Two laptops nightmare

Странно е да ползваш два лаптопа едновременно. Някак си да имаш лаптоп и десктоп компютър, чисто на психологическо ниво, не внася чак такова объркване. Докато лаптопа сякаш е по-персонален от персоналния компютър и когато са два се обърквам в това кой е по-персоналния в момента. А уж – единият е личен, а другият за работа. Все се оказва така, че нужните ми неща са не на този лаптоп, с който съм в момента. За да е объркването още по-прилично допринася и работата ми с различни операционни системи. След около месец и половина в този стил в момента съм totally lost… И определено трябва да сменя подхода някак си…

10 коментара за “Two laptops nightmare”

 1. Всичко в интернет! Всички компютри трябва да са само терминали, особено тези с Windows. И знам, че работата ти не го позволява, но пък и ти знаеш, че не ми пука 🙂

 2. Теоретично е възможно всеки от двата компютъра да се остави включен и дистанционно, през интернет, във всеки момент човек да има достъп и до двата.

  Не че съм го реализирал това нещо, но си го мисля.

 3. Колеги да сте чували за плейъра Prestigio PMR 701. Откак го взех нямам този проблем – с харддиск 30 ГВ, с вграден телевизор, радио, свири МП3, гледаш на него видео, записва видео от външен източник, от вградия телевизор, записва от радиото си, чете електгронни книги в ТХТ формат, и е USB хост, така че ти изсмуква снимките от фотоапарата за секунда. И се побира в джоба. Та си го вземам сутринта със всичко което ми трябва и с USB кабел го включвам в служебния компютър. Работя само на него. Вечерта го изключвам, слагам си го в джоба и си го включвам на домашния. Като ходя в командировки ме развлича, като стигна го включвам на компютър и си работя с него. Не ми трябва лаптоп. А и съм му качил портабъл офис. И между другото е евтин. Препоръчвам го за хора с повече от един компютър.

 4. А аз си мисля за нещо като автоматична синхронизация между две(те) машини, в момента в който се включат в локалната мрежа (в къщи например). Все едно синхронизираш PDA и настолната си машина.

  Честно казано, не съм търсил решение на този проблем, но предполагам, че може би ще изскочи нещо от света на свободния софтуер. Предполагам, че ще има и комерсиални такива продукти, ама ще са комерсиални и няма да си струва да ги използваш за личните си машини. макар, че тук излиза проблема с корпоративната сигурност и как ще погледне фирмата на факта, чеч държиш служебни материали на личния си компютър, ама това вече са подробности (imho).

 5. Има всякакви решения за синхронизация между две машини… Проблемът на тези решения е самото синхронизиране – а аз не си синхронизирам телефона напоследък, камо ли компютрите… Да живее мързела!!

  Има едно безобразно просто решение – отърваваш се от единия лаптоп 🙂

 6. Можеш да си преместиш личната директория на едно сървърче и да настроиш машинките да си правят един тунел до там ( автоматично ) и да я монтират през NFS или Samba, така няма да трябва да синхронизираш. Само в моментите, когато нямаш достъп до интернет трябва да решиш каква информация е важно за теб да я има на лаптопите и правиш по едно локално копие. В момента, в който се вържеш към интернет, просто синхронизираш това копие със основното на сървъра ( ако на сървъра е по-стара версията ) или синхронизираш от сървъра ( ако преди това си обновил с другия лаптоп ). Като цяло не би трябвало да има дълги синхронизации и целия процес може да се автоматизира с едно файлче (флагче) с последната дата и час на обновената информация. Скриптчето с rsync също няма да е сложно за писане. Проверява флагчето и стартира rsync в съответната посока (server-> laptop или laptop-> server)

  За уиндоус може да има малко повечко играчка, но такава идея може да работи.

  Просто идея 🙂

 7. Жоре, както написах по-горе не е проблема в техническата страна на решението – дето се вика милион начини ще намеря да го правя. И два милиона извинения (причини) да не го направя 🙂

 8. хвърляш лаптопите (или се отърваваш изгодно от тях), взимаш фотоапарата, изключваш си телефона и …. беж 🙂 да снимаш!

 9. Тони, точно това е решението до което стигнах… По-стария лаптоп, колкото и да си го обичам, вече се продава. С разликата ще ъпгредна фотоапарата – и току-виж снимам повече… Всъщност както отбеляза вчера Пейо… по-скоро трябва повече да публикувам, защото иначе пак не се вижда…

Вашият коментар