Понеже напоследък е модерно да се чете със задъхване и по диагонал, се налага да уточня изрично и в кратце някои неща, за да разсея разни заблуждения :)

 • Не – не съм станал естонски гражданин и не възнамерявам. Дори не съм стъпвал в Естония, макар с удоволствие да бих се разходил до там някой ден. Идеята на това e-Residency е именно такава – да се ползват от него чужденци, които да могат да регистрират естонска фирма и да работят с нея, без да има нужда да бъдат в Естония. Това е лесен начин да продължа да си бъда българче, да живея където си искам по света и да разполагам с фирма в еврозоната, в която България още не е.
 • Не – не съм станал и испански гражданин. И също не възнамерявам. Просто живея в Барселона за неопределено време, със същата цел – setup на фирма в еврозоната. В момента обаче, естонската опция изглежда далеч по-смислена от испанската по много причини, съответно преподреждам плановете си.
 • Не – не съм излизал от българската си фирма, нито съм я местил в Испания. Екипът ни си действа в София на пълни обороти, просто аз работя дистанционно от Барселона и продължавам да се занимавам с обичайните си ангажименти в България, и с обичайните си клиенти.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

4 коментара

 1. LMAO, представям си на какво си бил подложен, за да напишеш това.

  Отговор

 2. Е, нищо особено, част от неразборията идва от интересния „маркетинг“, който естонците са избрали да именуват играчката. А пък и няма какво да се лъжем – напоследък наистина всички четем по диагонал и често не вникваме в детайла, което понякога е смешно, друг път тъжно, но определено не е на добре :)

  Отговор

 3. Ясен Цветков 24 август 2015 в 9:28

  Ти все пак отиди до Естония ако излезе повод. Аз съм с много добри впечатления от там!

  Отговор

 4. Със сигурност бих… някой ден.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо