WiMAX-ът на MaxTelecom в Пловдив

WiMAX Миналият уикенд и Бъдни вечер прекарах при майка ми в Пловдив, където от няколко години нямам Интернет, доколкото ми се събират едва няколко дни през годината да бъда там. Когато ми възникне нещо спешно ползвам MTel или отивам в заведение с Wi-Fi достъп, търсенето на такова в Пловдив между другото си е цяло приключение. Не знам защо, но заведенията с Wi-Fi достъп в Пловдив се броят на пръсти. Далеч по-малки градчета в България са много по-напред от родния ми град в това отношение. Както и да е… това е друга тема.

Този път си имах WiMAX DSL модем в багажа и разбира се трябваше да пробвам дали мога да разчитам на него. Почти не го изключих четири дни. Впечатленията ми са отлични. Не мога да кажа нищо повече от това, което вече писах за София – просто си работи и то добре. Услугата е читава. Имам великолепно покритие в къщи – може би има базова станция наблизо, но сигнала е перфектен, включително според self-индикаторите на устройството и софтуера за monitoring. Трафиците бяха според обещаните.

Пробвах и от едно заведение в центъра на града, което си нямаше wi-fi… Пробата беше на цената на притеснена сервитьорка, която попитах дали мога да ползвам контакта на стената за да включа модема си. Даже отиде да се обади на някого по мобилния си телефон – вероятно на шефа си, който след около 15 минути дотича да ме пита какво е това. Пробвах се да му обясня – мисля, че разбра, че някак си ловя Интернет от въздуха с тази джаджа, но според мен докато не си види сметката за тока идния месец няма да се успокои напълно, че не съм го набутал с нищо.

От втората тестова локация (въпросното заведение) услугата също беше прилична. Индикаторите на устройството показваха средно ниво на сигнала, но напълно достатъчно за работа.

Не смятам да пиша повече по темата – за мен видяното е достатъчно – смятам да си остана абонат на MaxTelecom и занапред. Харесва ми да си разнасям моя си Интернет със себе си. Момчетата (и момичетата ако има такива) от support-а правят изключително добро впечатление, мрежата зад устройството ми също, а технологията WiMAX също ми е достатъчно любопитна за да си струва да я експлоатирам и следя отблизо.

Пожелавам си само скоро да има wimax достъп и в градове като Търново, Габрово, Плевен, Русе, Варна, Ст. Загора, Ямбол и по-малките от тях…

P.S. И понеже предишният пост предизвика множество еднакви коментари за по-големите латентности в wimax-мрежата от типичен LAN… Aми да – така е, но такава е технологията… всяка среда си води със себе си своите си характеристики. Сравненията с LAN не са смислени.

34 мнения за “WiMAX-ът на MaxTelecom в Пловдив”

 1. За MAXDSL е окей, но за MAXCARD нещата не са перфектни (http://www.maxtelecom.bg/index.php?p=15#)

  С КАКВИ ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ МОГА ДА ИЗПОЛЗВАМ MAXCARD?
  Можете да използвате MaxCard с Windows 2000, Windows XP или Windows Vista. Уверете се, че последната версия на Windows service pack е инсталирана.
  Забележка: MaxCard няма да може да се използва с Macintosh или Linux/Unix .

 2. Така е. Аз ползвам външния DSL-модем и именно по горната причина PCMCIA-картата не представлява никакъв интерес за мен към този момент от време.

 3. В последната година бяха пуснати доста Wi-Fi мрежи в Пловдив. Сещам се за поне няколко във всеки един от кваралите на града. Просто доста време не си тук и затова не ги знаеш. Ето ти няколко от тях:
  Relax Classic Bar – ул. Леонардо да Винчи
  Excalibur – до Лаута
  Bohemy – жк. Тракия бл. 144

 4. Иване, възможно е… Факт е, че в други градове, където ходя далеч по-рядко не ми се налага да ги издирвам, както в Пловдив.

