления и кражби – нещо като приемливи престъпления. Не съм юрист – те всичко могат да обяснят, ама в моето съзнание подобна формулировка не fit-ва.

Второ, като знам как се съхранява информация в подобни регистри, с front-end интерфейс към Интернет, хич и не мисля да си давам реалния адрес там. Принципно не искам да си го давам никъде. По-ценен ми е от ЕГН-то. А и там най-много като съберат десетина или стотина хиляди email адреси, някой да си ги изцоца тихичко и да спамва – дето се вика вече таргетирано и проверено, че адресите са истински. Или пък някой от Комисията за защита да ги изтъргува – знам ли – с какво са доказали, че мога да им вярвам?

Трето, как по дяволите Комисията ще издирва спамърите за да налага глоби? Хайде, за най-тъпите БГ-спамъри може и да проработи (0.5% от проблема), ами за другите? По какъв закон, се питам, ще бъде направена асоциация между email-адреса на спамъра и изпратения от него SPAM. Ами той може да отрича до второ пришествие. Или може би ще му искат да си подписва SPAM-а с електронен подпис? Ами ако е китаец?

Всъщност аз със сигурност ще си направя един нов email адрес, и ще го пусна в Интернет – ще напиша няколко писма от него, ще се подпиша в два-три форума из мрежата. Мога и директно да го подам на някой спамърски списък, ама хайде да не съм толкова лош. Две седмици по-късно ще го надушат спамърите отвсякъде. Всъщност аз имам такъв адрес, който не ползвам. И ще го дам на Регистъра да ме пази. Искам да видя как ще го направи – адски ми е любопитно…

Не ме разбирайте погрешно! Аз не съм против решение на проблема – даже много съм ЗА. Но този закон няма да доведе до решение. Уважавам много и консултантите на закона, простете иронията ми по-горе, но тя е защото в случая просто резултатът е едно голямо дрисливо ла…но. (Попълнете сами липсващата буквичка!)

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България