Who Can’t Be A Millionaire

По повод мисленето на име за лаптопа ми, ми хрумна нещо, което може и да се окаже интересно занимание. А именно задаване на трудни въпроси.

Какви са правилата на играта:
– Някой блогър задава въпрос.
– Ако някой мисли, че знае отговора предлага някакъв залог – т.е. какво иска ако познае (примерно – безплатна инсталация на Linux, бънджи-скок, автобусен билет до Карлуково или каквото му хрумне). Не е нужно залогът да е равносилен – т.е. възможно е някой да поиска да му инсталирам Linux ако познае въпроса, а ако загуби да ми купи електрическо влакче, примерно (определено не горя от желание някой друг да ми инсталира Linux 😉
– Преди да е уговорен залога не се приемат отговори… Ако някой отговори без да си е уговорил залог не печели нищо.
– Ако за известно време никой не успее да отговори блогърът (ако иска) си признава какъв е отговора.

И така въпросът от мен:

Бях решил компютърът ми да се казва candi. Защо? (Обяснение какво е candi също върши работа.)

Очакват се залози…

25 мнения за “Who Can’t Be A Millionaire”

 1. Ако предлагаш бонбон или небет шекер за залог – става – въпреки, че въпросът е по-труден от бонбон – можеш да вдигнеш мизата 😉 Но чакам да чуя предположението ти, ако имаш такова. А ако мислиш, че съм сбъркал правописа – не съм 🙂

 2. Аз съм готов да се пробвам. Ако съм разбрал правилно трябва да си поискам нещо… Искам колекцията с лунните песни на диск 🙂

 3. ОК, но песните се около 50 – а не всички, които непрекъснато нарастват – ако те устройва – давай. Ако загубиш обаче аз искам поне 15 песни от другите, които се добавиха в последствие (със звездички) на диск 😉

 4. Друго име на индийската богиня Durga – считана за майката на всички богини, събирателен образ на всички сили, изправила се срещу силите на злото заплашващи всички богове. Ти си избрал едно от многото и имена Candi, защото това е името на лунната и форма – тогава луната се счита за богиня за 1 месец.

  Толкоз научих от гуугъл ;). Да видим дали съм познал.

 5. Значи паралелно с теб и Пейо направи залог и предположение, но в обратен ред, с което наруши правилата, но понеже ти беше пръв, забавих неговите коментари докато пуснеш твоя отговор. Истината е, че и двамата сте много близо до истината и стреляте по мишената, но десятката ви се изплъзва засега. Не забравяйте, че източните религии са повече тълкувания отколкото фактология 😉

  Ето какво казва Пейо по темата:

  Candi — the demon-destroying form of the Hindu goddess Sakti.
  Sakti — the female cosmic force and energy that creates and supports the visible world.

  Мисля, че работиш спазвайки RFC-то за именоване на хостове и това е просто следващия ти логичен(?) избор. Идеята, ако е такава, ми допада и на мен лично много. Залог… нека измисля нещо интересно и ще си кажа.

  и след това:

  Такам…
  Като не искаш Линукс ти предлагам да ти инсталирам Windows на машинката, но с удоволствие ще се откажа от това право, ако изпълниш и запишеш (и разбира се лицензираш под CC) песен по мой избор.

  И доколкото познавам Пейо щеше да ме накара да изпея нещо на Азис, за да пея с отвръщение, затова никога нямаше да приема такъв залог. Мда, за нищо на света. 😉

  Няма да броя отговорите ви за грешни, защото на практика са верни (предполагам) – т.е. не ми дължите нищо, защото се разхождате около правилния отговор, но въпросът с моето „Защо“ все още си стои.

 6. mosquito може да е прав 🙂 но аз имам други предположения. без залози. насладата ще бъде тази да науча значението което тази дума носи на теб! а иначе – какво мисля аз:
  -първо реших че е нещо общо между candy+candid=сладко откровен или откровенно сладък 🙂
  -или пък candi beach – един доста хубав плаж на крайбрежието на Бали
  -после->candi staton(певица), candi milo(озвучителя на dextor), но едва ли!
  но тъй като твоят компютър е и твоя любима, мисля че е или отговора на mosquito или първите два от моите 🙂 дано скоро узнаем!

 7. Candi: The female counterpart to Chandra, ancient Hindy lord of the Moon. The two were said to take turns: one month the moon would be Candi, the next Chandra.

  Some sources say that he had a co-ruler of the Moon. A Goddess named Candi (YES that’s what I said Candi) and that she ruled the Moon the month after he had been eaten (the New Moon) while he return after she was devoured. So that they switched back and forth each moon.

  http://community-2.webtv.net/TerMcC/Soma/

  Candi = New Moon

  мога да кажа само… яко.