  LordDoskias, който има проблем си търси решение. Мен PCMCIA варианта никак не ме интересува – твърде егоистично решение е 😉

 5. Йовко, чета те от година, но рядко пиша, защото мисля,че човек говори, когато има да каже нещо. Не е в темата много, но нищо – весели празници и много щастие. Пиша, защото напоследък потъваш в много черни краски. Животът не е песен, знам, лошите неща около нас са повече от хубавите, но така хубавото изпъква повече. Не мислиш ли?
  Пожелавам ти/си малко повече весели постове през 2008 – ОК? 🙂

 6. Благодаря за хубавите думи, Жоре! Прав си… Понякога на самия мен ми писва да пиша по „обществено значими“ (поне от моя гледна точка) теми. На мен самия ми е мъчно за далеч по-личния ми стил отпреди две години… Но като си подхванал една война не върви да се отказваш от битките по нея. Дори когато си наясно, че не можеш да промениш кой знае какво. Особено с писане… и въпреки това…

  Иначе повярвай ми – и аз си пожелавам същото – повече весели постове не само в моя блог, а и по околните 🙂

 7. Имам няколко въпроса относно WiMAX-а. Надявам се, че ще разбереш защо питам теб, а не директно тях.
  1. DSL-модема с колко волта се захранва, и колко вата? Не може ли да се спретне едно захранване с акумулатор?
  2. Има ли ограничения да рутираш този интернет? Пише ли нещо в договора?
  3. Дали ще може да се излъчваш по WiFi? Мисля че няма да има интерференция. Слагаш DSL-модема, WiFi-рутера и акумулатора в една „кошничка“, и ето ти подвижна WiFi – точка. Можеш да ходиш на риба така, естествено трябва да има покритие. Сега на Марица, скоро и на други реки!
  4. Какъв е софтуера на телефона който ти дават? Въпроса е дали може да се телефонира без компютър? С IP телефон или в моя случай с телефон с WiFi?
  Със здраве и продължавай все така, да пишеш.

 8. MaxDSL устройството всъщност е Ripwave MX на Navini Networks (вече собственост на Cisco), захранва се от мрежата чрез AC/DC адаптор за 6V(3A). Някъде прочетох, че се продават и акумулаторни батерии за такива модеми, но не знам дали MaxTelecom ги предлагат.

  Договорът е изключително кратък и дефинира само параметрите на услугата, която заплащаш. Иначе Общите условия са отделен документ, който е публикуван на сайта на MaxTelecom. Не виждам причина да не можеш да си закачиш AP след модема и да ползваш Wi-Fi, но си признавам, че не съм пробвал. Телефонът, който ползвам към момента е само soft phone и е предплатена услуга. Софтуерът се сваля от сайта на MaxTelecom. Т.е. не можеш да телефонираш без компютър. Иначе мога да го ползвам и в други IP мрежи – това е отделна услуга, купил съм си я отделно. Не съм потребител на това, което се рекламира като „големият пакет“. Иначе се предлага и друга гласова услуга, която си включва хардуерно устройство (ATA) и към него можеш да си закачиш нормален телефонен апарат. Мен лично гласовите услуги не ме вълнуват много-много – поне не преди да се появят мобилни wimax телефони.

 9. Добре де… е няма ли и нещо което да не ти харесва в тази услуга (WiMAX). Аз писах мен определено ме дразнят пинговете. Може би защото съм свикнал със стандарта 802.11а.

 10. За тези пингове получих около 25 коментара… Хайде да се замислим дали не е нормално тази преносна среда да има точно подобни характеристики? Или откакто има Ферари, другите автомобили не стават за движение по пътищата? Услугата работи според обещаното – кое точно трябва да ме дразни?

  ОК – всъщност сетих се – едно нещо много ме дразни – фундаментално тъпата реклама на Големият пакет – наистина е много дразнеща 🙂

 11. Yovko,
  и мен малко ме дразни рекламата, ама фокус групата много я хареса /особено жените, колкото и странно да звучи/. Второ, тази реклама не е за такива като теб /мен фундаментално ме дразни всяка телевизия/. Трето, тази реклама ни донесе над 1000 клиента през последните две седмици.

 12. Данчо,
  нямаш никакъв проблем с Wi-Fi зад модема. Ние даже го предлагаме сами на някои по-„безпомощни“ клиенти. Между другото една фирма вече „произведе“ точно това което споменаваш – модем, рутър и АТА в една кутия с едно захранване – пътуващ hot spot с глас към него.

