TV7 – една по-различна телевизия

Не съм телеман, въпреки че напоследък прекарах доста време, пулейки се безполезно срещу телевизора. Забелязвам, че когато човек късно вечер след скапващ ден в офиса няма никакъв хъс или желание да се занимава със себе си или заниманията си, едно добро извинение е, че „гледа телевизия“. Всъщност не помня откога не бях гледал сериал, но в последния месец изгледах всичките серии на Invasion. Даже гледах началото на VIP brother и някаква част от седмичните му извадки, докато предъвквах вечерята си срещу телевизора. Ще се поправя – не заради друго, ами просто телевизията продължава да бъде това, което не ме кефи. С малки изключения…

Едно такова изключение е TV7. Това, с което ми направиха приятно впечатление преди време (като на един инженер) бе, че излъчват някои предавания в истински 16:9 формат. А аз си падам по новаторите. Често се зазяпвам и по някои от публицистичните им предавания за музика, кино, театър, култура… където не е невъзможно да чуете водещите и участниците да говорят нормално – така, както аз пиша този пост, използвайки включително и думички като „кефи“ или „падам си“… Освен за масовата култура, бълвана от Холивуд и Щатите – там често се говори за европейско кино, за джаз, за книги… което в другите телевизии е сбутано в последните 30 секунди и оцветено в жълтохроникьорски стил. Отдавна предпочитам „Календар“ на Nova пред „bTV Новините“ (bTV от Brainwashing TV ли идва?), но по TV7 онзи ден гледах новинарска емисия, която ме накара да зяпна с уста…

Не – не се майтапя… Новините на TV7, водени от един от бившите популярни новинари на БНТ бяха поднасяни ведро, с усмивка, с позитивизъм, без преекспониране на драматични акценти или вглеждане в жълтото, както правят останалите. Бяха адски многообразни като теми и завършиха с новина за нов филм, нова книга и нов концерт – цели три новини за култура. Аз наистина отказах да повярвам! За сравнение си пуснах bTV след малко, за да не съм се объркал нещо. Там водещата с изкуствено-драматична физиономия с преобладаващи сбърчени вежди, заслужаваща Оскар за специални ефекти, зареди новини със силни черногледи акценти. Броих до четири последователно и смених канала. След малко се върнах и хванах „културната“ (единствена!) новина за финал и разведряване на настроението – беше нещо полужълто за J. Lo.

Поводът да пиша това точно сега бе мимолетното зяпане на „5 по Рихтер“ между бързият душ, който си взех в банята, след днешната фоторазходка и притоплянето и поглъщането на вечерята ми преди да изляза за рожденния ден на един приятел от MTel. Едно изключително friendly предаване за култура и коментари – без припадъци и излишен патос – просто нещата такива каквито са… Смятам да си пренаредя тунера на телевизора, така че на бутончето с номер едно да стои TV7.

9 мнения за “TV7 – една по-различна телевизия”

 1. На второто може би ще оставя Nova, a bTV да отместя по-назад – някъде след порното и преди чалгата, които са сбутани в крайните канали. Не – не съм зъл. Това си е даден шанс. Все пак ако се зазяпам в порното понякога, bTV ще ми е като firewall – да ми напомня да не ходя по-нататък, че току-виж съм включил хептен чалга по погрешка.

 2. За качестово на новините са виновни до голяма степен и зрителите. По Нова примерно като „новини“ казват какво се е случило в Big Brother… Това, че Азис се радва на такава популярност въобще няма да го коментирам. На доста от сериозните теми не се отделя чак такова внимание.

  Не знам дали е само мое наблюдение или нацията ни наистина затъпява…

 3. Ако можеш да си непредубеден пробвай и новините по Канал 1. Със сигурност са по-стойностни от тези на бтв и нова, макар че започват да следват техния модел и не им се получава…

 4. Преди bTV по много тънък начин показваше позицията си по събития и проблеми в обществото. Например пускаха игрални филми, които илюстрираха подобни неща в Америка и се виждаше как се държи обществото там. Напоследък наистина ги няма тия неща.

 5. Не мога да не подкрепя изводите ти със своите собствени наблюдения. Явно нещата се свеждат до Хора. Изпратих писма до поне 10 телевизии с простата молба да ми изпращат седмичната си програма с цел да я публикувам на мой сайт. Единствено от TV7 получих отговор. И редовно продължавам да получавам и седмичната програма, и анонси, и снимки… Някои му казват професионализъм.

 6. Преди лягане (всъщност когато съм се излегнал вече 🙂 обичам да си пускам записи от Google Video на TV предаванията на Charlie Rose от Америка. Изключително приятен и ерудиран журналист, неговите едночасови интервюта с известни личности могат да бъдат дълбоко интригуващи и занимателни за гледане.

  Google video поддържа официален архив с негови предавания от това и предишното десетилетие: хиляди интервюта с известни политици (като Клинтън, Обама, Картър и др.), бизнесмени (като Уорън Бъфет и Ричард Брансън), IT-мени (Бил Гейтс, Стив Возниак), музиканти (Боно, Стинг), актьори (Робин Уилиамс, Ди Каприо), режисьори, писатели, водещи, журналисти, учени… Въобще който се сетиш 🙂

  Та това е моето TV предложение 😉

 7. Здравей, Йовко! Случайно попаднах на блога ти, търсейки информация за мъжете Козирог 🙂 Всъщност, това което ме накара да пиша, е ласкавото ти мнение за Tv7 и „5 по Рихтер“. Аз самата бях водещ на това предаване в продължение на 6 месеца, докато титулярната водеща беше по майчинство и те поздравявам за добрия вкус! 🙂 Екипът на предаването работи с много любов за продукта, който гледате и ще се радват, че трудът им е оценен.

 8. Благодаря, Милена! Стискам палци на TV7 за всичките и опити да бъде различна, позитивна, съвременна и неклиширана телевизия. На всички екипи и хора там! За да има за какво да гледам телевизия 🙂

 9. TV7 e eдинствената телевизия, която мога да понеса сутрин. Докато не попаднах на тази дискусия и аз си мислех, че нацията почва да се в-идиотява. Сега продължавам да мисля, че е така, но имам надежда, че ще останат някакви нормални хора, чиито матерен език е българският. Преди, когато се промиваха мозъци, повечето хора знаеха, че от електронната кутия в хола ти говорят врели-некипели.Тe и така си изглеждаха – вкиснати. Резултатът е, че не се вживявахме толкова.
  Сега опакована с лустрото на bTV, Nova, и Kанала, посредствеността на всякакви Brother-и, Водещи и т.н. направо е полепнала по „електората“. Промиването на мозъци е по-успешно от всякога, чак е страшно кak е лесно.

Вашият коментар