Светлините, светлините…

Предишната ми кола притежаваше едно страшно удобство – имах положение на ключето на фаровете, което позволяваше те да се запалват веднага след запалването на двигателя и да изгасват щом го угася. Единствено специално положение на ключа позволяваше да останат включени при изгасен двигател, което е достатъчно рядко наложително. До момента не ми се е налагало нито веднъж в цялата ми шофьорска кариера. Така винаги карах със запалени къси светлини – дори и през деня, дори през лятото. И сега го правя – въпреки, че на Пежото – трябва да ги пускам и спирам на ръка.

Светлините на автомобила служат не само за да виждаш ти, а и за да те виждат останалите. Когато един автомобил свети, това подсъзнателно означава – жив съм, мърдам, движа се… Често зад някой неудобен завой единствено светлините на задаващия се невидим автомобил са ме карали да изчакам и да го пусна, иначе как да знам, че идва към мен… Сега през зимата или в мъглив ден, стъклата често се случва да не са перфектни – къде запотени, къде заснежени… Не винаги се вижда добре, а отблясък светлина винаги те кара да се вгледаш. Всъщност чудя се как някои могат да не си изчистят задното стъкло и да се движат като подвижен снежен човек с вътрешно горене?…

Тази сутрин София е снежна – пътувайки към клиента, с който си пием сутрешното кафе в момента – си направих усилие да броя колите със запалени къси светлини срещу тези без светлини. Съотношението е грубо 60:40. 40% от колите бяха без запалени светлини. Да – знам, че това го няма в Правилника и Закона за движение (засега!), въпреки че в доста европейски държави светлините са задължителни, когато автомобилът се движи, но това е нещо толкова елементарно и близко до ума. И не струва нищо…

За бога, какво точно пестим? Фарове ли?…

9 мнения за “Светлините, светлините…”

 1. Според мен. Някои от хората си мислят че колите им са вързани към Енерго Разпределението, затова като не си светват фаровете не въртят ток и така сметката на края на месеца им е по-малка. Друг е въпроса, че тея уж спестени пари от сметката за тока могат да струват много скъпо, човешкия живот на обикновен пешеходец или дори живота на самият водач.

 2. Винаги шофирам със запалени фарове и поддържам твърдението, че това е в помощ не само на водача, а особенно и на останалите участници в движението (важи най-вече в дневни условия). Както и с доста други теми, тук иде реч за култура и ‘гражданско самосъзнание’, колкото и нафталин да лъха от този термин. Всеки качил се в колата си, става част от безумния трафик в града, но малко се сещат за тези елементарни правила, които улесняват всички ни – каренето със запалени светлини; подаването на мигачи винаги, дори и движейки се по малки и закътани квартални улички; пускането на аварийни светлини при маневри за паркиране/ излизане от паркинг място (особено при липса на добра видимост) и… какво ли още не – списъка е дълъг. Случаите на шофиране по средата на две платна (вярно, че маркировката често липсва, но нейсе…), изхвърлянето на отпадаци и пепелници през прозореца на произволни места… просто не ми се коментира и ми е жал за окаяното състояние не само по пътищата ни, а и избщо на културата на тези около 40% от съгражданите ни. Оставам с надеждата, че това число ще намалява.

 3. Преди години една жена, испанка или латиноамериканка, попаднала в България по празниците около Великден. Излязла да се разходи по софийските улици заедно с домакините си, а понеже по празниците половината софиянци си заминават по родните места, не било толкова многолюдно. Дамата била страшно възмутена. „Ама вие защо не се си казвате ‘добър ден’ с хората по улицата?! – попитала тя домакините си, – у нас на такъв ден всеки поздравява всекиго, срещнат навънка, независимо дали го познава или не! Хората по улицата са по-малко, какъв е проблемът да кажеш здравей на всекиго“.
  Та и ти едни такива въпроси задаваш…

  P.S. – „Ама и вие едни въпроси задавате…“ казала базата данни и увиснала.
  /стар виц/

 4. Едва ли пестят от фарове, ако съдя по себе си по-скоро забравят понеже на мен ми се случва да тръгвам със загасени фарове и по някое време се усещам и ги пускам.

 5. Българина има електромер на фаровете и мигачите. Зимно време е препоръчително да се кара и през деня с включени светлини но малко хоро ги е еня, че по този начин може да спасят живот, да предотвратят ПТП, и да създадат малко комфорт в мелето от коли. Масово мнение е, че „ще се скапе акOмулатора“ ако се кара и денем на фарове. Акомулатора така или иначе ще се скапе един ден и невключването на фаровете неможе да предотврати това. Бе как не пестят чрез гадните мелодийки на GSM апаратите ами по цял ден ми тананикат разни чалги, луди жаби и прочие простоии. Все пак един хубав български акомулатор е на цената на една батерия на мобилен тИлИфон и издържа поне два пъти повече.
  Друга масова заблуда е, че се вдига разхода. Теорията бе развита миналата година, зимата по тИлИвизията когато от КАТ казаха, че е строго препоръчително карането през деня с включени светлини. И журналята веднага надушиха „сензацията“ и направиха репортаж с автомонтьор по тиливизура. И човека каза точно това: „Разхода се повишава“. Повишава се наистина защото се вдигат малко оборотите на двигателя, но те си вдигат и при „волуме-на мах“ на кас’т’фона, и при пускане на парното, и при включването и на какъвто и да е консуматор на ел. енергия. Не ми се занимава да го смятам а и незнам и как но едва ли се вдига разхода повече от 50 грама за 100 километра. Е толкова ли би струвал един човешки живот бе журналя и афтомонтьори-супер разбирачи.

 6. Малко не по темата, но понеже вече е 7 януари, искам да ти честитя именния ден! Да си жив и здрав, все така забавно пишещ и да ти се споменава името само с хубаво надлъж и нашир!

 7. Много хора не карат на фарове, защото колите им са стари. Старата кола е пълна с проблеми, и един от тези проблеми е с тика. Има течове постоянно – някой уред си тегли ток и без да има нужда 24/7. Друг мор за акумулатора е запалването в зимни условия. То го изтощава неимоверно, а кратките разстояния в града не стигат, за да се зареди изгубеното.

  Това е истинската причина много хора да карат със загасени фарове, а не немарливост и безотговорност.

 8. И е така… И не е… От една страна си прав, но от друга това означава, че автомобилът е технически неизправен и не би трябвало да се движи изобщо. Дали си отговорен към своята безопасност и тази на останалите, управлявайки 30-годишен автомобил, който едва се движи е една отделна тема. Още по-отделна тема е как подобни возила минават технически преглед.

  В същия момент подобни возила са далеч под 40% от автопарка на София (или България).

Вашият коментар