 13. Краси, след като жената ме инструктира да съм си купел като тези боксерки от рекламата…

 14. Гледам че и шефа на Макстелеком дискутира, това е похвално.
  Та имам следния въпрос. До сега услугата на Макстелеком е насочена предимно към крайния потребител.
  Мисли ли се да се предостави услуга и за малки ISP-та. Нещо от рода 4-8 Мбит-а. И ако да с какво ще се различава от сега предлаганата /обурудване, колко гарантиран ще бъде трафика и т.н./

 15. На мен пък ми е интересно с инвертор и през запалката на кола дали ще тръгне. Особено догодина, когато според (в коментарите към предишният постинг на Йовко) трябва да тръгне и роуминга м/у базовите станции и малко по-голямо покритие.

  п.п. Йовко тогава може и да се сдобие с мечтаното internet radio в колата 🙂

 16. Поздравления за Краси Стойчев. Ако наистина шефа на фирмата чете и пише в блогове, тази фирма ще я бъде. Досега като го гледах по телевизията, ми правеше впечатление на сравнително интелигентен (като за едър бизнесмен де:-)) човек, ама чак пък да чете блогове. БРАВО! Та въпроса ми е какви са плановете за разширение на мрежата, ние в прованса кога ще влезем в облака (конкретно Стара Загора)?

 17. Лазаров,
  за малки ISP можем да предоставим до 15 Мбит чрез 26 ГХц-та ни система, която е PMP, тъй като сме лицензирани и за тази честота. Оборудването е от Hughes и можем да го разположим за ден-два. Ако искаш повече даваме и 100 Мбит с качество на оптика, пак на 26 ГХц, като оборудването е от Dragonwave. Трафикът може да е напълно резервиран. Ние искаме да си сътрудничим с ISP като им предоставим гласови услуги за техните клиенти с АТА и нашия номерационен план. В бизнес план това е revenue share, като ISP нямат никакви разходи, а само допълнителни приходи, а клиентите им стават по-„лепкави“.

 18. yovko, и аз да включа в честитките на къси патерици за празниците. Много късмет в новата ти къща и все по-малко хай-тек джаджи в багажника на колата. Така както си е подкарал с тия мобилни джаджи, фотоапарати, телефони, компютри ставаш много атрактивна плячка – шегувам се разбира се. Не знам дали се замисляш, но живота ни все повече и повече започва да зависи от такива джиджявки. Нямам отговор на въпроса дали това е полезно или не чак толкова, ала е малко стряскащо.
  А, и друго! Следващия път като си в родния ни Пловдив, никакви джаджи с теб! Ти лека по лека ставаш, като подвижен магазин за хай-тек джаджи. Аз ти желая повече дни без тях и повече дни сред природата и близките хора. И не забравяй, че колкото повече ползваш подобни услуги и глезотийки, толкова повече ставаш зависим от тях.

 19. sstoilov, фотоапарат и компютър са си критичния минимум 🙂 Закъде без тях… wimax модема е по-лек от най-лекия ми обектив (добре де – без 50/1.8) и е последното, което ме затруднява… 😉 Nikon-ската wi-fi система позволява да снимаш и снимките да си заминават директно на лаптопа или FTP/web сървъра на клиента… нищо против нямам подобни зависимости… 😉

 20. Георги, все се смятам за средно интелигентен, в тоя век с IQ150 вече си средняк, но благодаря за оценката. Конкретно за Стара Загора – чакай ни през февруари. Apropos, трябва ни добър местен дилър.

 21. Георги, че то блога на yovko е задължително четиво. даже на стартъп трябва да е 🙂

  yovko, то при мен кафенетата не са и чували за wi-fi и до сега не съм сядал с чаша горещ шоколад и лаптопа в скута ми, докато дзяпам минувачите – сигурно е густо. а за никонската wi-fi система знам, но все още не съм стигнал до там. дано и ти не си, че си те представям като робот вече. целия в кабели, жички от ушите, разни мигащи лампички, пйукащи джаджи и други.. бе робот 🙂 влизаш от кафене на кафене и питаш дали можеш да си заредиш батерията и да си включиш адаптера. а ако си сложил голямата сигма, току виж са те взели за някакъв шпионин 🙂

