Терора на закона

България е невероятно място на света – няма друго такова, в което плащаш такса мощност за парно, дори когато не ползваш парно. Няма друга държава, в която е нужно два месеца за да може полицията да ти издаде документ, че издирва открадната ти кола. (И още три за да декларира, че не я е намерила.) Няма друга държава, в която обществени институции се експлоатират за частни интереси. Няма толкова зле написани закони, че да не могат да задържат дори една мутра в пандиза, но в същия момент те са адски удобни на когото и за каквото трябва. Например на г-н Велизар Соколов, който оказва се, си е написал точно каквото му е нужно в Наказателния кодекс.

Днес три пъти обяснявах на познати (и един непознат) защо толкова ми пука, че хванали някакви си пирати. Всъщност изобщо не ми пука точно за тях, нито за шибания грозен бизнес на странните content провайдъри в българския интранет.

Пука ми обаче за друго – като например това, че пак превъзпитават племето с тоягата. Насаждат страх и говорят глупости. Пука ми за Интернет, което е (беше?) територия свободна от ченгета и идиотски юридически концепции. Пука ми за това, че копоите дебнат, а като те дебнат не можеш да бъдеш свободен. Пука ми затова, че някои наистина се уплашиха. Пука ми затова, че най-срамната рекламна кампания в света, съдържаща заплаха и насилие беше проведена в България – помните ли я – онази с белезниците? Нали помните, кой стоеше зад нея? Пука ми, че всичко се повтаря. Пука ми, че някой с данъците ми си помпи бизнеса, а читавите истински експерти преживяват със заплатки тук-там из някой университет или малка фирма.

Пука ми затова, че докато италианските ченгета секнаха канал за трафик на деца от България, нашите се помпят пред Европа. Пука ми затова, че с всички тези показни истории МВР олекна толкова, че никой уважаващ себе си специалист в България не би им съдействал никога повече без бурно повръщане и погнуса. Пука ми колко недалновиден политик можеш да бъдеш да не осъзнаваш цената, която плащаш с това „виновен by default“ към половината нация. И понеже БГ-интернет е полудял на тази тема – на някой не му ли светна, че има нещо, което не е както трябва за да се развикат така всички в един глас?

И понеже ми пука отделих свободното си време тази вечер да разкажа на всичките си контакти в чужбина какво се случва в България – и на българи и на чужденци – повечето са IT експерти, представители на различни неправителствени организации или фирми. Писах писма и разпращах. Разказах им че закона в България намеква да тероризира обикновените потребители на Интернет. Разказах им какво плаща България заради некадърността на правителствата си. Помолих ги да разказват и те – на журналисти, на колеги, на приятели, на организации за защита на граждански права… Нека се знае за цирковете тук! За да може утре, когато господата, преминат границите, които може би още не са, но са се запътили да погазят, да отнесат точно този шамар, който заслужават. Защото не така се влиза в Европа!

Съветвам ви да направите същото – на всички езици, които владеете, до всички, които познавате! Достатъчно е да им преразкажете това! И че някакви нещастници покрай пет ареста заплашват още милион и половина потребители в България.

P.S. Ето още нещо по темата: http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20062905003

8 мнения за “Терора на закона”

 1. Йовко,

  не мога да се съглася единствено със заглавието на този ти пост. Терорът тук не е от страна на закона а тъкмо напротив, страната на беззаконие и корупция.

  Не мога да преглътна факта, че част от „държавния репресивен апарат“ изпълнява „мокри“ политически, и/или в интереса на частна фирма поръчки.

  Не разбирам охотата и скудоумието с които така наречените „свободни“ медии и официални говорители лъжат хората в/и извън България.

  Не възприемам и поредното неграмотно заптие, което се представя за новия Супер-Герой. Хрътките са благородни животни, обзалагам се че е искал да напише Хиена.

  Срам ме е да говоря с приятелите си чужденци за това какво се случва в нашата страна. Извини ме, няма да последвам съвета ти.

  Можеш да разчиташ на подкрепата ми относно създаване на организация за защита на интернет потребителите.