  Усетих аз, че не е толкоз просто 🙂 🙂 🙂

 8. Аз го свързвам с будистките храмове, и по-специално първата ми асоциация беше Candi Borobudur. И с идеята за храма като вътрешен затворен свят. А и както вече беше описал лаптопа си – поел част от живота ти, всичко около теб, от теб, знаещ повече за теб самия отколкото много от приятелите ти, та така аз оприличих компютърчето ти като своеобразен храм, пазещ в себе си не просто данни, а твоя свят.

  … залог – хайде този път ще откажа сладолед и ще предложа да ни возиш с колата мен и Пенчев и Катето някъде далеч от София през weekend-а 😉

 9. залог – ами няма. не искам нищо, а не знам какво да предложа. така устройва ли те?

  ако въпроса е ‘защо candi?’, може би отговора трябва да се търси във връзката ти с ‘лунното момиче’. и във влиянието на луната върху телеца. това като допълнение към отговорите на пейо и москито.

 10. муф… то стана 100 часа… интересна задачка закачка, но от мен толкова.

  Доколкото разбрах, Candi е женската противополoжност на Chandra, който пък е аналог на виночерпеца на боговете и „управник“ на луната, където складира елексира на индийските богове. Когато луната намалява се счита, че боговете пият от елексира. Candi и Chandra се редуват да управляват луната всеки месец, но така и не открих защо. Ще ми е интересно да обясниш ако знаеш. Иначе candi било индонезийска дума означаваща стари каменни монументи, но определено не е в тон с принципите за име ан комп. които си прилагал досега.

  Всъщност тези няколко много мои отговора донякъде опорочават идеята и предлагам в условието да се запише, че човек има право само на един отговор и накрая печели този който е най-близо, така че да се премислят хубаво.

 11. Хе-хе, голяма мозъчна буря се е развихрила – и всеки е намерил парченце от истината. А в личен план за мен е много естествено ако нещо е неясно, тълкувателно, двусмислено, носещо повече от една идея, даже направо многосмислено да си падна по нея.

  Да – вярно е, че спазвам някаква своя концепция за именуване на машините си, да вярно е че са ми близки понякога (Цвети, „компютърът = моя любима“ чак пък,… но благодаря за предположенията – харесаха ми ;-), връзката с Луната също беше ход във вярната посока. В интерес на истината, когато mosquito поиска лунната компилация го приех за намек, че е налучкал отговора. Търсенето в източните религии също беше верен ход и там бяхте на ръба да попълните пъзела – никой не се сети за преклонението ми пред един от ключовите символи на изтока – Ин и Ян – това щеше и да отговори на последния въпрос на mosquito. Това, че има остров с това име и почти всеки хотел на този остров се казва така беше част от заблудата, за да не е лесно търсенето с Google. 😉 Непопулярността на хиндуизма също ми помогна да направя въпроса труден. Всъщност имаше един хак. И той е, че ако на някой му беше дошло на ум за Ин и Ян – щеше да се запита кое е обратното на Candi, или пък ако случайно беше забелязал как се казват другата половина хотели на онзи остров 😉

  Както и да е – надявам се забавлението да си е струвало. Най-забавното за мен е, че вашите отговори ми донесоха и нови факти, които не знаех, за което благодаря.

  И така отговорът на моето защо: „Ин и Ян“ е двубоя, противопоставянето, сливането или цялостта на мъжкото и женското начало, на доброто и злото, на небето и земята, на божественото и човешкото дори. Когато едното расте, другото се увеличава. Всъщност самата Луна е живият образ на „Ин и Ян“ ако я разгледаме в двата и цвята – жълтеникав и черен. В много от източните религии боговете не се раждат, а превъплъщават – така най-големите богове всъщност не са точно родители, а по-скоро първообрази на наследниците си. Децата им всъщност са част от тях, част от същата идея за божественост, затова Durga може и да е майка на Candi, но по-скоро са едно и също или Candi е някаква част от Durga. А аз избрах Candi заради тази и част – символиката около нея.

  В хиндузима божествената концепция за Луната е отражение на „Ин и Ян“, което е повече китайски символ. Луната се приема за композитно божество с две лица, два пола, две страни, две начала – едното е Chandra (мъжката половина), а другото Candi (женската), които се редуват да олицетворяват Луната, като копия, съответствия или противоположности. Всъщност погледнато наобратно един месец (или период по-скоро) Луната е Chandra – по-студена, по-разумна, по-вгледана в себе си – мъжка, а следващия Candi – по-емоционална, по-ведра, по-усмихната, по-топла, по-женствена.

  Candi е женственият образ на Луната в хиндуизма (Hindu) – това беше правилният отговор. Или богинята на Луната. И понеже все пак mosquito на практика отговори, макар и с няколко итерации, ще си получи един диск с песнички.

  Иначе, единственото, което аз успях да намеря с Google по темата беше:

  Candi: The female counterpart to Chandra, ancient Hindy lord of the Moon. The two were said to take turns: one month the moon would be Candi, the next Chandra.

 12. Хриси, нямате проблем за пътешествието и извън рамките на играта, но не този weekend, защото ще пътувам към Пловдив.

