Терора на закона

Терора на закона

България е невероятно място на света – няма друго такова, в което плащаш такса мощност за парно, дори когато не ползваш парно. Няма друга държава, в която е нужно два месеца за да може полицията да ти издаде документ, че издирва открадната ти кола. (И още три за да декларира, че не я е намерила.) Няма друга държава, в която обществени институции се експлоатират за частни интереси. Няма толкова зле написани закони, че да не могат да задържат дори една мутра в пандиза, но в същия момент те са адски удобни на когото и за каквото трябва. Например на г-н Велизар Соколов, който оказва се, си е написал точно каквото му е нужно в Наказателния кодекс.

Днес три пъти обяснявах на познати (и един непознат) защо толкова ми пука, че хванали някакви си пирати. Всъщност изобщо не ми пука точно за тях, нито за шибания грозен бизнес на странните content провайдъри в българския интранет.

Пука ми обаче за друго – като например това, че пак превъзпитават племето с тоягата. Насаждат страх и говорят глупости. Пука ми за Интернет, което е (беше?) територия свободна от ченгета и идиотски юридически концепции. Пука ми за това, че копоите дебнат, а като те дебнат не можеш да бъдеш свободен. Пука ми затова, че някои наистина се уплашиха. Пука ми затова, че най-срамната рекламна кампания в света, съдържаща заплаха и насилие беше проведена в България – помните ли я – онази с белезниците? Нали помните, кой стоеше зад нея? Пука ми, че всичко се повтаря. Пука ми, че някой с данъците ми си помпи бизнеса, а читавите истински експерти преживяват със заплатки тук-там из някой университет или малка фирма.

Пука ми затова, че докато италианските ченгета секнаха канал за трафик на деца от България, нашите се помпят пред Европа. Пука ми затова, че с всички тези показни истории МВР олекна толкова, че никой уважаващ себе си специалист в България не би им съдействал никога повече без бурно повръщане и погнуса. Пука ми колко недалновиден политик можеш да бъдеш да не осъзнаваш цената, която плащаш с това „виновен by default“ към половината нация. И понеже БГ-интернет е полудял на тази тема – на някой не му ли светна, че има нещо, което не е както трябва за да се развикат така всички в един глас?

И понеже ми пука отделих свободното си време тази вечер да разкажа на всичките си контакти в чужбина какво се случва в България – и на българи и на чужденци – повечето са IT експерти, представители на различни неправителствени организации или фирми. Писах писма и разпращах. Разказах им че закона в България намеква да тероризира обикновените потребители на Интернет. Разказах им какво плаща България заради некадърността на правителствата си. Помолих ги да разказват и те – на журналисти, на колеги, на приятели, на организации за защита на граждански права… Нека се знае за цирковете тук! За да може утре, когато господата, преминат границите, които може би още не са, но са се запътили да погазят, да отнесат точно този шамар, който заслужават. Защото не така се влиза в Европа!

Съветвам ви да направите същото – на всички езици, които владеете, до всички, които познавате! Достатъчно е да им преразкажете това! И че някакви нещастници покрай пет ареста заплашват още милион и половина потребители в България.

P.S. Ето още нещо по темата: http://portal.bg/news.php?cat=main&read=20062905003

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България