 22. В отговор на:
  „Лазаров,
  за малки ISP можем да предоставим до 15 Мбит чрез 26 ГХц-та ни система, която е PMP, тъй като сме лицензирани и за тази честота. Оборудването е от Hughes и можем да го разположим за ден-два. Ако искаш повече даваме и 100 Мбит с качество на оптика, пак на 26 ГХц, като оборудването е от Dragonwave. Трафикът може да е напълно резервиран. Ние искаме да си сътрудничим с ISP като им предоставим гласови услуги за техните клиенти с АТА и нашия номерационен план. В бизнес план това е revenue share, като ISP нямат никакви разходи, а само допълнителни приходи, а клиентите им стават по-”лепкави”.“

  Това вече е перфектното решение. Ако може един е-маил с който да говорим по-подробно. Цени, време за реализиране на такъв проект и т.н.

  п.с. В Смоленска област има над 10 малки населени места в който мога да се реализира нещо подобно. Разстоянията не са големи /5 до 20 км от базова станция – предполагам че това ще е кула Снежанка/

 23. Относно заведенията с wi-fi:
  В Пловдив има на доста места безжичен интернет, но не навсякаде е качествен. Ето няколко точки, които спoред мои наблюдения са най-качествени:
  Ресторант „Джоана“ до автогара Филопово в Кършака. Винаги си на 100% там. Кафе „Олимп“ на главната срещу фонтана до макдоналдс. Връзката е добра и, ако няма други хора с лаптопи можеш да хванеш до 2мб/с. Кафе „Fashion“ на главната е, но не мога да ти обесня точно къде :). Въпреки всичко е добра връзката. В по-големите хотели :). Връзката и всичко като цяло е супер, само внимаваш да не те спипат, мен на 2 пъти са ме питали кво правя и аз се оправдавам, че запълвам времето си докато чакам един познат да слезе от стаята си :).
  Фонтана на главната… общинска точка, що годе е добра.
  2та Макдоналдса – Интернета бива, ама си плащаш за да ползваш.

 24. Здравеите всички и Честита Нова Година!

  Стана ми интересно тук по темата и си позволявам да се включа:)

  Н.Пепелишев – няма нужда от инвертор – двоино конвертиране – защо? Необходим е делител на на напрежение 12-6 с мощност около 2,5А – работи безупречно….

 25. Здравейте всички и Честита Нова Година!

  Искам да попитам за кога е планирано покритие в Ямбол?

 26. А аз пък искам да помоля, всички тези въпроси да бъдат отправяни към MaxTelecom, нали може 🙂 Имат си хубав сайт хората, отговарят любезно, има дори формичка за питанки, а в секция „Покритие“, дори може да заявите интереса си предварително… 😉

 27. Един приятел беше взел PCMCIA модем. Работеше само по високите етажи на блоковете 🙂

  Не вярвах докато не видях с очите си.

 28. Тъй като ценя мнението на Йовко, реших да стана клиент на MAXTELECOM и да закупя срещу 199 лв USB модема на CISCO и да ползвам промоцията безплатен неограничен безжичен интернет до 1 март 2010 (как звучи само). Обадих се вчера в телеком-а и попитах как да си закупя устройството. Поканиха ме в тяхния офис най-учтиво естествено. След като пристигнах и обясних за какво съм дошъл стана ясно, че налични устройства няма, щото било имало 4 почивни дни и били свършили, неясно как, но в склада било имало и утре ще има и в офиса. Извиниха ми се, оставих си мобилния телефон да ми звъннат като дойдат дефицитните устройства в офиса. Познайте дали някой ми се обади до момента. Някак си не го разбирам тва – даваш пари за реклама, идва клиент, а ти не искаш да му вземеш парите. Ама кво да се прай – както казва бате Бойко – лош материал сме ние…..

 29. Като четете мненията ми, много моля и да съобразявате датата, на която са писани. Между горният текст и последния коментар има почти две години разстояние. За такъв период от време могат да се променят твърде много неща, включително технологии, компании, позиции, хора, пазарни дялове, собственици… или пък да не се променят… за хубаво или лошо… и в една, и в друга посока…

Коментарите са изключени.