  П. Кънев

  “La libertad, Sancho, es uno de los más preciosos
  dones que dieron los cielos; con ella no pueden
  igualarse los tesoros que encierran la tierra ni el
  mar encubre; por la libertad, así como por la
  honra, se puede y debe aventurar la vida…”

  “El ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha”.
  Miguel de Cervantes Saavedra
  1547-1616.

 2. Организация за защита на въпросните права комай вече има: http://apubg.com/
  Дали ще си свършат съвестно работата обаче е друг въпрос, аз лично им пожелавам успех. Иначе аз заставам зад Йовко в това да популяризира събитията в страната в чужбина сред своите приятели. За съжаление това само по себе си няма да има никакъв ефект, но е някаква стъпка в някаква правилна посока – ако истината е тъй нагло потъпквана в родната ни страна, не й дължим патриотично мълчание.

 3. Йовко, и на мен ми хареса това, което си направил. Мисля си, че за такива идиотии трябва да се говори навън, а не да си остават само тук и да се популяризира само това, което държавата смята, че трябва. Поздрави 🙂 Наистина браво за труда!

 4. Организацията за защита на потребителите е някаква стъпка, но не и в правилната посока. Истината е, че трябва да се прави разлика между технология и престъпление. И че е хубаво да се защитават принципите на Интернета, а не принципите на Иванчо, Драганчо, Аренчо и т.н. Ако някой качва съдържание в Интернет, което не е негово, при условия, нарушаващи лицензи и т.н., да си носи отговорност. Но ако някой си сваля файлове, без да знае, че те са с неуредени авторски права – ами фирмите-носителки на тези права да седнат с доставчиците и да се разберат. Доколкото знам, ИСП-тата са им предложили схема – да се плаща на потребител, като таксата за кабелна телевизиа. Да, но носителите на правата не искат. Изглежда така, сякаш за тях е по-добре да не взимат никакви пари и да обявяват, че еди-кой-си е „пират“?!

  Техният интерес е България да бъде обявена за най-големия пират, най-долнопробната държава, защото това им служи за аргумент при сключването на договори с правителството. Тъй като практиката им е такава от години насам, едва ли ще се спрат в момента, дори и заради това, че рискуват членството на България в Европейския съюз със своите долни доноси. Става дума за сериозни пари – само при предишното управление фирми, близки до BSA прибраха $ 44 (четиридесет и четири) милиона. Това е около 70 милиона лева! При такива суми и такива огромни комисионни, подобните сдружения няма да се спрат пред нищо, вкл. и очерняне на България пред света. И, разбира се, при такива силни лобистки интереси, едва ли можем да се съмняваме, че западните медии ще публикуват именно техните мнения като факти. В това е и голямата заблуда – мненията на лобистките организации като БСА се представят като факти. В България софтуерно пиратство няма – твърдя го най-отговорно.

  Може би е редно да се замислим и за следното… Да вземем най-големите случаи на т.нар. пиратство: клубовете „Матрицата“ и преследването на набедения за пират автор на сайта-менте на ДСК от 2001 г., който беше публикувал снимка на Симеон с текст „Елате да си получите обещаните 5000 лв.“

  И в двата случая ставаше дума за използването на „незаконен“ софтуер. И в двата случая въпросът бе решен – в първия от прокуратурата, която си призна, че закупеният Windows от „Матрицата“ е използван законно в клубовете. Във втория – от съда, който призна обвинения за използване на Windows98 за невинен. И в двата случая държавата ще трябва да плати за нанесените щети и причинените вреди. И в двата случая БСА се оттървават от отговорност, независимо от оказаната от тях „експертна“ „помощ“.

  Законът в България трябва да се прецизира. В момента все пак той е създаден с активното участие на „Майкрософт“. Аз лично съм присъствал на заседанието в Комисията по култура в Парламента, когато се обсъждаше поредната промянав ЗАПСП, когато за конкретни текстове се каза „Без такъв текст Министерски съвет няма право да я приеме (наредба за използване на компютърните програми от органите на държавната власт, б.м.), а това се налага за уреждане задълженията на държавните учреждения по начин, който е вече договорен между правителството и Майкрософт.“ Правителството и една щатска фирма се договарят какво да има в закона?!

 5. Ами ако е вярно, че наистина Заки си е написал частта от Наказателния кодекс, засягаща авторските права и си е обучил магистратите как да я тълкуват в комбинация с това, че юридическата му кантора, защитава Майкрософт, същата кантора представляваше юридически BSA за България, а в момента дори той е Председател или каквото и да се нарича там на BSA-BG някак си толкова подрежда пъзъла, че пъзъла на практика започва да липсва и изгрява една хубава ясна картинка. И всичко това е със сигурност е много законно, нали? А дали е морално и правилно, а?

  Между другото е интересно защо в BSA участват доста фирми, а в BSA-България само Microsoft, BMG, Датекс и ДиТра. Или поне така пише на сайта им. Другите какво? Не се доверяват ли нещо на музикалния адвокат?

  Това, което ме дразни е, че Заки нахлепа свободността на БГ Интернет – страх, заплахи, гмеж от неразбиране, некомпетентност и профанщина. И го прави с години. Никой не е против правилата, но да газиш с ботушите в територия, за която не си допринесъл и с йота. В случая изобщо не иде реч за Арена или Дата или Заки. It’s not about Free. It’s about Freedom! Те това не разбират, господата… щото им е чуждо на съзнанийцето и морала. Пък и той Заки е над тези неща – там в свободата нали няма кинти…

  Много ми е показателен факта, че пред очите ми и пред Петър Волгин в студиото на „12+3“ по Хоризонт преди двадесетина дни Заки заяви, че на Славейков пиратския софтуер бил по-скоро инцидентно явление отколкото практика. А после подобна теза разви и Явор Колев от ГДБОП и даже май Росен Коларов от Data.bg го подкрепи в чата на IDG… Удивително единодушие някак си…

  Законодателството в БГ по темата трябва да бъде основно разнищено. А пък да бъдат заплашвани милион и половина души е абсурдно недопустимо – страхът като инструментариум на полицията също погребан завинаги – това е 21 век, ехо!

 6. много гняв преглътнах през последните дни… и все повече се усещам, че си мисля над ена фраза… „живели или незаченати“, „живели или незаченати“…

 7. Йовко, какво значи „ако е вярно“? Това, което съм пуснал по-горе е от стенограмата на заседанието, ако не се лъжа. Освен това аз още тогава им казах, че това е скандално. Това не е новина. Новината е, че на БСА и Ко. си правят бизнеса се, без да се съобразяват, че когато Ройтерс пише „“These people are among the biggest Internet pirates in Europe,“ said Liliana Yosifova, spokeswoman for the Sofia Investigators’ Office. „We are talking about big losses here.“, тогава проблемите са за Република България, а не за Арсис, БСА или който и да е друг.

  Т.е. вече съвсем не им пука, че злепоставят България с ФАЛШИВИТЕ си данни, които фабрикуват според това колко пари трябва да се смотаят по пътя от правителството до „Майкрософт“.

  Впрочем, все още никой не е отговорил защо наемаме софтуер по цени, които са 3-4 пъти по-високи от тези в магазина. Няма и да отговори.

 8. Именно! Онзи ден някои хора ме посъветваха да не съм шумял зад граница, защото това щяло да замаже имиджа ни пред ЕС и да ни намаляло шансовете за влизане през тази година. То, нали затова видиш ли били тези PR-акции на МВР…

  Аз пък си мисля, че полицейщината и демонстрацията колко много повече пирати има тук (което е ФУНДАМЕНТАЛНА ЛЪЖА!) е много по-лошия имидж, който някой развява из Европа за да не влезем и е жалко, че го прави именно МВР.

  Та Европа трябва да научи какво се случва тук – с най-дребните и детайлни подробности – да да живеем по-добре ние! И за да влезем в Европа! Дори ако някой министър трябва да подаде оставка. В Европа няма място за BSA-BG и ерата на тандема Заки/НСБОП е крайно време да приключи.

Вашият коментар