Днес научих, че ако един ден Дончо се върне в България ще мога да го наричам комшу. Не стига, че онзи ден се оказа, че мой колега ми е съсед в отсрещния блок, а днес разбирам, че Дончо и Тянко, който също ми е колега, са съседи и то на същата улица, на която е и моят апартамент, която понеже е крива, се случва така, че от терасата ми може и да мога да им махна с ръка и те да ме видят. Ако правилно допускам къде са техните апартаменти. Ех, какъв IT квартал съм си избрал. Всъщност като се замисля освен шерване на бира, направо може и да сме в обсега на един wireless access point и да си шерваме и безжичен LAN ;-)

* * *

Днес се запознах с изпълнителния директор на SEP Bulgaria. Рядко някой мениджър в българското IT ми прави приятно впечатление от първо виждане. Може би заради съвременното му мислене, заради отворения начин на споделяне на идеите, заради визионерския поглед, но определено ме провокира да симпатизирам на нещата, с които са се захванали и на начина, по който го правят. Особено ако продължават в такъв дух. Дано повече новаторски компании се появяват у нас. Българското ИТ има нужда от продухване – от ново мислене, нов мениджмънт, където значение имат оригиналността на подхода и ценността на идеите, а не безполезните традиции и консервативни стереотипи. Всъщност в рамките на един обяд се оказа, че имаме толкова допирни точки и общи познати и колеги, че… определено света нещо започва да отеснява :-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Да, днес се случи направо невероятно, когато шеговито предположих, че може и да сме съседи и в един момент и двамата написахме една и съща улица към другия :). Много се зарадвах, а като казах на :Веси: след това тя реши, че щом е така, редовно би опитвала фондюто :).

  Живот и здраве… един ден… Не знам дали ще може да си махаме, поради малко странните архитектурни решения (с Тянко въобще няма да можеш, той гледа към Витоша директно и хич не го е еня за другата част от града), но определено wireless може и да шернем :).

  Мда, сега разбирам, че и на мен ми е много кеф от случилото се :)!

  Отговор

 2. Радвам се, че имаш такава визия за фирмата. Аз точно заради тези идеи съм част от екипа. (макар, че сайта не работи още).

  Хубав ден и честит BlogDay

  Отговор

 3. Дончо, ами аз виждам през моята тераса розовеещите блокчета, които отдолу имат магазин и са срещу една кръчма в стил Happy. За фондюто нямате грижи – даже смятам да си купя още по-хубав set :-)

  Бого, честит и на теб!

  Отговор

 4. @yovko: Ами значи ще ме виждаш, като седна на кръчмата :). Но май няма да виждаш терасата, аз съм по-навътре така (вход не от страната на кръчмата).

  Това обаче не променя много нещата, нали :) ?

  Отговор

 5. а пък аз си търся квартира :) да има там някоя друга?

  Отговор

 6. Ами аз още не живея там и не съм чул за нещо наоколо, но не е невъзможно да има. Иначе аз надявам се, ще освобождавам скоро моята, но вече има две кандидатури в списъка от чакащи да се изнеса…

  Отговор

 7. Ами и аз още не живея :).

  Но във всички случаи обаче се радвам, че първо (и точно на) тебе се случи да търсиш читав мрежов доставчик :). Много ще ме улесни опита ти – записвай всички контакти!

  Отговор

 8. Ами всъщност няма да търся никого – моят дом е със статус на home office, където и да живея и Интернет доставчика ми е ясен предварително, а и не е моя грижа… Sorry…

  Отговор

 9. Всъщност, светът изглежда е още по-малък, отколкото предполагаме :) Ако си запознат със string теорията и други подобни теории целящи да обяснят някои все още загадъчни физични феномени, сигурно си чул за предполагаемото съществуване на други измерения, над познаните ни 3D + време.

  Преди година гледах интервю с американска физичка, която предполага, че много странни ефекти на квантово и свръхмасово ниво могат да бъдат обяснени с наличието на други измерения. Сложнотията произтича от това, че дори нашите тела да присъстват и в тези допълнителни измерения, то нашите сетива възприемат само в познатите ни 3D + време. Изключителното ни възприемане само на тези четири измерения дотолкова е кондиционирало мисленето ни, че ние дори не можем да си представим как биха изглеждали тези други измерения. И така, например докато се разхождаш из твоята стая, освен възприеманото от теб движение в 3D пространството ти вероятно се движиш и из другите измерения, но просто не можеш да регистрираш това, тъй като твоите очи виждат само твоята 3D компонента :)

  Всъщност, интересното започва тук:

  Предполага се, че някои от по-високите измерения са силно компресирани. Т.е. образно казано, разстояния от 1 млрд. километра в 3D се равнява на разстояние от само „милиметър“ в компресираното измерение. Или с други думи, цялата вселена(!) в компресираното измерение се събира в нещо от рода на главичката на топлийка :)

  Това е много интригуващо, защото подсказва, че обекти които ние виждаме че са на километри от нас, в друго измерение те са всъщност са съвсем близко, толкова близко, че едва ли не ние във всеки един момент сме в пряк досег с всичко друго във вселената!

  Звучи невероятно, нали?

  Вселената е малка :)))

  Отговор

 10. Ужас, значи поради недъгавите ми сетива е възможно да съм пропуснал да боядисам няколко милиарда квадратни километра стени от другите измерения?…

  Отговор

 11. Да, за цялостните резултати от твоето боядисване можем само да гадаем!

  Но щом за твоите очи всичко е о’кей, другите измерения нямат значение. Само дано част от боята не е протекла през измеренията в къщата на някой извънземен твой съсед, особено ако е жилището на някой Вогон. Ще бъде жалко после Земята да бъде унищожена заради твоето едно боядисване :)

  Отговор

 12. Според същата тази теория Вселената ще бъде идентична и ще действат същите закони ако нашите големи измерения се свият до размера на скритите малки измерения, а малките станат големи, заради някаква реципрочност. Голям пропуск, Йовко :)

  Отговор

 13. Аз отдавна забравих за боядисването, вие още се гаргарите с мене ;-)

  Отговор

 14. @yovko: Ако си забравил, мога да се погрижа да ти го поприпомня :) ? Само в интерес на науката де, и на тренирането на лесно забравяща памет. Хем ти е близичко… както стана вече ясно :) ?

  Отговор

Ако искате да споделите нещо