Понеже напоследък е модерно да се чете със задъхване и по диагонал, се налага да уточня изрично и в кратце някои неща, за да разсея разни заблуждения :)

 • Не – не съм станал естонски гражданин и не възнамерявам. Дори не съм стъпвал в Естония, макар с удоволствие да бих се разходил до там някой ден. Идеята на това e-Residency е именно такава – да се ползват от него чужденци, които да могат да регистрират естонска фирма и да работят с нея, без да има нужда да бъдат в Естония. Това е лесен начин да продължа да си бъда българче, да живея където си искам по света и да разполагам с фирма в еврозоната, в която България още не е.
 • Не – не съм станал и испански гражданин. И също не възнамерявам. Просто живея в Барселона за неопределено време, със същата цел – setup на фирма в еврозоната. В момента обаче, естонската опция изглежда далеч по-смислена от испанската по много причини, съответно преподреждам плановете си.
 • Не – не съм излизал от българската си фирма, нито съм я местил в Испания. Екипът ни си действа в София на пълни обороти, просто аз работя дистанционно от Барселона и продължавам да се занимавам с обичайните си ангажименти в България, и с обичайните си клиенти.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. LMAO, представям си на какво си бил подложен, за да напишеш това.

  Отговор

 2. Е, нищо особено, част от неразборията идва от интересния „маркетинг“, който естонците са избрали да именуват играчката. А пък и няма какво да се лъжем – напоследък наистина всички четем по диагонал и често не вникваме в детайла, което понякога е смешно, друг път тъжно, но определено не е на добре :)

  Отговор

 3. Ясен Цветков 24 август 2015 в 9:28

  Ти все пак отиди до Естония ако излезе повод. Аз съм с много добри впечатления от там!

  Отговор

 4. Със сигурност бих… някой ден.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо