Welcome to the world of Mat Star

С тази реплика ме изпроводи до паркинга Пейо в петък привечер след като му се оплаках, че незнайно по каква причина изведнъж започна да ме наболява левият крак вследствие обувките, които си купих преди малко по-малко от месец и които за това време някак си се деформираха кошмарно бързо отвътре. Отговорих му, че не са Mat Star, но се оказа, че са точно такива, след като проверих касовата си бележка и самите обувки отдолу, влизайки си вкъщи няколко часа по-късно като едва успях да сляза от колата. По магистралата левият ми крак на практика не ми е трябвал, доколкото почти не сменяш скорости и не натискаш съединителя. Но когато стъпих на земята с цялата си тежест усетих, че нещата определено твърде много вече не са наред.

Като си погледнах крака открих, че е подут, с оток и едно от сухожилията на ходилото ми на практика беше невъзможно да бъде докоснато без цената на остра болка. Зачервяването пък доказваше и някакво възпаление на всичко отгоре…

Три дни по-късно вече ходя (почти) куцукайки. Надявам се утре да съм още по-добре, но никога не бях предполагал, че неудобна обувка може да предизвика чак такива поразии. Мазоли и натъртвания е най-страшното, което ми се е случвало…

Принципно винаги си купувам български обувки – в общия случай кожата е добра, изработката здрава и лепилата и шевовете добре направени. Веднъж попаднах на Mat Star и съжалявах – бяха на добра цена, но пък обувката се деформира много сериозно още през първите няколко дни (аз все пак съм едър и голям човек). Този път продавачката ме преметна – каза, че били някакви незнам какви си и понеже не пишеше на очевидно място Mat Star (а и ми ги бяха пъхнали в друга кутия) и бяха доста скъпи, аз не погледнах внимателно и повярвах, а не е трябвало. Голяма грешка, която платих с три дни извън строя на левия ми крак. А на външен вид обувката изглеждаше добре и първоначално стоеше удобно, като изключим подозрително твърдата подметка. Още след първата седмица обаче, сякаш ходех на зрънца, а обувката отвътре започна да се набира и свлича и да става все по-неудобна – докато в петък ми се случи случката…

Покрай голямото тичане на сто места, клиенти, в офиса, OpenFest в три града не ми остана време да се огледам и да си купя други обувки, а наличните в къщи нещо ги пренебрегнах – едните твърде зимни, другите нещо не ми се харесваха…

След този втори и далеч по-болезнен случай не мисля, че някога ще си позволя дори да погледна повече обувки от измислени производители като Mat Star (май са турска фирма) – колкото и да ми ги хвалят, каквито и пари да струват. Това най-малкото не са обувки за по-едри хора като мен…

12 коментара за “Welcome to the world of Mat Star”

 1. Много лошо. Аз след една преживяна контузия на левия глезен много трудно вече си намирам обувки. Ако си взема нещо, на което има дори и леко загатнат ток с два часа ходене и крака ми се подува ужасно. А и като прибавим т.нар. „конски свод“ (който ми е по наследство) става страшно. В последния месец обиколих всички търговски улици в София за да си намеря хем нормални (като външен вид), хем удобни, а и съчетаващи цена качество обувки. Голямо търсене беше, но накрая видях един магазин в CCS – „Леонардо“. Има голямо разнообразие (официални, по-спортно ориентирани, боти и т.н.), а в момента има и промоция (ако си купиш два чифта, вторият е на половин цена), от която се възползвах и вече съм оборудван. Едни зимни, и едни пролетно-есенни си взех и до момента може да се каже, че съм доволен. Е само седмица съм ги носил, но засега е добре.
  П.П.
  От българските съм доволен от „Comyp“ – на два пъти си купувах такива и бяха много добри, но този път не можах да си намеря.

 2. Йовко, ако имах ежедневие като твоето нямаше да правя никакви компромиси с обувките 🙂

  Аз преди година открих подметките Vibram и съм изключително доволен от ходенето с тях. Имайки предвид телосложението ти бих ти препоръчал да изпробваш обувки с подметка на Vibram. Това е италианска фирма, която специализира само в правенето на подметки, т.е. не правят никакви обувки. Снабдяват предимно производители на спортни обувки, но в интернет видях, че вече се предлагат и официални обувки с техни подметки (имай предвид, че може на подметката може да не пише, че е Vibram). Не изключвам да има и български производители, които да слагат Vibram подметки.

  Каква е особеността на тези подметки: дават ти силно чувство на упора, стабилност и твърдост при ходене, но без да ти се набиват краката. Изтриват се много бавно.

  Опитах се да узная как точно са конструирали подметка, която да е твърда и здрава, и същевременно да не си набиваш ходилата с нея. Уви, в интернет не намерих информация. Има само една сравнително малка статия в Wikipedia.

  Известно време преди това ходих с обувки на Mephisto. Характерно за тях беше, че силно омекотяват ходенето, подобно на маратонките за бягане. Но на дълги разстояния установих, че се уморявам по-малко с твърдите Vibram подметки, отколкото с „въздушните“ подметки на Mephisto. Запитах се как става така?

  Това лято по случайност научих малко повече по този въпрос. Бях при познат в Швейцария, който след операция на тазобедрената става и някои преживявания като пациент разработва ортопедична подметка с тактилен feedback. При него попаднах на интересна статия от американски учен, който критикува омекотяващите „air-еди-какви-си“ подметки на Nike, Reebok и Puma. Според него това омекотяване водило до риск от претоварване на ставите и контузии. Малко неочаквана теза, нали?

