Гражданска инициатива за Тютюневия град

Гражданска инициатива за Тютюневия град

Тази вечер тридесетина души се събрахме в Пловдив с идеята да създадем гражданска група за натиск, която да опита да застави институциите и местната власт да се ангажират с решение на проблема, който създадоха, допускайки разрушаването на сградата на ул. Одрин. За жалост той – проблемът – не се изчерпва само с този склад, защото обществена тайна е, че са заплашени още сгради в Тютюневото градче.

Поставихме си за цел да държим темата топла и над повърхността, защото потъването ѝ ще означава, че същата съдба ще сполети и други занемарени, но красиви и уникални сгради в града ни, които са не просто носители на история – но и важна част от бъдещето, ако искаме то да притежава морал, различен от ценностната система на късогледото търсене на бърза печалба от апетитен парцел. Ако искаме съграждани с усещане за общност и управници с чувствителност към обществения интерес.

Паниката след този гаф е видима. Реакциите на институциите са неадекватни. И това трябва да бъде използвано! Прокуратурата трябва да свърши своята работа, Общинският съвет да влезе в ролята си на местен парламент, който представлява гражданите си, вместо селектирани лобита, и като минимум следва главният архитект на Пловдив да подаде оставка или да бъде уволнен. А ние – гражданите – не трябва да спираме да го изискваме.

Този случай може да бъде запомнен просто със смъртта на една сграда. Уви, няма да е последната, ако проспим това! Но може да се запомни и като капката, която преля чашата на търпението на едно гражданство, което се събужда и звучно заявява, че повече така не може! И да не престава да диша във врата на всички овластени по значимите теми в града ни, а и в държавата.

Това може да се случи, ако сме #заедно и си повярваме. И станем повече…

Утре, в 16:00, пред съборената сграда в Пловдив ще се съберем отново да поговорим как да действаме, а и да станем повече. Нужно е да бъдем повече, за да имаме тежест. Започнахме подписка и по закон трябва да съберем като минимум 50 души под нея, което почти се случи още тази вечер, но колкото повече хора се разпишат толкова по-добре. Дори да нямате възможност да участвате активно, поне елате и се подпишете утре.

За съжаление прогнозата е за дъжд, но въпреки това се надяваме да бъдем #заедно.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България