WiMAX-ът на MaxTelecom в Пловдив

WiMAX-ът на MaxTelecom в Пловдив

WiMAX Миналият уикенд и Бъдни вечер прекарах при майка ми в Пловдив, където от няколко години нямам Интернет, доколкото ми се събират едва няколко дни през годината да бъда там. Когато ми възникне нещо спешно ползвам MTel или отивам в заведение с Wi-Fi достъп, търсенето на такова в Пловдив между другото си е цяло приключение. Не знам защо, но заведенията с Wi-Fi достъп в Пловдив се броят на пръсти. Далеч по-малки градчета в България са много по-напред от родния ми град в това отношение. Както и да е… това е друга тема.

Този път си имах WiMAX DSL модем в багажа и разбира се трябваше да пробвам дали мога да разчитам на него. Почти не го изключих четири дни. Впечатленията ми са отлични. Не мога да кажа нищо повече от това, което вече писах за София – просто си работи и то добре. Услугата е читава. Имам великолепно покритие в къщи – може би има базова станция наблизо, но сигнала е перфектен, включително според self-индикаторите на устройството и софтуера за monitoring. Трафиците бяха според обещаните.

Пробвах и от едно заведение в центъра на града, което си нямаше wi-fi… Пробата беше на цената на притеснена сервитьорка, която попитах дали мога да ползвам контакта на стената за да включа модема си. Даже отиде да се обади на някого по мобилния си телефон – вероятно на шефа си, който след около 15 минути дотича да ме пита какво е това. Пробвах се да му обясня – мисля, че разбра, че някак си ловя Интернет от въздуха с тази джаджа, но според мен докато не си види сметката за тока идния месец няма да се успокои напълно, че не съм го набутал с нищо.

От втората тестова локация (въпросното заведение) услугата също беше прилична. Индикаторите на устройството показваха средно ниво на сигнала, но напълно достатъчно за работа.

Не смятам да пиша повече по темата – за мен видяното е достатъчно – смятам да си остана абонат на MaxTelecom и занапред. Харесва ми да си разнасям моя си Интернет със себе си. Момчетата (и момичетата ако има такива) от support-а правят изключително добро впечатление, мрежата зад устройството ми също, а технологията WiMAX също ми е достатъчно любопитна за да си струва да я експлоатирам и следя отблизо.

Пожелавам си само скоро да има wimax достъп и в градове като Търново, Габрово, Плевен, Русе, Варна, Ст. Загора, Ямбол и по-малките от тях…

P.S. И понеже предишният пост предизвика множество еднакви коментари за по-големите латентности в wimax-мрежата от типичен LAN… Aми да – така е, но такава е технологията… всяка среда си води със себе си своите си характеристики. Сравненията с LAN не са смислени.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България