Тихи кръчми?

Мюзикаутор (с благословията на Министерство на културата) са разпратили множество писма до собственици на заведения, дискотеки и подобни с ултимативни предложения да си плащат за музиката, която звучи в заведенията им. Иначе следват глоби, затваряне на заведенията и т.н. Всъщност много ми е любопитно как точно Мюзикаутор ще затваря заведения, но явно затова е ангажирана част от държавната Матрица, а именно МК за да имат тежест и гръб. Че то гърбът на министър Данаилов малък ли е? Отделна тема е, че Министерство на културата се занимава пак предимно с нечий бизнес вместо с култура, но това вече сме го виждали. Всъщност Мюзикаутор имат някакво основание да си искат парите, а и да си ги получат. Такива са правилата – за да пускаш музика някъде се плаща.

Има обаче и алтернатива – нарича се свободна музика – в Интернет е пълно с нея. Има страхотни албуми и отделни парчета. Голяма част от нея може да се ползва и с комерсиална цел – т.е. може да звучи в заведенията. Съвсем безплатно. Съвсем законно. Без никаква релация с Мюзикаутор, Министерство на културата и други подобни. Единственият ангажимент е да се отдаде признание на авторите – например с анонс на входа на заведението: „Тук се слуша само свободна музика от следните творци…“ Със следващ списък на имената на музикантите…

България е на второ място по свободност 😉

6 мнения за “Тихи кръчми?”

  1. От кога си мисля, че трябва да такива заведения, където да звучи само свободна музика, която към днешна дата е достатъчно разнообразна, качествена и в големи количества. Да видим после дали пиратството ограбва или споделянето обогатява.

  2. В Министерство на Културата корупцията е достигнала огромни размери при настоящия министър, за пример мога да дам това, което става в НИПК.

  3. На фона на печалбите, които вероятно реализират, толкова ли е скъпо да се плаща за музиката? За по-бедните кръчми ще остане алтернативата с безплатна музика, а защо не и жива – може и по-евтино да им излиза 🙂

  4. Напомни ми за думите в един форум от човек, представящ се за DJ в столичен клуб. Поводът беше излизането на DVD на концерта на Depeche Mode :

    „относно прожекцията заради забраната да се прожектира публично може би се въздържат, но ако е безплатно с некомерсиална промо цел май пак се зимат разни разрешения и едва ли им се разпрявя с това. Всички ние организаторите на партита сме в нарушение като прожектираме с комерсиална цел всеки видео материал, но аз го правя все още с неква доза чиста съвест. Само да Ви кажа, че на 11ти от 20 часа преди да започне партито с диджей сета ще се излъчи на голям екран (не огромен де 2х2м 🙂 ) целият концерт със звук в клуб ***! Дано с това малко поне утешим страстите…..си! “

    Намирам поведението, демонстрирано от баровете, за крайно нагло! Има си правила. Защо все един плащат, а други крадат? Ако наистина им се свиди да плащат за музика – има свободна такава, както казвате и тук.

Вашият коментар