Уикенд в Сливен

Default Featured Image

Рибния буквар Заради OpenFest прекарах един уикенд в Сливен – градът на воеводите. Фестът беше в събота, а неделята беше планирана за разходки. Исках да видя къщата-музей на Хаджи Димитър, която обаче се оказа затворена, а лифтът до Сините камъни не работеше, затова явно някой друг път ще се пробвам пак, но вместо това поскитахме из града, в който съм за втори път, ако изобщо трябва да броя едно притичване през него преди две-три години с Мишинев и Жоро Чорбаджийски за едно кафе, връщайки се от Бургас.

Фестът се случи в Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“ с подкрепата и под патронажа на директорката на елитното училище. Това, което благодарение на нея видях в събота, компенсира напълно пропуснатото в неделя. Самата сграда на гимназията е паметник на културата, но в подземието и е създаден музей с галерии, посветени на различни науки като биология, физика, химия… Стари лабораторни предмети, които са ползвани още от първите дни на гимназията, която е едно от най-старите училища в България, създадено още през първата половина на 19 век, а днес е на 170 години.

Странно е да се озовеш в музей, създаван от учениците и учителите на едно училище през такъв период от време, да видиш стари книги, редом до един от първите настолни компютри в България. А в библиотеката на гимназията имах вълнуващото изживяване да държа оригинал на Рибния буквар на Петър Берон в ръцете си. Книга която можеш да видиш и в други музеи, но само зад стъклото на витрината, без да можеш да я почувстваш или разлистиш.

Дори само заради това си тръгнах от Сливен някак по-различен. Благодарности на всички за топлото гостоприемство и… до догодина ;-)

2 коментара

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>