Vote or... Idiot

Vote or... Idiot

Дали Шекспир би възкликнал To Vote or Not to Vote ако чуеше дискусиите по наболялата тема напоследък? И всъщност къде е въпросът?

Правото на глас е право, а не задължение и то наистина може и да не бъде упражнено. Само че защо? Отказът от позиция не е позиция! Това, че на тезгяха не присъства твоята опция за избор не означава, че няма подобна или близка до нея. Ограниченият ти избор никога не те е спирал да го правиш, нали? Като няма мляко Xикс си купуваш бисквитки Игрек, струва ми се? Като не можеш да избереш Mercedes, избираш Опел, Москвич, whatever… Да, можеш и да залитнеш по глупави демонстрацийки с невалидни бюлетини или други оригинални подходи. И какво? Това е същото хъшовско псуване тихичко под мустак в селската кръчма. Само, че това не е помага никому!

Знаеш ли защо? Защото ако не избереш – гласуваш за всички еднакво белезникаво. Но това не е страшното! Страшното е, че онези, които в крайна сметка ще бъдат избрани, ще продължат да живеят с представата си за овчия белезникав народ под тях и няма да те питат. Нито дали искаш да отидеш в Европа, нито дали имаш мнение, нито ще си мръднат пръста да те спасяват ако закъсаш зад граница, нито ще ти увеличат заплатата… Защо ли? Защото ти си показал, че нямаш мнение, че не искаш да бъдеш питан, че не можеш да даваш отговори…

Запитал ли си се защо имаш толкова ограничен избор на политическия тезгях? Ами защото това заслужаваш! Къде беше ти, когато ти обещаха още утре чудеса, но нищо не се промени? Къде беше, когато видя някоя несправедливост в общината, на улицата, в университета и отмина, защото не е твоя работа? Колко пъти застана пред Парламента за да кажеш с какво и защо си несъгласен? Къде беше да псуваш истински така, че да бъдеш чут? Колко пъти каза в очите на идиотите в политиката, че са идиоти?

Сега не е време за демонстрации с тъпи бюлетини или негласуване! Сега е време за избор! И винаги можеш да избереш по-малкото зло пред това да оставиш да ти изберат голямото… Винаги можеш да гласуваш против, като гласуваш за другите! Но гласувай!

Защото този твой избор е чистата ти съвест, че си направил поне малкото, което си могъл. Защото другото означава – „не ми пука“ или „безсилен съм“. А решиш ли, че си безсилен тогава и Господ не може да ти помогне. Безсилен си само тогава, когато сам се предадеш!

Затова гласувай! Имаш още няколко дни да отидеш до общината и да получиш удостоверение за гласуване в друго място или да се запишеш в списъка ти по настоящ адрес. Направи го! За да знаят онези там, че мърдаш и мислиш, и че няма да ги оставиш на мира! Въпросът продължава да е To Be or Not to Be?

И когато изборите отминат… Помни какво са ти обещавали, преследвай ги да го изпълнят! Тормози ги! И когато се оплескат им тегли една, но в очите, застани пред тях и ги накарай да си ходят. Стига си псувал тихичко! Когато видиш нещо нередно, не отминавай – да, твоя работа е! Както е точно твоя работа да направиш така, че на следващите избори твоята опция да се предлага на тезгяха!

Единственият ти риск да гласуваш е, че можеш да избереш идиот. Ако не гласуваш такъв риск няма, защото всичко е ясно и сигурно – идиотът си ти!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България