udgallery - source release

udgallery - source release

Определено няма да напиша нищо повече по двата скрипта на фотографския си сайт, след като през последните два-три дни не го направих. Оттук нататък ще пълня само съдържание. Когато намеря такова сред снимките си, разбира се. Навярно доста рядко ще се подновяват нещата там и доста рядко ще се добавят нови. И ще са достатъчно малко. Заради много неща. Заради идеята, че имат смисъл само нещата, които говорят нещо. Заради интимното ми разбиране за изразяване чрез фотография. Заради това, че… просто не съм толкова добър, че всеки път да имам какво да покажа.

Затова и ми е странно да наричам този софтуер галерия. Той е такава, но малко хладна и кънтящо празна, малко плашеща заради ехото… Защото я предпочитам такава пред подреденото в колонки и редове някакво присъствие на снимки. По исторически причини обаче директорията, в която написах кода се казваше gallery и понеже няколко души настояват да го разгледат и евентуално ползват тази вечер го tar-gz-ипнах и го засилих в download нещата си. Преди това го преименувах за да не е толкова безличен слагайки едно ud отпред. Трябва да си има някакво име поне.

Пак казвам – ако някой реши да го ползва да не очаква нищо. Ще трябва да си направи сам всяко бутонче, картинка, thumbnail и т.н., да поназнайва поне малко PHP за да си дефинира и опише галериите и всякакви такива гърбави неща. Ако не е ясно какво правят два-три скрипта на кръст, значи по-добре не го ползвайте – не е за вас. Не смятам да го поддържам или развивам освен в някои епизодични моменти, решавайки, че имам нужда от нещо. Последната роля, в която виждам себе си е тази на PHP-програмист. Всеки е свободен да си го изчанчи за себе си както иска на база GNU GPL.

P.S. ud идва от unfinished dreams, каквото всъщност представлява и този софтуер… и под влияние на предходния пост и днешния ден, разбира се…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България