Завърнах се от Пловдив, след уикенд там. Спомних си какво е да пътуваш с автобус. Въпреки лъскавата софийска автогара и пооправената пловдивска Юг, има едно нещо, което е непоправимо и то се нарича шофьорски манталитет. Навярно заради това, когато преди малко един непознат момък ми предложи на автогарата да пътувам с неговата кола и да си поделим горивото (заедно с още един, който се беше съгласил преди мен) не се чудих много дълго. Пътувах по-бързо и удобно, с хубава кола и на половин цена.

Което ми напомни за моята стара и нереализирана идея за сайта share-a-car.com, но както и да е…

Връщайки се в къщи научавам хубавата новина, че филмът Teach вече е достъпен за download. Тази вечер дано не забравя да го пусна да идва… Адресът е http://creativecommons.org/teach/

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Благодаря за анонса, ето директна връзка за сваляне:
  http://legion.besove.org/files/Teach.mov

  А и да знаеш, че самата мисъл за теб в автобус ме накара да се засмея. И не беше заради шофьорския манталитет ;)

  Отговор

 2. share-a-car.com не знам, но може би нещо като това: http://georgi.unixsol.org/cruft/hh/

  ако на някой му се занимава, има си админска част перфектно работеща и всичко…

  http://georgi.unixsol.org/cruft/hh/admin/
  l/p: admin/blahblah /не сменяйте паролата ей това е за тест :)/

  Отговор

 3. Абсолютно в десятката!!! Точно за това иде реч! Обещавам да го ползвам като ми дойде новата кола :-)

  Отговор

 4. Аз съм чувал за подобна услуга тук. До колкото са ми обяснявали, даже има подобни агенции с офис и телефон, на който можеш да се обадиш и да предложиш или потърсиш превоз. Разказвали са ми, че най често го правят студенти, които се прибират за уикенда от Монтреал до Кебек Сити или до някои други по-малки градове. Аз още не съм се възползвал от тази услуга, но благораря че ми я напомни. Ще я имам предвид за една екскуризя до Кебек Сити.

  Отговор

 5. Надявам се в България такава идея да работи добре. В Германия работи, и то доста успешно. Има такива, които се плащат (mitfahrtzentrale.de), и такива които са безплатни (mitfahrgelegenheit.de). Студентите са най-редовни, излиза доста по-изгодно от пътуване сам с кола или пък ако се ползват железниците.

  Отговор

 6. Има сайт за пътувания и в България: 3na100.com Още е нов и няма много обяви, но наближава лятото… :)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо