Предишната ми кола притежаваше едно страшно удобство – имах положение на ключето на фаровете, което позволяваше те да се запалват веднага след запалването на двигателя и да изгасват щом го угася. Единствено специално положение на ключа позволяваше да останат включени при изгасен двигател, което е достатъчно рядко наложително. До момента не ми се е налагало нито веднъж в цялата ми шофьорска кариера. Така винаги карах със запалени къси светлини – дори и през деня, дори през лятото. И сега го правя – въпреки, че на Пежото – трябва да ги пускам и спирам на ръка.

Светлините на автомобила служат не само за да виждаш ти, а и за да те виждат останалите. Когато един автомобил свети, това подсъзнателно означава – жив съм, мърдам, движа се… Често зад някой неудобен завой единствено светлините на задаващия се невидим автомобил са ме карали да изчакам и да го пусна, иначе как да знам, че идва към мен… Сега през зимата или в мъглив ден, стъклата често се случва да не са перфектни – къде запотени, къде заснежени… Не винаги се вижда добре, а отблясък светлина винаги те кара да се вгледаш. Всъщност чудя се как някои могат да не си изчистят задното стъкло и да се движат като подвижен снежен човек с вътрешно горене?…

Тази сутрин София е снежна – пътувайки към клиента, с който си пием сутрешното кафе в момента – си направих усилие да броя колите със запалени къси светлини срещу тези без светлини. Съотношението е грубо 60:40. 40% от колите бяха без запалени светлини. Да – знам, че това го няма в Правилника и Закона за движение (засега!), въпреки че в доста европейски държави светлините са задължителни, когато автомобилът се движи, но това е нещо толкова елементарно и близко до ума. И не струва нищо…

За бога, какво точно пестим? Фарове ли?…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Според мен. Някои от хората си мислят че колите им са вързани към Енерго Разпределението, затова като не си светват фаровете не въртят ток и така сметката на края на месеца им е по-малка. Друг е въпроса, че тея уж спестени пари от сметката за тока могат да струват много скъпо, човешкия живот на обикновен пешеходец или дори живота на самият водач.

  Отговор

 2. Винаги шофирам със запалени фарове и поддържам твърдението, че това е в помощ не само на водача, а особенно и на останалите участници в движението (важи най-вече в дневни условия). Както и с доста други теми, тук иде реч за култура и ‘гражданско самосъзнание’, колкото и нафталин да лъха от този термин. Всеки качил се в колата си, става част от безумния трафик в града, но малко се сещат за тези елементарни правила, които улесняват всички ни – каренето със запалени светлини; подаването на мигачи винаги, дори и движейки се по малки и закътани квартални улички; пускането на аварийни светлини при маневри за паркиране/ излизане от паркинг място (особено при липса на добра видимост) и… какво ли още не – списъка е дълъг. Случаите на шофиране по средата на две платна (вярно, че маркировката често липсва, но нейсе…), изхвърлянето на отпадаци и пепелници през прозореца на произволни места… просто не ми се коментира и ми е жал за окаяното състояние не само по пътищата ни, а и избщо на културата на тези около 40% от съгражданите ни. Оставам с надеждата, че това число ще намалява.

  Отговор

 3. Преди години една жена, испанка или латиноамериканка, попаднала в България по празниците около Великден. Излязла да се разходи по софийските улици заедно с домакините си, а понеже по празниците половината софиянци си заминават по родните места, не било толкова многолюдно. Дамата била страшно възмутена. „Ама вие защо не се си казвате ‘добър ден’ с хората по улицата?! – попитала тя домакините си, – у нас на такъв ден всеки поздравява всекиго, срещнат навънка, независимо дали го познава или не! Хората по улицата са по-малко, какъв е проблемът да кажеш здравей на всекиго“.
  Та и ти едни такива въпроси задаваш…

  P.S. – „Ама и вие едни въпроси задавате…“ казала базата данни и увиснала.
  /стар виц/

  Отговор

 4. Георги Иванов 6 януари 2006 в 18:15

  Едва ли пестят от фарове, ако съдя по себе си по-скоро забравят понеже на мен ми се случва да тръгвам със загасени фарове и по някое време се усещам и ги пускам.

  Отговор

 5. Българина има електромер на фаровете и мигачите. Зимно време е препоръчително да се кара и през деня с включени светлини но малко хоро ги е еня, че по този начин може да спасят живот, да предотвратят ПТП, и да създадат малко комфорт в мелето от коли. Масово мнение е, че „ще се скапе акOмулатора“ ако се кара и денем на фарове. Акомулатора така или иначе ще се скапе един ден и невключването на фаровете неможе да предотврати това. Бе как не пестят чрез гадните мелодийки на GSM апаратите ами по цял ден ми тананикат разни чалги, луди жаби и прочие простоии. Все пак един хубав български акомулатор е на цената на една батерия на мобилен тИлИфон и издържа поне два пъти повече.
  Друга масова заблуда е, че се вдига разхода. Теорията бе развита миналата година, зимата по тИлИвизията когато от КАТ казаха, че е строго препоръчително карането през деня с включени светлини. И журналята веднага надушиха „сензацията“ и направиха репортаж с автомонтьор по тиливизура. И човека каза точно това: „Разхода се повишава“. Повишава се наистина защото се вдигат малко оборотите на двигателя, но те си вдигат и при „волуме-на мах“ на кас’т’фона, и при пускане на парното, и при включването и на какъвто и да е консуматор на ел. енергия. Не ми се занимава да го смятам а и незнам и как но едва ли се вдига разхода повече от 50 грама за 100 километра. Е толкова ли би струвал един човешки живот бе журналя и афтомонтьори-супер разбирачи.

  Отговор

 6. Малко не по темата, но понеже вече е 7 януари, искам да ти честитя именния ден! Да си жив и здрав, все така забавно пишещ и да ти се споменава името само с хубаво надлъж и нашир!

  Отговор

 7. Много хора не карат на фарове, защото колите им са стари. Старата кола е пълна с проблеми, и един от тези проблеми е с тика. Има течове постоянно – някой уред си тегли ток и без да има нужда 24/7. Друг мор за акумулатора е запалването в зимни условия. То го изтощава неимоверно, а кратките разстояния в града не стигат, за да се зареди изгубеното.

  Това е истинската причина много хора да карат със загасени фарове, а не немарливост и безотговорност.

  Отговор

 8. И е така… И не е… От една страна си прав, но от друга това означава, че автомобилът е технически неизправен и не би трябвало да се движи изобщо. Дали си отговорен към своята безопасност и тази на останалите, управлявайки 30-годишен автомобил, който едва се движи е една отделна тема. Още по-отделна тема е как подобни возила минават технически преглед.

  В същия момент подобни возила са далеч под 40% от автопарка на София (или България).

  Отговор

Ако искате да споделите нещо