  Логиката зад нея:

  Идеалната подметка гаси външните вибрации (удари) без да губи тактилната обратна връзка на крака. Прекалено омекотяващите или „пружиниращи“ подметки не дават достатъчно добра обратна връзка при ходене и усещането на стъпалото е, че силата на стъпването е значително по-малка от реалната която тялото (мускули + тежест) упражнава в/у него. Това води до два негативни ефекта:

  1. Заради лошата обратна връзка човек постепенно започва да стъпва все по-неточно, чувства че стъпалото му „плува“; по-често губи тракция и се препъва;

  2. Поради илюзията, че стъпва с по-малка сила, тялото не задейства неговите естествени „пружиниращи“ механизми; тези неотчетени и неотреагирани на ниво стъпало натоварвания се предават нагоре по тялото към коленните и тазобедрените стави, по-нагоре и по гръбнака; резултатът е повишен риск от контузии (примерно претоварване на колената).

  Технически казано, предполагам че подметките на Vibram успяват да гасят амплитудата на ударите преминаващи през тях без да изменят съществено тяхната честота и фаза.

  Освен подметката, друг важен фактор за комфорта е отвора на обувките. Аз предпочитам такива, при които неговият ръб да е с подплънка, така че да не ти се наранява кожата при ходене. Избягвай обувки с ръбат отвор или език!

  А за тези, които обичат да шляпат боси по асфалта препоръчвам ето това 🙂

 3. Мат Стар не са български, а македонски стоки. Ако ще е за български кецове или маратонки, силно препоръчвам Runners. Най-хубавите мъжки обувки си остават италаинските (нищо, че повечето са шити на ишлеме в България, важното, че италианските марки умеят да налагат висок стандарт на качество), а най-удоната спортна обувак завинаги е калсическата маратонка Найк или кец Ливайс. Струват сто долара и са вечни.

 4. Йовко, предполагам че говорим за обуща по-големи от №48.
  Мен са ме спасявали:
  1. сестра ми с внос на маратонки
  2. „Гигант“ на площад Македония
  3. largefeet.com в Атланта, САЩ
  4. boots4all.com в Монреал. Приемат paypal. Доволен съм от Dr. Martens-а дето взех от тях.
  Успех!

 5. Митко, аз съм голям на ръст, ама засега се вмъквам в нормални обувки (относително, де) – 45 номер ме устройва обикновено…

 6. Аз сьм близо 100 кг и за прьв пьт сьм с МатСтар. Нося ги от около месец и половина. Много са ми удобни и не сьм имал проблеми и при по-дьлго ходене. Иначе сьм сьгласен, че италианските обувки са много добри. При моите килограми една обувка рядко издьржа 2 сезона, но едни италиански мокасини издьржаха 4 години.

 7. MatStar внасят огромно количество най-различни обувки – от свръх евтини китайски до висококачествени, произведени в Саудитска Арабия. От доста години купувам именно от последните, не само за себе си, но и за семейството си и до момента не съм имал повод да се оплача. Много удобни и зверски издържливи са (добър дизайн, широка предна част, стабилна естествена кожа, стоманени протектори, отлични подметки и т.н.).

  Разбира се цената на качествените обувки не е ниска – тези, които купувам са от около 35 лева за обикновенни до към 50 лева за кубинки. Не мисля обаче, че ако решиш да икономисаш някоя стотинка именно от обувките избора на конкретна марка ще те спаси.

  Що се отнася до българските обувки – отказах се от тях още зимата 1998, когато на два поредни чифта кубинки подметките им се разцепваха на две след средно една седмица ходене по студа.

 8. Dino, не съм фен на кубинките 😉 Иначе възможно е да има и читави MatStar, но аз все попадам на смотани, при това не пестя пари от обувки, още по-малко занапред…

  Но иначе има и много добри БГ обувки…

 9. Tрети летен сезон нося едни нищо и никакви пластмасови меки чехлички на МАТ СТАР страшно леки и удобни. Всичко зависи от крака. Иначе и аз съм фенка на италиaнските обувки при възможност.

 10. Аз лично тежа 67 кг., но не смятам, че само теглото е фактор. Ако една маратонка си е здрава, тя би издържала 2-3 сезона и под 100 кг тегло.

  Тези дни обикалях да си търся нови маратонки. Бях разочарован от липсата на избор. Аз лично харесвам черни маратонки, особено имайки предвид колко мръсна е столицата.

  Харесах два модела на Adidas: единия беше намален на 82 лв., не запомних модела, нещо от сорта на Train Court, другия беше Barracks TR8 за 122 лв. На първия обаче ми се стори, че подметката беше доста дървена, що годе меко отвътре, но не беше еластична отдолу. Нямаше типичния надпис Adiprene. Материала отвътре беше плътен и смятам, че крака би се запарявал в по-топли дни. Barracks-a пък имаше по-еластична подметка, но ми се стори, че кожата на предната част на обувката е гладка и много лесно би се деформирала. На етикетче пишеше made in Vietnam. За съжаление повечето модели на Adidas, Nike и т.н., с които имаме допир в България са произведени в Китай, Виетнам и др.
  В крайна сметка си купих един модел на Mat Star за скромната цена от 38 лв. Реших да рискувам, въпреки че знам, че е най-вероятно от China. А може би съм попаднал на модел от Саудитска Арабия, както спомена Димитър Кавлаков. Много изчистен дизайн, кожата е релефна и не би си личало ако има драскотини. Подметката е еластична, а отвътре усещането е леко твърдо, но все пак удобно. Една от продавачките каза: „Да си ги носите със здраве и да ги скъсате със здраве. Мислех да й отговоря: „Дано да не е скоро!“ Ще видим колко време ще издържат…

Вашият коментар