Vote

Гласувах малко преди обяд в 35-та секция на община Красно село в София. Имаше доста хора пред секцията и в двора на училището, където се намираше тя. Списъците бяха разделени на две по азбучен ред – до буква К и след нея.

Две дами, които работеха с първия списък, където би трявало да съм и аз (защото моето име започва с Й), ме препратиха към другия, защото съм бил вписан допълнително поради желанието ми да гласувам по настоящ, а не по постоянен адрес и трябвало да съм вписан накрая. Преди това ме търсеха в някакъв допълнителен лист с пет-шест имена – всъщност обаче той се оказа, че бил за отписани, които не трябва да гласуват там. Оказах се все пак по азбучен ред в списъка, в който трябва да бъда.

Изводи:
– Двете дами не знаеха как са подредени списъците им, и в частност, че съществува такъв, в който са записани хората, които не трябва да гласуват в тази секция. Обзалагам се, че ако не им беше казала една по-светната дама, която забеляза суматохата около издирването на моето име, щяха да си пускат тези със забраната за гласуване като едното нищо. Вярно, че в този списък имаше 5-6 имена, но все пак…
– Което говори за лош или никакъв предварителен инструктаж.

Една белокоса дама ми връчи бюлетина, която разгърна отвсякъде за да се уверя, че е ОК – това добре, но след излизането от тъмната стаичка със сгънатата както следва бюлетина тя надникна някак странно в разгъвката, преди да сложи втория печат, което е достатъчно да види как съм гласувал в конкретния случай. Като видя, че я гледам лошо, се оправда:
– Само проверявам дали не е двойна, защото се слепват.

Откъде по дяволите ще е двойна като тя лично я разгърна преди да ми я даде? Хм! Не ми пука в случая, защото и публично да е гласуването пак ще си гласувам както искам без значение дали някой е видял вота ми или не, но все пак в закона пише друго – за някакво тайно гласуване – а закона е за да се спазва. Нали?

8 коментара за “Vote”

 1. Не ми пука в случая

  ТРЯБВА да ти пука! Такива „стари дами“ дадоха пак управленския вот на БСП.

  Законът е категоричен: за нарушаване на конституционният таен вот, глобата е до 2000 лв!

  Сутринта откровено заплашваха по радиото, че този който си снимал бюлетината (неговата си!!) щели да го глобяват до 2000 лв! Простаци и говеда, свикнали да управляват с остена и топора!

 2. Като гледам резултатите мисля, че точно идните дни ще видим кой с кого е пил и ял на една маса (тайно или явно)…

 3. Koмунисти и фашисти в парламента демек ^2 фашисти в парламента, жална ни майка. Дончо, там при вас дали няма да се намери едно място за BSD специалист или абсурдите се слуват само в България?

 4. Когато пък аз отидох да гласувам, попитах по какъв начин се сгъва бюлетината, защото преди това бях чула, че начинът бил особено сложен. При това служителката „любезно“ ми предложи да й я занеса отворена, като тя щяла да ми я сгъне. Наложи се да повторя въпроса си три пъти, преди да ми обясни начина на сгъване, който изобщо не се оказа толкова труден.

 5. Аз само да кажа, че доста политически (и някои цветущи) коментари изтрих днес от блога си… Не заради друго, ама… Аз имам точно толкова отношение към изборите, колкото всеки от вас. А това си е моя блог и не искам да го хлепам с политика…

  Има специализирани форуми по темата 😉

 6. @Стоян: Стояне, точно аз където съм си мисля, че BSD специалист няма да вирее. Но Дания е известна с големия процент на използване на свободен софтуер – не само в частния бизнес, но и доста в държавния апарат. Така че – запвовядай! Поне ще има с кой да си пием датската картофена ракия (щото българските ще свършват прекалено бързо…)

  Колкото до новата политическа обстановка: мога да кажа, че сега съм дваж по-благодарен на близките мои приятели, които тогава ми казаха „отивай, ни за миг не се замисляй дали да заминеш!“…

 7. фашисти? това в кой вестник го прочетохте?
  а комунисти? това пък въобще не е на място според мен…

 8. Йовко, те хората (НДСВ) гласове купуват, ти че те препращали по списъците се тюхкаш… Сякаш никога не си имал работа с родната ни „администрация“. Проблемите – всички ги знаем. Мене ми стана отвратително по едно време един мой познат като се похвали как е взел 10 лева за това, че е гласувал. Отвратително ми стана от идеята, че някой може да дава пари за да купува гласовете така нагло… Напомня ми на „Бай Ганьо на избори“.

Вашият коментар