 13. Трудно е човек да познае какво точно е имал човек в главата си. Случайно прочетените теми за старите имена на компютрите, за привързаността ти към хиндуизма и към луната веднага ме насочиха какво да търся в гуугъл, но изобщо не се сетих че отговора на „защо“ е бил пред очите ми п/з цялото време- favicon- чето ти (което защо е синьо?). Източните религии са ми доста далечна материя все още.

  Продължих да търся обяснението на отговора в интернет и не успях да открия легенда, мит или история, която да разказва историята защо Chandra и Candi се редуват. Всеки бог е свързан с някаква история, ще ми е любопитно ако знаеш тази на Candi, но това определено е навлизане в хиндуизма на ниво над фактологията :).

 14. Червено и синьо са цветовете на „ин и ян“, когато не са мутирали в черно и бяло. Синьото е мъжката половина. 😉

 15. Снощи след като пусках първата си асоциация с името, реших да поровя малко и онлайн. Google май се опита да каже доста интересни неща, но нямах време да ги чета. Само една картинка ми направи силно впечатление и бях сигурна, че вече знам половината отговор – картинка на луна със спящо русо момиче в бяло и момче в черно.

  Браво на mosquito!

  А, Йовко, за разходката – извън играта не е честно, още повече че стрелях със затворени очи. Без разходка, карай нали си взех Числените методи днес 🙂

 16. Защото Луната се променя непрекъснато. На новолуние е изцяло черна (да речем изцяло Ин например), с течението на времето нараства и става все по-жълта, запълнена и светла до пълнолуние (примерно изцяло Ян), когато започва да намалява и така до безкрай. Това, разбира се, е свободна интерпретация – просто моя аналогия. Заради някаква подобна динамика в Hindu са решили, че в ролята на Луната трябва да се сменят Candi и Chandra.

  Иначе не зная за конкретна легенда…

 17. Много ми стана интересно къде си прочел за цветовете на Ин Ян, че са червено и синьо и в какво се изявява мутирането му? До сега никъде не съм срещал да се говори за други цветове освен черно и бяло. Може би не съм чел достатъчно по темата и много бих се радвал ако ми посочиш някои източници (по възможност първични), защото темата ми е доста интересна.

 18. Георги, аз така си говоря само – нямам наум мутиране в истинския смисъл на думата. Просто можеш да видиш символа ин и ян в много цветове – зависи – според случая. Червено и синьо са доста често срещан контекст, особено когато ин-ян се интерпретира като мъжкото и женското или небето/земята, водата/огъня… Черно-белия символ е толкова популярен заради най-масовата интерпретация добро/лошо или черно/бяло, а и защото се явява най-стилизиран за модните възприятия на Запада. Достатъчно е да потърсиш в google-images и ще попаднеш на множество варианти – включително жълто и зелено – в зависимост от контекста.

  Не мога да ти посоча конкретен ресурс, защото съм изчел стотици неща в последните петнадесетина години и съвсем няма шанс да ги систематизирам някак…

  Всъщност нали някой не се е заблудил – връзката между хиндуисткото възприятие за Луната и „ин и ян“ си е моя лична интерпретация.

 19. И аз си помислих нещо такова, просто в реших, че някъде си попаднал на интересно четиво, което интерпретира Ин Ян по различен начин, защото в източните философии всичко е до интерпретация… Благодаря.

 20. Веднъж един приятел отбеляза как коментарите в Слашдот са по-интересни от самата новина и често от тях се научава повече. Благодаря за интересно четиво и сериозната мозъчна гимнастика :]

  Йовко, ей така между редовете като че ли прочетох още нещо и ако съм го грок-нал правилно … пожелавам ти скоро твоя favicon да се сдобие с липсващата му червена половинка.

 21. Гледай сега как се притесняваш за favicon-а 🙂 Не бива така! Благодаря за пожеланието, де… Може и да ми потрябва. Всъщност, то червеничкото уж е толкова наблизо, но… абе достатъчно сложно е…

 22. Сложното има едно основно свойство – да прикрива колко прости са всъщност нещата ;). Освен туй с времето се разраства, и разраства и става все по плашещо затова трябва да се разправяме с него докато е малко.

 23. Сложното има едно основно свойство – да прикрива колко прости са всъщност нещата 😉

  Ти си мъдрец. И си неимоверно прав… Но същината на проблема се крие пак в думите ти. И това е, което прави нещата сложни. Не самата ситуация.

 24. хехехе … чак пък мъдрец

  Ще ви спестя възраженията породени от скромността, които би трябвало да следват. Прекалено тривиално би прозвучало.

  Просто философстването на чужд гръб е една национална наша черта, а и аз самия така съм се оплел в сложни работи, че не е истина. И все пак имаше една мисъл, която казваше нещо от сорта, че умните хора преживяват много повече неща, отколкото всъщност им се случват.

Вашият коментар