Ubuntu? Още не, благодаря…

Вчера посреднощ като допълнително забавление към политическите пресконференции реших да тествам Ubuntu. Досега все не му бях обръщал достатъчно внимание, а напоследък зачестиха разните спорни мнения за агресивната политика на Canonical да го наложи – и реших да го поразгледам.

Не съм очарован – не намерих никаква основателна причина да го предпочета пред Debian. Принципно винаги бих предпочел една community driven дистрибуция освен ако не е за enterprise цели, а Ubuntu още е много далече от това.

Това, което ме разгневи истински обаче беше опцията по подразбиране в инсталатора да използва целия ми диск. Това го имаше досега само в една дистрибуция, която никой вече не си спомня Corel Linux. И може би щях да го преглътна това, ако не ме накара да побеснея фактът, че без никакво питане ми преинсталира GRUB-boot мениджъра с негови конфигурации, като дори не се постара да запази текущите ми от Fedora, с която работя. Това също го правеше Corel Linux, прави го и „любимия“ Windows, които се мислят за one and the only. За Corel Linux вече никой наистина нищо не си спомня – и по-добре, за Windows е само въпрос на време. Дано Ubuntu няма подобна съдба. Въпреки че след снощи мен лично въобще не ме и интересува. След инсталацията го използвах единствено за да поразгледам, да boot-на моята си Fedora и да възстановя нейния GRUB, след което форматирах дяла на Ubuntu.

Ще тествам отново след време… като поузрее… Не би било лошо да имам читава enterprise Debian-based платформа под ръка. Но… Очевидно е нужно още време – и на платформата, и на хората зад нея… 😉

10 мнения за “Ubuntu? Още не, благодаря…”

 1. Хе-хе 🙂
  За пръв път да срещна човек, който да е на моето мнение за Ebuntu 🙂 Не мога да разбера защо всички са пощуряли по тази дистрибуция, включително и нашите приятели от „Слободен софтвер“ – Македония. В дебианските списъци дълго спориха дали е „fork“ или „derivative“ и накрая стигнаха до консенсус, че е „spoon“ :-)))
  Аз пробвах т.нар. „Live CD“, но то се оказа „Dead CD“ за моята машина, тъй като нямаше възможност да задавам опции при конфигурацията. А за цапане на цели дялове хич и не съм си помислял…

 2. Йовко,
  Не ми се струва справедливо да осъждаш една дистрибуция САМО по нейният инсталатор. По същата логика английското издание на едно компютърно списание обяви, че 64-битовата версия на Линукс дистрибуция (безда цитирам имена) е по-неудобна за потребителите и съответно по-лоша от 64-битовата версия на една затворена ОС, тъй като след инсталация гореспоменатата Линукс дистрибуция не монтирала автоматично NTFS дяла на хард диска. Никой не отрича, че свободният софтуер има още трески за дялане, но нима това означава, че трябва да го отхвърляме?! Без да целя флейм по какъвто и да е начин, не ми се струва реалистично да преценяш коя да е дистрибуция САМО от гледна точка на опита ти с друга такава. Относно подкрепата на community-driven дистрибуциите – доколкото си спомням Canocical наеха Дебианци да създадат (К)Убунту, а и основната мисия на разработчиците и е тя да бъде и да остане свободна дистрибуция. За справка: http://www.ubuntulinux.org/. И ако не се лъжа едва преди две-три седмици Red Hat „освободиха“ Fedora. Или не съм прав?!

 3. След като в преди около 4 години реших безвъзвратно да тегля мощен шут на Windows [1] и безуспешно (все нещо не работеше както трябва на машината ми, която не е от най-бързите и модерните) пробвах около 10-ина дистрибуции от Top 20 на Distrowatch (единствено без Debian, който ми се виждаше непосилен за инсталиране по това „newbie“ време), като инсталирах първата версия на Ubuntu (4.10) всичко просто тръгна. Едва след като надстроих системата си до Ubuntu 5.04 забелязах, че компютъра ми вече не е така пъргав както преди и единствено заради това се осмелих да пробвам най-накрая и добрия стар Debian, който тъкмо беше направил 3.1. Е, и netinstall CD-то на Debian предлага услужливо да изтрие целия диск, но ако веднъж си инсталирал Ubuntu няма от какво да се боиш:) Пък и без проблеми можеш да си направиш backup на критични конфигурационни файлове, особено пък при толкова значителни вмешателства в системата.

  Сега се наслаждавам както никога преди на една изпипана и бързо работеща ОС и не съжалявам ни най-малко за престоя си в Ubuntu (който вече около 10-тина пъти съм препоръчал и инсталирал без никакви проблеми на приятели, измъчени от „страничните ефекти“ при ползването на ричмъндската квази-ОС:)

  ––––––––––
  [1] Първо зарязах с огромна погнуса MS Office, когато съвсем случайно открих че са ми изчезнали важни данни от една Excel-ска таблица и StarOffice ми помогна да ги възстановя

 4. Правеше я таз гадуст и freeDos до не отдавна… Може би все още гу прави, но не съм се заигравал напуследък с негу.
  Туй Ubuntu дет’ си го пробвал 5.04 или 4.10 е?

 5. Яворе, очевидно има някакво напрежение между Debian и Ubuntu – личи от километри 🙂

  Тоше, нали не мислиш, че аз съм човека, който ще тръгне да отхвърля свободния софтуер! И къде не съм казал горното? Инсталатора направо ме извади от равновесие – не съдя за дистрибуцията САМО по него, но тя и с нищо ДРУГО особено не ме впечатли, за да преглътна инсталатора – нищо повече не казвам. Лично мнение – не ангажирам никого с него – ако на някой му харесва нека си ползва Ubuntu.

  Fedora е community-driven дистрибуция от самия си замисъл – фондацията не я прави такава. Моите виждания за community-driven дистрибуциите също не следва да са меродавни за всеки.

  Иво, няма лошо – и аз препоръчвам Ubuntu на начинаещите и ще продължа да го правя. Но просто това не е моята дистрибуция. Не ме линчувайте -нямам ли право да не харесам нещо 🙂

  Бобсън, май беше 4.10, но понеже го обърсах вече не мога да потвърдя със сигурност.

 6. Всички тези деривати на Debian ми се виждат голяма смешка. Аз като си сложих Debian за пръв път не бях много напред с материала, и след 1 час борба си го инсталирах до base system. От тогава (5 години, може и повече да са) не съм си и помислял за друго, да не ви казвам на къв екзотичен хардуер върви тва нещо (ASUS Pundit-R). Да не говоря, че телевизионния тунер (PixelView) върви на Debian-a по-добре от колкото на winblows-a. Айде със здраве. Поздрави на yovko, всеки ден чета блог-а ти. 🙂

 7. Пратиха ми тази страница току що, за да се убедя колко скапано е убунту. Виждам че е доста стар поста но не мога да не лепна и аз един коментар. Написаното горе ме вбесява. Аман от разбирачи като тебе Йовко! Всеки които казва че дистрибуция X, Y или Z не става е порсто папагал!!! Явно е зазубрил една-две дистрибуции и толкова и извън тях е гола вода. Помисли малко преди да пишеш глупости. Линукса си е линукс мой човек. Ако не можеш да конфигурираш даден линукс за нуждите си вината си е твоя. Не може да очакваш всички дистрибуции да са еднакви (да си приличат) губи се смисъла да съществутат.

  За да отговоря на заядливия ти пост ще кажа… Убунту има две добри черти:
  1 – основана е на дебиан
  2 – не е просто копие на дебиан

  Нешата там са различни и това е добре. Помисли си колко хора го ползват. Ако съдим по дистроуоч и най-вероятно е така, убунту е най-популярната дистриб. Това говори ли ти нещо?

  Аз съм ползвал Слак 5 години. Минах на Убунту без проблем. Нямам особени забелейки освен че мноог неща стават по-лесно с убунту 🙂 и това ми пести време. Аиде чао и дано през изминалата година си си променил мнението за убунту и линукс въобще.

 8. Ванка, обади се някой път да те черпя една бира, мой човек, че толкова време няма кой да ме светне какво е това Linux! Питаш ли ме „порсто“ какво ми е? Да си вадя хляба с това толкова години и на какви ли не извънземни архитектури да трябва да го подкарвам понякога… Щях да си ходя непросветен по белия свят 😉

  Хайде пък като отместиш влюбения си поглед от Ubuntu-то, вземи да попреговориш малко учебника по правопис, че се препотих три пъти докато разшифровам някои думички.

  P.S. „Забелейка“ е любимото ми попадение… Само за него си заслужи бирата… 🙂

 9. „1 – основана е на дебиан“

  Ако Дебиан беше майка, то сигурно щеше да е най-плодовитата сред Linux дистрибуциите 🙂 Предполагам, че ако не „бързаше“ толкова много от нея щяха да се пръкнат още повече дечурулига!

Вашият коментар