SТ04-01: Есен на предела на две планини

SТ04-01: Есен на предела на две планини

Есента е един от най-цветните сезони по нашите географски ширини и е много подходящ сезон за изкушените от пейзажната фотография. Туристическата фотография пък е жанр, който упражняват всички, които някога са се докосвали до фотоапарат. Затова следващото предложение е да комбинираме есента с един практически мини-семинар по пейзажна и туристическа фотография и разходка из едно от най-красивите кътчета на България. Точно по средата на две планини – Пирин и Родопите.

На 21-ви вечерта отсядаме в едно чудесно ново хотелче в село Гърмен (до Гоце Делчев), където ще пренощуваме и ще се запознаем – тези, които не се познаваме. В съботната сутрин ще закусим в хотела и ще си разкажем накратко основните теоретични концепции около пейзажната фотография. Ментор и лектор ще бъде моят приятел, професионален фотограф и запален пейзажист Иван Масларов, популярен още като Jumbo, който е и един от най-забавните лектори, които познавам. Като и аз ще му помагам, разбира се. След което ще се разпределим по колите и ще опитаме да уловим с фотоапаратите си омагьосващия чар на възрожденския дух на Лещен и Ковачевица, разположени в Западните Родопи. В Лещен се намира и къщата-галерия на поета Борис Христов. При добър късмет с времето, планираме да разполагаме с хубавата предзалезна светлина на golden hour именно в Ковачевица.

След закуската на следващия ден ще се отправим към Пирин, където ще се разходим из китното село Делчево. Ще обядваме в красивата механа на площада и ще потеглим обратно. Тези, които имат желание, могат да се отбият пътьом и през Мелник и пясъчните пирамиди над Роженския манастир. А тези, които възнамеряват да гласуват на изборите за Президент, могат да побързат да се върнат за да го направят в късния следобед. Възможно е с удостоверение за гласуване на друго място да подадете своя глас и в избирателната секция на село Гърмен, където ще нощуваме две вечери.

Село Гърмен се намира на точно 200км от София. На юг, по посока Благоевград като малко преди Гоце Делчев има отбивка. Тези, които се запишат за семинара ще получат точни указания и GPS координати на хотела. Край селото се намират и останките на римския Никополис ад Нестум.

Програма на семинара:
– 21 октомври (петък) – пристигане, настаняване, запознаване
– 22 октомври (събота) – закуска, фотокафе, практически занимания (Лещен и Ковачевица)
– 23 октомври (неделя) – закуска, практически занимания (Делчево), отпътуване

Цена за участник, ползващ самостоятелна стая: 75лв
Цена за участник, споделящ стая с друг участник: 65лв*
Цена за придружител в стая на участник: 40лв**

Както обикновено местата са силно ограничени, защото идеята на тези мини-семинари е групата да не надвишава 10 човека.

  • Очаква се да регистрирате двама участници или да сте сигурни, че ще присъства друг, който е склонен да споделя обща стая с вас. В противен случай ще трябва да доплатите за самостоятелна стая.
    ** Дали ще си водите придружители със себе си за компания или споделяне на екскурзията е въпрос на ваш личен избор. Но имайте наум, че те нямайки право да участват в заниманията на групата, може би ще се чувстват изолирани, а така навярно ще разфокусират вниманието ви. Препоръчително е групата да остане съсредоточена върху това, заради което се е събрала – снимането. Семейните излети или забавленията за децата навярно ще са по-приятни и пълноценни за всички ако ги планирате за друг уикенд, но това, разбира се, е ваше лично решение.

Цената включва участието в семинарната група, две нощувки със закуска и използване на семинарната зала на хотела. Безплатният интернет в рамките на хотела се подразбира. Цената не включва транспорт, обяд и вечеря. При възможност, организаторите могат да ви предложат транспорт ако друг участник е декларирал, че може да вземе допълнителни хора със себе си.

Авторските права върху снимките, направени по време на семинара принадлежат на техните автори. Организаторите си запазват правото да използват споделени с тях кадри за популяризиране или документиране на семинарите. Когато за снимките е позирал модел, такива кадри не могат да се публикуват без изричното съгласие на модела.

Регистрациите за семинара приключиха! Всички места са заети!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България